Κατηγορίες Blog/p/blog-page_5.html

Παρασκευή, 14 Σεπτεμβρίου 2018

ΘΑΛΑΣΣΟΔΑΝΕΙΑ ΝΔ-ΠΑΣΟΚ: ΟΤΑΝ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ+ΑΥΓΕΝΑΚΗΣ ΜΙΛΟΥΣΑΝ ΓΙΑ ΣΚΑΝΔΑΛΟ & ΖΗΤΟΥΣΑΝ ΤΗΝ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ !!!

ΜΟΛΙΣ ΛΙΓΑ ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΙΝ ΩΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ...
Ντόρα Μπακογιάννη: " Ο τραπεζικός δανεισμός των κομμάτων είναι το πιο ακραίο φαινόμενο διαπλοκής" !!!
H εισαγγελική έρευνα για τα «θαλασσοδάνεια» ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ αποτελεί το κορυφαίο ζήτημα της επικαιρότητας τα τελευταία 24ωρα. Μπορεί το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σήμερα να μιλά για «επιχείρηση σπίλωσης της εικόνας των κομμάτων» από την κυβέρνηση, αλλά πριν επτά χρόνια, δύο κορυφαία στελέχη της ΝΔ (έχοντας τότε άλλη κομματική στέγη), χαρακτήριζαν τα δάνειά της «ακραίο φαινόμενο διαπλοκής».

Το 2011 ο νυν γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ και πρώην βουλευτής της Δημοκρατικής Συμμαχίας της Ντόρας Μπακογιάννη, Λευτέρης Αυγενάκης, είχε καταγγείλει τα δύο μεγάλα κόμματα για διαπλοκή με τραπεζικούς και επιχειρηματικούς κύκλους.

Επίσης, την ίδια εποχή η νυν τομεάρχης Οικονομίας και Ανάπτυξης της ΝΔ, με παρέμβασή της στη Βουλή, έκανε λόγο για για ακραίο φαινόμενο διαπλοκής.

«Τα κόμματα δεν αρκέστηκαν στα πολλά λεπτά που εισπράττουν από τον κρατικό προϋπολογισμό, αλλά ζητούν έσοδα από τον τραπεζικό δανεισμό με την πρωτόγνωρη και προκλητική διαδικασία της εκχώρησης ως εγγύησης τις μελλοντικές, ετήσιες κρατικές χρηματοδοτήσεις», αναφέρει μεταξύ άλλων η Ντόρα Μπακογιάννη ως επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμμαχίας και προσθέτει:

«Τα κόμματα χρωστούν το ιλιγγιώδες ποσό των 244, 2 εκατομμυρίων ευρώ. Μόνον ΠΑΣΟΚ και ΝΔ μαζί χρωστούν 235 εκατομμύρια ευρώ. Ως εγγύηση έχουν δώσει την επιχορήγηση που ελπίζουν πως θα πάρουν με βάση τους ψήφους που ελπίζουν πως θα πάρουν την ώρα που όπως όλοι γνωρίζουμε ο δικομματισμός έχει πεθάνει. Είναι προφανές πως για να αποπληρώσουν τα κόμματα ως το 2022 θα πρέπει να χρησιμοποιούν απολύτως τίποτα από τις χρηματοδοτήσεις», συμπληρώνει για να καταλήξει:


«Αποδεικνύεται ότι ο τραπεζικός δανεισμός των κομμάτων είναι το πιο ακραίο φαινόμενο διαπλοκής, όταν οι διορισμένες διοικήσεις των κρατικών τραπεζών δανείζουν τις ηγεσίες των κομμάτων που τους διορίζουν σε βάρος των μετόχων και των φορολογούμενων».


Η ερώτηση του Λευτέρη Αυγενάκη

«Ερωτώ κυρία Υπουργέ και κύρια Πρόεδρε της Βουλής: Δεν έχουν ευθύνη και οι διοικήσεις των τραπεζών αυτών για τις δανειοδοτήσεις; Ποιος, αλήθεια, τις ελέγχει; Καλώ τον οικονομικό εισαγγελέα να παρέμβει άμεσα στο προκλητικό αυτό θέμα και την τράπεζα της Ελλάδος να αναλάβει το μερίδιο της ευθύνης που της αναλογεί».

Η παραπάνω δήλωση ανήκει στο σημερινό γραμματέα της ΝΔ, Λευτέρη Αυγενάκη και είναι από τις 27 Νοεμβρίου του 2011, όπως αυτή καταγράφηκε στα πρακτικά της Βουλής (συνεδρίαση ΛΔ΄, σελ. 1821).

Την περίοδο εκείνη, ο Λευτέρης Αυγενάκης ήταν μέλος της ηγετικής ομάδας της Δημοκρατικής Συμμαχίας.

Του κόμματος που ίδρυσε η Ντόρα Μπακογιάννη, όταν και είχε φύγει από τη ΝΔ μετά την εκλογή του Αντώνη Σαμμαρά.

Στα πρακτικά της συγκεκριμένης συνεδρίασης της Βουλής, ο κ. Αυγενάκης συνεχίζει:

«Δικαίως λοιπόν, οι πολίτες ερωτούν: Πως μπορούν τα χρεοκοπημένα κόμματα να βρίσκουν δάνεια από μια τράπεζα, ακόμα και ιδιωτική;

»Τι είδους συμφωνίες έχουν γίνει αυτή την ώρα; Το προηγούμενο διάστημα πληρώνονταν κανονικά τα δάνεια που είχαν λάβει ή ήταν δανεικά και αγύριστα;

»Πως μπορούν οι πολίτες να εμπιστευτούν τη διακυβέρνηση της χώρας σε Σαμαρά, Παπανδρέου, σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ αντίστοιχα, όταν δεν μπορούν να διοικήσουν οι ίδιοι με χρηστό τρόπο, τα δικά τους οικονομικά; (…)

»Πόσο ανεξάρτητα είναι αλήθεια τα κόμματα, όταν δημιουργούνται τόσο μεγάλες εξαρτήσεις από συγκεκριμένους επιχειρηματικούς κύκλους, οι οποίοι είναι και μεγαλομέτοχοι στις τράπεζες που χορηγούν αυτά τα προκλητικότατα δάνεια».

Η παραπάνω παρέμβαση με στοιχεία, του σημερινού γραμματέα της ΝΔ, είχε προκαλέσει την επέμβαση του Οικονομικού Εισαγγελέα και αυτή η έρευνα συνεχίζεται σήμερα με την κλήση πενήντα στελεχών της Εθνικής Τράπεζας και της πρώην Αγροτικής αλλά και υπευθύνων των ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΚΚΕ.

Όπως υποστήριζε το 2011, ο κ. Αυγενάκης, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ έχουν πάρει (μέχρι τότε) συνολικά από τις τράπεζες δάνεια ύψους 244,2 εκατ. Ευρώ, με μεγαλύτερο οφειλέτη την ΝΔ που έχει χρέη περίπου 120 εκατομμύρια ευρώ, από τα οποία τα 105 στην Αγροτική Τράπεζα και τα 15 στην Τράπεζα Πειραιώς.Αξίζει να σημειωθεί πως σήμερα τα δάνεια ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ξεπερνάνε κατά πολύ τα 400 εκατομμύρια ευρώ και μάλιστα τα δάνεια του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι μη εξυπηρετούμενα.


Όταν η Φώφη Γεννηματά απαντούσε ότι θα καταργηθεί η κοινοβουλευτική δημοκρατία...αν κλείσει η στρόφιγγα του πακτωλού εκατομμυρίων που παίρνουν+διαχειρίζονται τα κόμματα μέσω κρατικών επιχορηγήσεων+τραπεζικών δανείων !!!

Τι μετέδιδε το skai.gr στις 22/11/2011 :


Την παρέμβαση του οικονομικού εισαγγελέα προκειμένου να ελέγξει τα δάνεια που έλαβαν από τράπεζες ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ζήτησε στη Βουλή ο ανεξάρτητος Λευτέρης Αυγενάκης.

Κατά τη συζήτηση σχετικής επίκαιρης ερώτησης ο βουλευτής, που πρόσκειται στη Δημοκρατική Συμμαχία, κατήγγειλε την υπέρμετρη δανειοδότηση των δύο μεγάλων κομμάτων και κατέθεσε στα πρακτικά της Βουλής τα σχετικά στοιχεία σύμφωνα με τα οποία, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ έλαβαν συνολικά δάνεια ύψους συνολικά 244 εκατ. ευρώ.

Συγκεκριμένα, η ΝΔ δανειοδοτήθηκε με 120 εκατ. εκ των οποίων 105 εκατ. ευρώ πήρε από την Αγροτική Τράπεζα και 15 εκατ. ευρώ από την Πειραιώς.

Αντίστοιχα, το ΠΑΣΟΚ δανειοδοτήθηκε με 114 εκατ. ευρώ τα οποία 97εκατ. πήρε από την Αγροτική, 10 εκατ. από τη Μarfin και 5 εκατ. από την Πειραιώς. Επίσης, η τράπεζα Αττικής ενέκρινε δάνειο 3 εκατ. ευρώ και για τα δύο κόμματα.

Μάλιστα όπως κατήγγειλε ο βουλευτής, τα δύο κόμματα έχουν εκχωρήσει ως εγγύηση την κρατική επιχορήγηση έως το 2016!
«Σα να ξέρουν εκ των προτέρων τι θα ψηφίσει ο λαός τα επόμενα χρόνια» παρατήρησε ο κ. Αυγενάκης.

Σε ότι αφορά δε, την κρατική επιχορήγηση των κομμάτων, ο ανεξάρτητος βουλευτής δήλωσε ότι μόνο για το πρώτο τρίμηνο του 2011, τα κόμματα έλαβαν συνολικά 13,5 εκατ. ευρώ από τα οποία τα 12,3 εκατ. ευρώ ήταν επιχορήγηση ενώ το 1,2 ήταν ενίσχυση των κομμάτων για ερευνητικούς σκοπούς ενώ για το 2010 ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΚΚΕ , ΣΥΡΙΖΑ, ΛΑΟΣ και ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ επιχορηγήθηκαν με 48,8 εκατ. ευρώ.

Εξ αυτών το ΠΑΣΟΚ έλαβε περίπου 20 εκατ. ευρώ και η ΝΔ περίπου 15,5 εκατ. ευρώ.

Ο Λευτέρης Αυγενάκης πρότεινε τη μείωση της κρατικής επιχορήγησης των κομμάτων στο 50% καθώς και την κατάργηση κάθε είδους δανειοδότησης των κομμάτων από τις τράπεζες.Απαντώντας από την πλευρά της η αναπληρώτρια υπουργός Εσωτερικών Φώφη Γεννηματά, παρότι παρατήρησε ότι «κανείς δεν μπορεί να μην αντιλαμβάνεται ότι δεν έχουμε περιθώριο να σπαταλήσουμε ούτε ένα ευρώ», πρόσθεσε πως «το ότι συμφωνούμε στη μείωση της δημόσιας σπατάλης δεν σημαίνει ότι θα καταργήσουμε τα κόμματα ή την κοινοβουλευτική δημοκρατία» ενώ εκτίμησε ότι το ζήτημα χρειάζεται εξαντλητικό διάλογο και μελέτη από όλα τα κόμματα.


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates