Κατηγορίες Blog/p/blog-page_5.html

.

Τρίτη, 3 Ιουλίου 2018

ΚΥΠΡΟΣ: ΑΠΕΚΛΕΙΣΑΝ ΤΗΝ ΗΛΕΚΤΩΡ ΤΟΥ ΜΠΟΜΠΟΛΑ ΑΠΟ ΚΑΘΕ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΕΡΓΟΥ ΓΙΑ 5 ΧΡΟΝΙΑ !!!

ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΝΑ ΠΑΙΡΝΕΙ ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΡΓΑ ΤΟ ΚΑΡΤΕΛ ΤΩΝ ΕΡΓΟΛΑΒΩΝ ΠΟΥ ΛΕΗΛΑΤΗΣΕ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΡΗΜΑ ΜΕ ΥΠΕΡΚΟΣΤΟΛΟΓΗΣΕΙΣ....
Τι δεν καταλαβαίνεις ;;;
Ποινή αποκλεισμού 5 ετών από τη διεκδίκηση και εξασφάλιση οποιουδήποτε δημόσιου έργου στην Κύπρο, επέβαλε στις 29 Ιουνίου η Επιτροπή Αποκλεισμού της Μεγαλονήσου στην εταιρεία Helector Cyprus Ltd, θυγατρική της Ηλέκτωρ του Ομίλου Ελλάκτωρ. Η απόφαση της Επιτροπής Αποκλεισμού ήρθε σε συνέχεια του σκανδάλου με τις πλασματικές χρεώσεις και τις κατηγορίες για δωροδοκία δημοσίων λειτουργών, για το οποίο βαρύνεται η εταιρεία, αλλά και προσωπικά ο Διευθύνων Σύμβουλος της Ελλάκτωρ, κ. Λεωνίδας Μπόμπολας. 

Σύμφωνα με χθεσινά δημοσιεύματα κυπριακών μέσων ενημέρωσης, η Επιτροπή στην πρόσφατη απόφασή της διευκρινίζει ότι ο αποκλεισμός δεν αφορά τη διάπραξη οποιουδήποτε αδικήματος από την ίδια την εταιρεία αλλά από στελέχη της, χωρίς να διευκρινίζει κατά πόσον επηρεάζεται η υφιστάμενη σύμβαση που έχει η εταιρεία για τη λειτουργία του ΧΥΤΥ Κόσιης. Παράλληλα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές στην απόφαση αναφέρεται πως από πλευράς της Helector δεν αμφισβητούνται οι παραδοχές τεσσάρων προσώπων φερομένων ως στελεχών της.

Η απόφαση της Επιτροπής Αποκλεισμού της Κύπρου ήρθε λίγες μόλις ώρες μετά τις δηλώσεις του κ. Λεωνίδα Μπόμπολα στους Financial Times όπου ερωτηθείς για το σκάνδαλο που ταρακούνησε τη Μεγαλόνησο πριν δύο χρόνια, αρνήθηκε οποιαδήποτε παρατυπία, σχολιάζοντας μάλιστα πως "η υπόθεση της Κύπρου στάθηκε αφορμή για καινοτομία". "Εφαρμόσαμε ένα πρόγραμμα ηθικής και σχηματίσαμε μία ομάδα κανονιστικής συμμόρφωσης σε επίπεδο Ομίλου. Επίσης συμβουλευτήκαμε τον ελληνικό βραχίονα της ‘Διεθνούς Διαφάνειας’ προκειμένου να δούμε πώς μπορούμε να διατηρήσουμε μία πολιτική μηδενικής ανοχής για τον χρηματισμό και τη διαφθορά" ανέφερε στους FT.


Είχε προηγηθεί πριν ένα μήνα περίπου προσφυγή του Συμβουλίου Εκμετάλλευσης Χώρων Διάθεσης Ή Αξιοποίησης Οικιακών Αποβλήτων Πάφου, μετά από ομόφωνη απόφασή του, στην Επιτροπή Αποκλεισμού Οικονομικών Φορέων από Διαδικασίες Σύναψης Δημοσίων Συμβάσεων, όπου υπέβαλε αίτημα, για επιβολή οριζόντιου αποκλεισμού των εταιρειών Helector Cyprus Ltd, Ηλέκτωρ Α.Ε., Ελλάκτωρ Α.Ε., ΤΟΜΗ Α.Τ.Ε. και οποιουδήποτε προσώπου σχετίζεται με τις εταιρείες αυτές.

Στην προσφυγή του το Συμβούλιο επικαλείται λόγους υποχρεωτικού αποκλεισμού και λόγους δυνητικού αποκλεισμού, που σχετίζονται με την εμπλοκή της εταιρείας Helector Cyprus Ltd στην Ποινική Υπόθεση 9357/2011, η οποία εκδικάζεται στο Μόνιμο Κακουργιοδικείο Λευκωσίας.

Είναι χαρακτηριστική η αναφορά που γίνεται στην προσφυγή που προηγήθηκε της απόφασης αποκλεισμού της Helector Cyprus από οποιοδήποτε δημόσιο έργο για πέντε χρόνια: "Πρόσωπο το οποίο είχε διατελέσει διευθυντής της εταιρείας, και σύμφωνα με τις παραδοχές που έγιναν είχε εμπλοκή στα γεγονότα της υπόθεσης αυτής ώστε να διώκεται από την ελληνική δικαιοσύνη, εξακολουθεί μέχρι σήμερα να κατέχει διοικητική θέση στη μητρική εταιρεία, που είναι και μέτοχος της κυπριακής εταιρείας, και στον Όμιλο".

Η υπόθεση

Το 2015 ο Δήμαρχος Πάφου, Φαίδων Φαίδωνος, πλησιάζοντας η λήξη της σύμβασης της Helector Cyprus για το ΧΥΤΑ Πάφου, άρχισε έλεγχο θεωρώντας ότι το κόστος είναι υπερβολικό και υποσχόμενος στους δημότες ότι θα μειώσει το κόστος του ΧΥΤΑ στο μισό. Η ένταση μεταξύ δημάρχου και εταιρείας κλιμακώθηκε, με τον Δήμο να συσσωρεύει ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την εταιρεία και τον Δήμαρχο να καταγγέλλει δημόσια την Helector για το κόστος και τις χρεώσεις του ΧΥΤΑ Πάφου. Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Φαίδωνος ζήτησε τη συνδρομή των ανακριτικών αρχών, οι οποίες επισκέφθηκαν την κυπριακή θυγατρική και μίλησαν με στελέχη της εταιρείας και τον Γενικό Διευθυντή. Στις καταθέσεις στελεχών της Helector Cyprus φέρεται να αποκαλύφθηκε ότι η εταιρεία εξέδιδε πλαστά τιμολόγια και εμφάνιζε πληρωμές προς συγγενικά ή μη πρόσωπα στελεχών της για εργασίες που ουδέποτε έγιναν, προκειμένου να δικαιολογεί κονδύλια που προορίζονταν για μίζες προς δημοσίους λειτουργούς και Κύπριους αξιωματούχους.

Στη συνέχεια των αποκαλύψεων το Επαρχιακό Δικαστήριο Πάφου εξέδωσε ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης για τον Γενικό Διευθυντή της Helector, Γιάννη Κοκότση καθώς και για τον πρώην διευθυντή της Helector, κ. Αθανάσιο Κατρή. Αμφότεροι στη συνέχεια μετατράπηκαν σε μάρτυρες κατηγορίας, αφού στις καταθέσεις τους υποστήριξαν ότι όλα γίνονταν εν γνώσει και με την καθοδήγηση του κ. Λεωνίδα Μπόμπολα.

Υπενθυμίζεται ότι οι κυπριακές αρχές είχαν εκδώσει διεθνές ένταλμα σύλληψης, ζητώντας την έκδοση του κ. Λεωνίδα Μπόμπολα στην Κύπρο. Ωστόσο η ελληνική δικαιοσύνη απέρριψε το ένταλμα έκδοσής του στη χώρα, κρίνοντας πως τα αδικήματα για τα οποία κατηγορούνταν φέρονται να έχουν τελεστεί στην Ελλάδα. Στο πλαίσιο αυτό, στο τέλος του 2017 η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθήνας άσκησε ξεχωριστή δίωξη σε βαθμό κακουργήματος κατά του κ. Λεωνίδα Μπόμπολα για το αδίκημα της δωροδοκίας υπαλλήλων κατά συναυτουργία και κατ' εξακολούθηση και η υπόθεση παραμένει ανοιχτή. Παράλληλα, σε ισχύ βρίσκεται και το διεθνές ένταλμα σύλληψης των κυπριακών αρχών κατά του κ. Μπόμπολα, γεγονός που δεν του επιτρέπει τα τελευταία 2 χρόνια να ταξιδέψει στο εξωτερικό στο πλαίσιο των καθηκόντων του ως Διευθύνων Σύμβουλος της Ελλάκτωρ.

Φ. Φαίδωνος: "Απόφαση – κόλαφος"

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο Δήμος Πάφου, σχολιάζοντας την απόφαση της Επιτροπής Αποκλεισμού, αναφέρει πως η εν λόγω εξέλιξη δικαιώνει τον Δήμαρχο Πάφου Φαίδωνα Φαίδωνος, ο οποίος είχε καταγγείλει την εταιρεία Helector Cyprus Ltd για τη συμμετοχή της στα σκάνδαλα του ΧΥΤΥ Λάρνακας και ΧΥΤΑ Πάφου και είχε ζητήσει τον αποκλεισμό της από τις δημόσιες συμβάσεις. Ο κ. Φαίδωνας Φαίδωνος μιλώντας στο Sigmalive έκανε λόγο για μια απόφαση – κόλαφο, συμπληρώνοντας πως "το ίδιο το κράτος δεν έλαβε υπόψη τα επαγγελματικά παραπτώματα της Helector Cyprus Ltd". Μάλιστα, σε χθεσινές του δηλώσεις στον "Πολίτη" απηύθυνε έκκληση προς την Κυβέρνηση της Κύπρου να τερματίσει για λόγους αρχής και διαφάνειας την επέκταση της συμφωνίας με τη Helector, τονίζοντας ότι λόγω των σκανδάλων του 2016, είναι αδικαιολόγητη η πρόθεση του Κράτους να συνεχίσει τη συμφωνία για διαχείριση του ΧΥΤΥ Κόσιης από την εταιρεία Helector.πηγη: capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates