Κατηγορίες Blog/p/blog-page_5.html

.

Δευτέρα 9 Ιουλίου 2018

ΠΩΛΗΣΗ ΕΛΠΕ: ΤΙΝΑΖΕΤΑΙ ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ Ο ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΡΕΥΝΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ GLENCORE ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΤΩΝ ΗΠΑ ;;;

ΥΠΟΠΤΗ ΓΙΑ ΞΕΠΛΥΜΑ ΜΑΥΡΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΣ, ΔΩΡΟΔΟΚΙΕΣ ΚΑΙ ΔΙΑΦΘΟΡΑ
ΓΙΑ ΤΗΝ GLENCORE ΔΕΙΤΕ ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΑΙ ΕΔΩ :
https://www.kinima-ypervasi.gr/2017/11/paradise-papers-glencore.html
Απρόσμενη τροπή στον διαγωνισμό για την πώληση του 50,1% των ΕΛΠΕ, μπορεί να φέρει η έρευνα που διέταξε το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, κατά της Glencore για ενδεχόμενη δωροδοκία και διαφθορά.

Η Glencore, o μεγαλύτερος όμιλος εμπορευμάτων και εμπορίας πετρελαιοειδών στον κόσμο, έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για τα ΕΛΠΕ και σύμφωνα με τις όλες τις μέχρι στιγμής ενδείξεις έχει προκριθεί, μαζί τον άλλο μεγάλο παγκόσμιο trader, τη Vitol, στο δεύτερο στάδιο του διαγωνισμού για τα ΕΛΠΕ, της κατάθεσης των δεσμευτικών προσφορών.

Και λέμε ενδείξεις, γιατί επίσημη ανακοίνωση για την πρόκριση των δύο εταιριών το ΤΑΙΠΕΔ δεν έχει εκδώσει, παρά μόνον μόνον μία ανακοίνωση για τις τρεις εταιρίες που αποκλείστηκαν από τον διαγωνισμό. Σύμφωνα με κύκλους του Ταμείου, η “πρωτότυπη” αυτή αντιμετώπιση σχετίζεται με τις εγκρίσεις που πρέπει να δώσουν τα αρμόδια υπουργεία σχετικά με θέματα εθνικής ασφάλειας και τήρησης των αποθεμάτων ασφαλείας πετρελαιοειδών της χώρας, όπως αυτά περιγράφονται στην προκήρυξη του διαγωνισμού.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι δεν είναι λίγοι όσοι εκφράζουν τον προβληματισμό τους για την έκβαση του διαγωνισμού πώλησης του 50,1% των ΕΛΠΕ, τονίζοντας μάλιστα ότι ο ένας από τους λόγους της μη ανταπόκρισης καθετοποιημένων πετρελαϊκών ομίλων στην πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος, οφειλόταν στο διαχωρισμό της δραστηριότητας Έρευνας Υδρογονανθράκων και της διατήρησης υψηλού ποσοστού του δημοσίου σε αυτήν.

Η είδηση για την κλήτευση της Glencore από το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης προκάλεσε την κάθετη πτώση της μετοχής της στις διεθνείς αγορές, ενώ δύο ημέρες αργότερα η εταιρία ανακοίνωσε ότι προχωρεί σε επαναγορά ιδίων μετοχών αξίας ως 1 δια. δολάρια. Το πρόγραμμα ξεκίνησε άμεσα, την περασμένη Πέμπτη και θα ολοκληρωθεί ως το τέλος του χρόνου.

Οι αμερικανικές αρχές έχουν καλέσει τη Glencore να παραδώσει έγγραφα και αρχεία , που ξεκινούν μία δεκαετία πίσω και σχετίζονται με ενδεχόμενες υποθέσεις διαφθοράς και ξέπλυμα χρήματος στη Νιγηρία, τη Βενεζουέλα και τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό.

Αναλυτές, που σχολίασαν το γεγονός στους Financial Times, δεν έκρυψαν την ανησυχία τους για το ενδεχόμενο το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ να έχει “και κάτι άλλο στο ντουλάπι.”, ενώ θεωρούν ότι η έρευνα -ανάλογα με τα ευρήματά της πάντα- θα μπορούσε να οδηγήσει ακόμα και σε ποινική δίωξη, "Αυτές οι έρευνες τείνουν να διαρκούν κατά μέσο όρο από δύο έως τέσσερα χρόνια”, ανέφερε ένας αναλυτής, προσθέτοντας ότι δεν αποκλείεται η εταιρία να τεθεί υπό παρακολούθηση από το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, εξέλιξη που θα μπορούσε να περιορίσει την επιχειρηματική ευελιξία της Glencore ανά τον κόσμο.

Η Glencore, με έδρα την Ελβετία, είναι ένας διεθνής όμιλος, που προμηθεύει πρώτες ύλες από πετρελαιοειδή ως μέταλλα και άλλα προιόντα εξόρυξης με δραστηριότητες σε πάρα πολλές χώρες, αρκετές εκ των οποίων θεωρούνται συχνά ύποπτες για δωδοδοκία ή ξέπλυμα.

Τα τελευταία χρόνια η Glencore ανακοίνωσε αρκετές επιχειρηματικές συμφωνίες, ορισμένες από τις οποίες σίγουρα δεν πέρασαν απαρατήρητες από την Ουάσινγκτον. Η πιο εντυπωσιακή ήταν το deal του Δεκεμβρίου 2016, όταν μαζί με τον μεγαλύτερό της μέτοχο την Qatar Investment Authority συμφώνησαν να εξαγοράσουν μερίδιο 20% στη ρωσική πετρελαϊκή Rosneft, η οποία εκείνη την εποχή βρισκόταν στη λίστα των ρωσικών εταιριών στις οποίες είχαν επιβληθεί διεθνείς κυρώσεις λόγω Ουκρανίας.Υποπτη για διαφθορά και ξέπλυμα χρήματος η Glencore


Στη δίνη σκανδάλου διαφθοράς και «ξεπλύματος» χρήματος βρίσκεται από την περασμένη Τρίτη μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες εμπορευμάτων και μεταλλευμάτων στον κόσμο, η Glencore. Οι μετοχές της αγγλο-ελβετικής εταιρείας έχουν βυθιστεί στα τάρταρα μετά την κλήτευσή της από το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης για να διαλευκανθούν λεπτομέρειες συμφωνιών που είχε συνάψει στη Νιγηρία, στη Δημοκρατία του Κονγκό και στη Βενεζουέλα από το 2007 και εντεύθεν.

«Στο στάδιο αυτό η διοίκηση της Glencore θα καταθέσει απλώς διευκρινιστικά έγγραφα από τις συμφωνίες που έχει συνάψει. Δεν πρόκειται για την έναρξη επίσημης έρευνας για τα πεπραγμένα της εταιρείας» σημειώνει σε ενημερωτικό σημείωμά της η ελβετική επενδυτική τράπεζα Credit Suisse.

Τον περασμένο Μάιο η Glencore είχε εκτιμήσει ότι η εφετινή κερδοφορία της θα κυμανθεί από 2,2 δισ. δολάρια έως 3,2 δισ. δολάρια, καθώς το πρώτο τρίμηνο του οικονομικού της έτους τα αποτελέσματα ήταν τα αναμενόμενα. Η μετοχή της εταιρείας, πάντως, που έχασε το 12% της αξίας της αμέσως μετά την αποκάλυψη της κλήτευσης από τις αμερικανικές αρχές, έχει υποστεί ισχυρές πιέσεις τα τελευταία χρόνια. Το 2011 που εισήχθη στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου η τιμή της μετοχής της ήταν 530 πένες και τώρα έχει υποχωρήσει κάτω από τις 300 πένες.
ΠΗΓΕΣ: businessenergy.gr , tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates