Κατηγορίες Blog/p/blog-page_5.html

Κυριακή, 3 Ιουνίου 2018

ΔΥΟ ΑΠΟ ΤΑ ΓΕΡΜΑΝΙΚΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ: Ο ΑΦΑΝΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΚΑΝΔΑΝΟΥ ΚΑΙ Η ΣΦΑΓΗ ΣΤΟ ΚΟΝΤΟΜΑΡΙ !!!Κάνδανος: Το πρώτο χωριό που εκθεμελίωσαν οι Γερμανοί επειδή οι κάτοικοι αντιστάθηκαν στην εισβολή.«Δεν έμεινε πέτρα, κάηκαν άνθρωποι και ζώα» !!!

Το καλοκαίρι του 1941 διαδραματίστηκαν τραγικές στιγμές στην Κρήτη, όταν χύθηκε το πρώτο αίμα αμάχων στο όνομα των αντιποίνων. Κοντομαρί, Κακόπετρος, Κάνδανος ήταν τα πρώτα χωριά που αιματοκύλισαν οι Γερμανοί. 

Η Κάνδανος είναι ένα μεγάλο χωριό στον δρόμο προς τον νότο του νομού Χανίων. Εκεί ήθελαν να φτάσουν οι Γερμανοί για να εξοντώσουν τις συμμαχικές δυνάμεις που αναζητούσαν διέξοδο προς τη Μέση Ανατολή. 

Οι κάτοικοι της Κανδάνου πήραν τη γενναία απόφαση να αντισταθούν με ό,τι μέσα διέθεταν και να εμποδίσουν τους Γερμανούς να περάσουν από το χωριό. Στην πρώτη μάχη στα Φλώρια σκοτώθηκαν συνολικά 17 αλεξιπτωτιστές, ανάμεσά τους και ο επικεφαλής του αποσπάσματος, ανθυπολοχαγός Χέλερ.

Η πιο σκληρή μάχη δόθηκε για 24 ώρες στο Καντανιώτικο φαράγγι. Εκεί σκοτώθηκαν 25 ακόμα. Οι κάτοικοι πολεμούσαν με τα λάφυρα των προηγούμενων αναμετρήσεων. Όταν όμως είδαν ότι οι Γερμανοί επέστρεφαν ενισχυμένοι έλαβαν την εντολή να αποσυρθούν προσωρινά στα βουνά. 

Οι Γερμανοί κατόρθωσαν να διασχίσουν το φαράγγι και να φτάσουν στον τελικό τους προορισμό, που ήταν το λιμάνι της Παλαιόχωρας. Λίγες μέρες αργότερα επέστρεψαν στην έρημη Κάνδανο. Εκτέλεσαν επί τόπου 6 ηλικιωμένους και στις 3 Ιουνίου, άρχισαν τη συστηματική καταστροφή. 

Η Κάνδανος κατέχει μια δραματική πρωτιά στην ιστορία, καθώς είναι το μέρος όπου για πρώτη φορά ελήφθη απόφαση για εκθεμελίωση ολόκληρου οικισμού. Για να σφραγίσουν το έγκλημά τους, οι κατακτητές τοποθέτησαν τις περίφημες πινακίδες οι οποίες σώζονται μέχρι σήμερα για να μας θυμίζουν ότι από αυτόν τον τόπο πέρασαν οι Ναζί.
Κοντομαρί: Το χωριό της Κρήτης όπου οι Γερμανοί εκτέλεσαν τους άνδρες και είχαν φέρει μαζί τους και φωτογράφο !!!


Μετά τη μάχη της Κρήτης οι Γερμανοί ήταν έξαλλοι με τις πρωτοφανείς απώλειες των στρατιωτών τους. Αποφάσισαν να τιμωρήσουν τον κρητικό λαό με εκτελέσεις και ολοκαυτώματα. Στο Κοντομαρί εκτέλεσαν όλο τον ανδρικό πληθυσμό, καθώς εκεί έχασαν τη ζωή τους πολλοί αλεξιπτωτιστές του τρίτου τάγματος. 

Μάλιστα, για να έχουν ενθύμιο της ηρωικής πράξης, έφεραν μαζί τους τον φωτογράφο, Φρανς Πήτερ Βάιξ-λερ, ο οποίος φωτογράφισε καρέ καρέ τις σκηνές της εκτέλεσης. Το χαμένο φωτογραφικό αρχείο ήρθε στο φως της δημοσιότητας τη δεκαετία του ’80 και σόκαρε την κοινή γνώμη στην Ευρώπη και την Ελλάδα.


Φωτογραφία από τις εκτέλεση στο Κοντομαρί του φωτογράφου Φρανς Πήτερ Βάιξ-λερ.


Η εκτέλεση

Κοντομαρί, 2 Ιουνίου 1941. Το γερμανικό απόσπασμα με επικεφαλής τον 24χρονο αξιωματικό Χορστ Τρέμπες περικύκλωσε το χωριό και μπλόκαρε όλες τις εξόδους. Στη συνέχεια, συγκέντρωσαν κατοίκους κάθε ηλικίας και φύλου σε ένα ξέφωτο.


Αριστερά ο Γερμανός αξιωματικός Χορστ Τρέμπες.

Ακολούθησαν διαπραγματεύσεις και κάποιοι από τους άντρες ζήτησαν εξηγήσεις, αλλά οι Γερμανοί ήταν αποφασισμένοι να πάρουν εκδίκηση για τον θάνατο των συμπολεμιστών τους. Έκαναν διαλογή ανάμεσα στους άνδρες που θα οδηγούσαν στο εκτελεστικό απόσπασμα. Αφού απομάκρυναν τα γυναικόπαιδα, έσπρωξαν στο λιόφυτο 23 άνδρες και έστησαν τη γραμμή του θανάτου.


Ο Τρέμπες σήκωσε το χέρι του και διέταξε: πυρ!Φωτογραφίες από την εκτέλεση στο Κοντομαρί, οι οποίες τραβήχτηκαν από τον γερμανό στρατιωτικό ανταποκριτή.

Ήταν η πρώτη μαζική εκτέλεση που έγινε σε αντίποινα αμέσως μετά τη μάχη της Κρήτης και η πρώτη εκτέλεση αμάχων στην Ευρώπη.

πηγη: mixanitouxronou.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates