Κατηγορίες Blog/p/blog-page_5.html

Σάββατο, 22 Δεκεμβρίου 2018

ΓΙΑΤΙ ΝΔ+ΠΑΣΟΚ ΤΡΕΜΟΥΝ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΛΟΓΗ ΘΑΝΟΥ ΣΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΥ !!!Του Γιώργου Φλωρά

Μέρος Α

Τα τελευταία 24ωρα η ΝΔ εχει πάθει ταραχή, από την ώρα που ανακοινώθηκε ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας προτείνει στην θέση της Προέδρου της Επιτροπής Ανταγωνισμού την Βασιλική Θάνου.

Άμεση ήταν η αντίδραση του Χατζηδάκη, δηλαδή του ιδίου ανθρώπου που διόρισε δυο φορές στην θέση του προέδρου της Επιτροπής Ανταγωνισμού τον Δημήτρη Κυριτσάκη, τον στενό φίλο της οικογένειας Μητσοτάκη (όπως έγραψε το 2009 το Πρώτο Θέμα). Ανέφερε συγκεκριμένα: «η βρισκόμενη σε αποδρομή κυβέρνηση εξασφαλίζει στην κ. Θάνου μία καλά προβεβλημένη και αμειβόμενη απασχόληση με πενταετή - βάσει της σχετικής νομοθεσίας - θητεία. Η επιλογή αυτή όχι μόνο δεν συνδράμει στην αναβάθμιση της τόσο σημαντικής αυτής Αρχής, αλλά είναι και τελείως αντίθετη στην έννοια της ανεξαρτησίας της».

Την σκυτάλη στην συνέχεια πήρε ο απερχόμενος πρόεδρος Κυριτσάκης. Σε συνέντευξή του στο Real FM ανέφερε: «η πεμπτουσία της επιτροπής ανταγωνισμού είναι η εξασφάλιση της ανεξαρτησίας. Αν η κυρία πρόεδρος εξασφαλίσει και εγγυηθεί την διατήρηση αυτής της ανεξαρτησίας, σαφώς και δεν υπάρχει πρόβλημα καθώς κάθε κυβέρνηση κάνει τις επιλογές της. Το βασικό είναι ότι πρέπει να διαφυλαχθεί ως κόρη οφθαλμού η ανεξαρτησία των ανεξάρτητων αρχών».

Και στις 18/12 ήρθε το αποκορύφωμα. Ο ίδιος ο πρόεδρος της ΝΔ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, απέστειλε επιστολή προς την Ευρωπαία Επίτροπο αρμόδια για θέματα Ανταγωνισμού, κ. Vestager, με θέμα την κυβερνητική πρόταση τοποθέτησης της κ. Βασιλικής Θάνου ως επικεφαλής της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Την ίδια ακριβώς επιστολή την κοινοποίησε και στον Ευρωπαίο Επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων κ. Πιέρ Μοσκοβισί. Στην επιστολή αυτή ο Μητσοτάκης εκφράζει την κάθετη διαφωνία του με την εν λόγω πρόταση του Τσίπρα. Χαρακτηρίζει την υποψηφιότητα της Θάνου για τη θέση της επικεφαλής της Επιτροπής Ανταγωνισμού απολύτως ασύμβατη με το ρόλο και την αποστολή μιας ανεξάρτητης αρχής και τελειώνει την επιστολή του εκφράζοντας την πεποίθησή ότι η Vestager θα πράξει τα δέοντα για την ανάγκη αποκομματικοποίησης της δημόσιας διοίκησης και τη διατήρηση της ανεξαρτησίας της Επιτροπής Ανταγωνισμού στην Ελλάδα.

Έχουμε λοιπόν:

Ο Κυριτσάκης, φίλος της οικογένειας Μητσοτάκη (κατά Πρώτο Θέμα), διορίστηκε από τον Χατζηδάκη (φίλο της οικογένειας Μητσοτάκη επίσης), προφανώς με τα κριτήρια ενός κόμματος που επιλέγει πρόσωπα για μια τέτοια θέση (κοινή πείρα). Ο Κυριτσάκης είχε γίνει ιδιαίτερα γνωστός από την συνδικαλιστική του δράση, ως ο προκάτοχος του Χαράλαμπου Αθανασίου στην θέση του Προέδρου της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων. Είναι γνωστή η μετέπειτα πορεία του Αθανασίου στην ΝΔ.

Στην τότε σύνθεση της Επιτροπής Ανταγωνισμού του έτους 2009 (διορισμένοι από ΝΔ) συμπεριλαμβάνεται και ο Δημήτρης Λουκάς ως εισηγητής. Ο Λουκάς είναι ο σύζυγος της Νίκης Κεραμέως η οποία ξαφνικά στις εκλογές του Ιανουαρίου 2015, χωρίς να την γνωρίζει κανείς στην Πολιτική, με ελάχιστες δράσεις για τις οποίες την γνώριζε το ευρύ κοινό, συμπεριλαμβάνεται σε εκλόγιμη θέση στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του Σαμαρά και φυσικά εκλέγεται. Τον Σεπτέμβριο του 2009 διορίζεται από την ΝΔ επίσης μέλος της Επιτροπής Ανταγωνισμού ο Δημήτρης Δανηλάτος, στέλεχος της ΝΔ επί χρόνια, άνθρωπος που διατέλεσε και Γενικός Γραμματέας Βιομηχανίας και Εξωτερικού Εμπορίου επί Κυβερνήσεων ΝΔ. Επίσης διορίστηκε μέλος της Επιτροπής Ανταγωνισμού η Αδαμαντία Καλούδη, πρώην σύμβουλος στο Γενικό Γραμματέα της Κυβέρνησης Α. Καρρά.

Όλοι οι παραπάνω διορίστηκαν με συγκεκριμένη θητεία και καλές αμοιβές (όπως προβλέπει η θέση).

Από το 2008 διευθυντής του γραφείου του Προέδρου της Επιτροπής Ανταγωνισμού είναι ο Γιώργος Μυλωνάκης. Όταν ο Μητσοτάκης αναλαμβάνει Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης στην Κυβέρνηση Σαμαρά, ο Μυλωνάκης αναλαμβάνει σύμβουλος του Μητσοτάκη, ταυτόχρονα με τα καθήκοντά του ως δεξί χέρι του Κυριτσάκη, προέδρου της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Δηλαδή το πρωί ο Μυλωνάκης, ως δεξί χέρι του Προέδρου και των αντιπροέδρων, λάμβανε γνώση όλων των σημαντικών θεμάτων της Επιτροπής Ανταγωνισμού και το απόγευμα, συμβούλευε τον Μητσοτάκη. Μόλις ο Μητσοτάκης έγινε πρόεδρος της ΝΔ ο Μυλωνάκης πήγε στο γραφείο του μόνιμα.

Το 2013 ανανεώνεται η θητεία του Κυριτσάκη, πάλι από την Κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και σταδιακά μπαίνουν νέα μέλη όπως η Λευκοθέα Ντέκα, σύζυγος του συμβούλου του Γιώργου Παπανδρέου σε θέματα Επικοινωνίας, την εποχή της πρωθυπουργίας του ΓΑΠ καθώς και η Μάρθα Καββαθά, σύμβουλος, αρχικά, του Χρυσοχοϊδη και στην συνέχεια σύμβουλος του Γιάννη Στουρνάρα, επί θητείας του στο ΥΠΟΙΚ.

Θυμίζουμε ότι ο Μητσοτάκης, «σεβόμενος» την Ανεξαρτησία των Αρχών, υποσχόταν στον Μαρκογιαννάκη όποια Ανεξάρτητη Αρχή ήθελε, αρκεί να μην κατεβεί υποψήφιος Βουλευτής. Οπότε θα αναρωτηθεί κάποιος, γιατί αυτοί που δεν ασχολήθηκαν με την ανεξαρτησία της Επιτροπής Ανταγωνισμού στο παρελθόν, σκίζουν τα ρούχα τους με την τοποθέτηση της Θάνου; Τί τους φοβίζει η Θάνου;

Από θέμα προσόντων η Θάνου εχει πολύ καλύτερο βιογραφικό από τον Κυριτσάκη, για τον οποίον σκίζουν τα ρούχα τους, καθώς και Πρόεδρος του Αρείου Πάγου ήταν, και Πρωθυπουργός διετέλεσε. Στον Τσίπρα νομικές απόψεις έδινε, δεν ήταν μέλος του κόμματος ούτε ασκούσε πολιτική. Είναι δεδομένες οι θεωρίες για τους δικηγόρους και τους νομικούς, συνεπώς περιττά τα σχόλια.

Άρα τι είναι αυτό που τους τρομοκρατεί; Γιατί το σύστημα ταράζεται; Γιατί έκανε τέτοια παρέμβαση ο ίδιος ο Μητσοτάκης για να αποτρέψει τον διορισμό Θάνου; Η απάντηση είναι απλή. Η Θάνου είναι «εχθρός», έχει μεγάλο κύρος και νομικές γνώσεις. Και στα συρτάρια της Επιτροπής Ανταγωνισμού υπάρχουν «σκελετοί». Υπάρχουν τα δεδομένα για όλες τις περιπτώσεις εκείνες που υπήρξε αδικαιολόγητη καθυστέρηση να τιμωρηθούν τα καρτέλ, όπως η πρόσφατη περίπτωση της παραγραφής προστίμων δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ στα καλλυντικά λόγω παραγραφής (κάποιοι την ξέχασαν στο συρτάρι, κάποιοι κέρδισαν πολλά λεφτά από την παραγραφή (βλ. εταιρείες καρτέλ).

Μέρος Β

Φαντάζομαι ότι εννοούσε να πράξει το ανάλογο που έκανε ο Στουρνάρας, ο Κυριτσάκης και οι λοιποί που διόρισαν οι ίδιοι… Ακούσαμε από την ΝΔ να δηλώνει ότι μόλις αναλάβει την εξουσία, πρακτικά, θα διώξει την Θάνου. Δήλωσαν: «Την λένε Βασιλική Θάνου και δηλώνει ότι δεν θα την κουνήσει κανείς από τη νέα της θέση. Την ενημερώνουμε απλά ότι η Κυβέρνηση της ΝΔ θα αποκαταστήσει την αμερόληπτη λειτουργία των Ανεξάρτητων Αρχών που ο ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει να μετατρέψει σε τσιφλίκι του».

Το πώς θα την διώξει η ΝΔ το αποκάλυψε στέλεχος του Μητσοτάκη, με άρθρο στο liberal.gr «Κι όμως με έναν νόμο και ένα άρθρο, η κ. Θάνου θα πέσει από την καρέκλα της. Η συγκεκριμένη επιτροπή θα καταργηθεί και στην θέση της θα δημιουργηθεί μια άλλη. Τόσο απλό; Τόσο απλό. Δεν το γνώριζε; Φαίνεται πως δεν το γνώριζε».

Η πρότασή τους πραγματικά είναι εξωφρενική. Σε κανένα μέρος του κόσμου δεν έχει καταργηθεί η Επιτροπή Ανταγωνισμού, ίσως μόνο σε δικτατορικά καθεστώτα. Αλλά έχουν εμπειρία από την ΕΡΤ προφανώς.

Τα περί Ανεξαρτησίας της Επιτροπής Ανταγωνισμού επί ΝΔ-ΠΑΣΟΚ τα ανέφερα στο πρώτο μέρος του άρθρου.

Ας δούμε λοιπόν ποια «αμερόληπτη λειτουργία» θα αποκαταστήσει η ΝΔ μόλις αναλάβει την εξουσία, «με έναν νόμο και ένα άρθρο». Ας δούμε τι είναι φυσιολογικό για αυτούς που λεηλάτησαν την χώρα επί τόσα χρόνια. ας δούμε γιατί τρέμουν την Θάνου τελικά. Για όσους έχουν απορία, όλα τα παρακάτω είναι αληθινά γεγονότα για τα οποία ΝΔ-ΠΑΣΟΚ είναι περήφανοι, εκτός από κερδισμένοι.

Για την ΝΔ είναι φυσιολογικό η Επιτροπή Ανταγωνισμού να χρειάζεται 26 χρόνια για να σταματήσει το καρτέλ των εργολάβων, επιτρέποντας την ληστεία άνω των 20 δις ευρώ από τα Δημόσια ταμεία. Όλοι το γνώριζαν ότι τα έργα στηνόντουσαν, παντού καταγγελίες, εκατοντάδες συμμετέχοντες, ο μόνος που δεν πήρε χαμπάρι ήταν η Επιτροπή Ανταγωνισμού. Μιας και το θυμήθηκα, ακόμα και πρώην Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ της ΝΔ το γνώριζε πολύ καλά καθώς συμμετείχε στο στήσιμο. Άλλωστε η Επιτροπή Ανταγωνισμού έχει το σχετικό έγγραφο στα χέρια της…

Για την ΝΔ είναι φυσιολογικό η Επιτροπή Ανταγωνισμού να χρειάζεται 16 χρόνια για να σταματήσει το καρτέλ της Μπύρας, να το αφήνει να εχει κέρδη 1,4 δις ευρώ (στην Ελλάδα) όσα χρόνια παρανομούσε (πουλώντας πανάκριβα τις μπύρες) και να του βάζει πρόστιμο μόλις 30 εκ. ευρώ.

Για την ΝΔ είναι φυσιολογικό η Επιτροπή Ανταγωνισμού να κάνει 10 χρόνια να τιμωρήσει το καρτέλ των Καλλυντικών (ενώ είχε ΟΛΑ τα στοιχεία διαθέσιμα από το πρώτο έτος), να βάζει πρόστιμο 18,5 εκ. ευρώ, το οποίο πρόστιμο να ακυρώνεται στο Εφετείο επειδή επήλθε παραγραφή (στην 5ετία). Είναι δε τόσο φυσιολογικό που η ΝΔ δεν έβγαλε την παραμικρή ανακοίνωση, αναζητώντας υπευθύνους. Για την ΝΔ είναι φυσιολογικό ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού, αφού συμμετείχε στην διαδικασία των Καλλυντικών, αμέσως μετά να πηγαίνει επικεφαλής δικηγόρος για θέματα Ανταγωνισμού στην δικηγορική εταιρεία που εκπροσωπούσε τον βασικό παίκτη του καρτέλ στην υπόθεση Καλλυντικά.

Για την ΝΔ είναι φυσιολογικό η Επιτροπή Ανταγωνισμού να αναθέτει την εκπροσώπησή της σε έναν δικηγόρο που την ίδια ώρα ήταν δικηγόρος κατηγορούμενης εταιρείας από την Επιτροπή Ανταγωνισμού. Δηλαδή την «Δευτέρα» πήγαινε στην ΕΑ για να υπερασπίσει τον πελάτη του εναντίον της ΕΑ και την «Τρίτη» πήγαινε πάλι για να συζητήσει με τα στελέχη της ΕΑ την υπεράσπιση αποφάσεώς της στο Εφετείο. Όλα φυσιολογικά. Για την ΝΔ είναι φυσιολογικό η Επιτροπή Ανταγωνισμού να μην συνεργάζεται με την Εισαγγελία ώστε να τιμωρηθούν ποινικά τα λαμόγια που καταληστεύουν τον Καταναλωτή (όπως διαπίστωσε ο ΟΟΣΑ) με αποτέλεσμα όλα τα χρόνια λειτουργίας της να έχουν καταδικαστεί ποινικά λαμόγια με κολλάρα μόλις σε δύο υποθέσεις (από τις δεκάδες).

Για την ΝΔ είναι φυσιολογικό η Επιτροπή Ανταγωνισμού να βάζει πρόστιμα και αυτά να μειώνονται κατά 60%-80% στα δικαστήρια. Για την ΝΔ είναι φυσιολογικό η Επιτροπή Ανταγωνισμού να μειώνει τα πρόστιμα των εγκληματιών που μας λεηλατούν «λόγω οικονομικής τους αδυναμίας». Είναι λογικό να μειώνει τα πρόστιμα στους εργολάβους που μας καταλήστευσαν επειδή «απέδειξαν ότι έχουν οικονομική αδυναμία οι εταιρείες και οι μέτοχοι τους». Να κάνει το ίδιο στο Πρακτορείο Τύπου. Και όλα αυτά στηριζόμενη σε εκθέσεις ορκωτών που οι ίδιες εταιρείες προσκομίζουν, χωρίς να κάνει κανέναν έλεγχο περί της αλήθειας αυτών (πχ αίτημα για προσκόμιση λογαριασμών εξωτερικού, πιστοποίηση αλήθειας από τρίτο μέρος κλπ). Παραλαμβάνει τις φωτοτυπίες και τις εκθέσεις και τα θεωρεί αληθή, άνευ ελέγχου.

Για την ΝΔ είναι φυσιολογικό η Επιτροπή Ανταγωνισμού να βγάζει αποφάσεις αλλά στην συνέχεια να μην κάνει έλεγχο εφαρμογής αυτών (όπως διαπίστωσε ο ΟΟΣΑ) δίνοντας στα λαμόγια την ευκαιρία να συνεχίσουν απρόσκοπτα την λεηλασία της αγοράς. Και αν δεχτεί εκ νέου καταγγελία για την ίδια αγορά (επειδή συνεχίζονται οι παρανομίες), βάζει την καταγγελία στην άκρη «επειδή έχουμε ήδη εξετάσει την εν λόγω αγορά» (αρνητική μοριοδότηση).

Για την ΝΔ είναι φυσιολογικό πρώην διευθύντρια της Νομικής Υπηρεσίας της Επιτροπής Ανταγωνισμού να εκδίδει εισήγηση για το καρτέλ του ξενόγλωσσου βιβλίου, στην οποία εισήγηση «ξεχνάει» να συμπεριλάβει το βασικό αδίκημα του καρτέλ, να παραιτείται μετά και να γίνεται εξωτερικός συνεργάτης της Επιτροπής Ανταγωνισμού και αμέσως μετά να ιδρύει δικηγορική εταιρεία μαζί με τον δικηγόρο της βασικής εταιρείας του καρτέλ των ξενόγλωσσων, την ίδια ώρα που αυτός αντέκρουε ενώπιον της Επιτροπής Ανταγωνισμού την εισήγηση της συνεταίρου του. Δηλαδή αυτός πληρωνόταν από το καρτέλ για υπεράσπιση και τα μισά χρήματα πήγαιναν στην συνέταιρο που είχε κάνει την «λανθασμένη» εισήγηση.

Για την ΝΔ είναι φυσιολογικό πρώην διευθύντρια της Νομικής Υπηρεσίας της Επιτροπής Ανταγωνισμού (άλλη από την προηγούμενη) να κάνει το διδακτορικό της επί 4 χρόνια ενώπιον καθηγητή Νομικής (και πρώην προέδρου της Επιτροπής Ανταγωνισμού), το ίδιο διάστημα που ο καθηγητής υπερασπιζόταν τα καρτέλ (σε 5 υποθέσεις) ενώπιον της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Δηλαδή η κυρία «το πρωί» ετοίμαζε το κατηγορητήριο κατά των καρτέλ και «το απόγευμα» της έκανε μάθημα ο συνήγορος των καρτέλ (ο οποίος θα της έδινε το διδακτορικό).

Να λοιπόν γιατί τρέμουν την Θάνου και έχουν πάθει παράκρουση με την τοποθέτησή της στην προεδρία της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Γιατί ξέρουν ότι θα τα αλλάξει. Γιατί ξέρουν ότι θα τα ψάξει. Γιατί ξέρουν ότι δεν έγινε ένα με την παρέα τους τόσα χρόνια.

Να γιατί της κάνουν ολομέτωπη επίθεση. Γιατί ξέρουν ότι θα βρει τους σκελετούς και «στρώνουν» το πεδίο για να λένε ότι αυτά που θα αποκαλύψει τα λέει επειδή της κάνουν επίθεση για τον διορισμό της. Υποχρέωση της Θάνου είναι όπως άμεσα αποκαταστήσει το κύρος και την αποτελεσματικότητα της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Άμεσα να απαιτήσει τις νομοθετικές ρυθμίσεις που θα πετάξουν έξω κάθε ίχνος διαπλοκής. Και κυρίως, άμεσα να αναψηλαφίσει όλες αυτές τις υποθέσεις που υπάρχουν ενδείξεις ότι υπήρξαν αδικαιολόγητες καθυστερήσεις στην τιμωρία των καρτέλ. Να αναψηλαφίσει τις υποθέσεις και να υποδείξει ποια πρόσωπα ευθύνονται για την προσφορά εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ δώρο στα καρτέλ που λεηλάτησαν επί δεκαετίες τους Έλληνες.

ΥΓ1, στην Επιτροπή Ανταγωνισμού εργάζονται 100+ άνθρωποι, η συντριπτική πλειοψηφία υψηλοτάτου επιπέδου και δυνατοτήτων. Τα άσχημα γινόντουσαν από τους λίγους. Ήρθε η ώρα οι πολλοί και ικανοί να δείξουν ότι μπορούν.

ΥΓ2, επί Κυβέρνησης ΝΔ μου είχε πει ένας πρωτοκλασάτος Βουλευτής της ΝΔ «το κλειδί για το συρτάρι του Ταμείου των μεγάλων εταιρειών»…


πηγη: koutipandoras.gr (1) , (2)

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates