Κατηγορίες Blog/p/blog-page_5.html

.

Τετάρτη, 30 Μαΐου 2018

ΣΤΟ ΣΦΥΡΙ ΒΓΑΖΕΙ Η ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΤΗΝ ΙΡΙΣ ΤΩΝ ΜΠΟΜΠΟΛΑ-ΨΥΧΑΡΗ !!!

ΣΤΑ 35.000.000€ Η ΤΙΜΗ ΠΡΩΤΗΣ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ
Ενώ τα 237.000.000€ αγγίζουν τα θαλασσοδάνεια που έσκασαν στις τράπεζες από Πήγασος Εκδοτική+Εκτυπώσεις ΙΡΙΣ !!!
Τίτλοι τέλους για την άλλοτε ισχυρή εκτυπωτική βιομηχανία «Εκτυπώσεις ΙΡΙΣ» του Φώτη Μπόμπολα και του Σταύρου Ψυχάρη καθώς σήμερα Τετάρτη 30 Μαΐου βγαίνει στο σφυρί από την Τράπεζα Πειραιώς με την τιμή της πρώτης προσφοράς να διαμορφώνεται σε 35.183.140 ευρώ. 

Η τράπεζα προχώρησε στη διαδικασία πλειστηριασμού για συνολική οφειλή ύψους 2 εκατ. ευρώ. 

Ο πλειστηριασμός αναμένεται να κηρυχτεί άγονος καθώς δεν υπάρχει κανένας ενδιαφερόμενος τόσο για το κτίριο όσο και τις εκτυπωτικές μηχανές που περιγράφονται αναλυτικά στο ενημερωτικό δελτίο του πλειστηριασμού. 

Άγνωστη παραμένει η στάση της τράπεζας ενώ αποκλείεται να καταθέσει προσφορά για το κτίριο όπως και για τι εκτυπωτικές μηχανές. Η εκτυπωτική εταιρεία IRIS ήταν εγκατεστημένη σε μια έκταση 62.406,41 τ.μ.και τα κτίρια μαζί με τους βοηθητικούς χώρους «αγγίζουν» τα 4.000 τ.μ. 

Αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι δεν υπάρχει ενδιαφέρον από εταιρείες real estate καθώς η μονάδα βρίσκεται στο Κορωπί Στο ενδεχόμενο όμως να καταθέσει προσφορά η τράπεζα θα πρέπει να καταθέσει τουλάχιστον 10 εκατ. ευρώ και σε 15 ημέρες να καταβάλλει το συνολικό τίμημα των 35,1 εκατ. ευρώ. 

Η εταιρεία Εκτυπώσεις ΙΡΙΣ Εμπορική και Βιομηχανική Εταιρεία είχε δύο βασικούς μετόχους. Το 50% των μετοχών ήταν περιουσιακό στοιχείο της Πήγασος Εκδοτικής και το υπόλοιπο 50% του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη. 

Η εταιρεία Εκτυπώσεις ΙΡΙΣ εμφάνιζε βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις ύψους 89.071.290, 83 ευρώ και οι μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις ήταν στα 6.359.851,35 ευρώ. Ο
κύκλος εργασιών ανήλθε στα 42 εκατ. ευρώ το 2016. 

Όμως το 2017 η εταιρεία εγκαταλείφτηκε στη τύχη της.
Μετά το πρώτο τρίμηνο του της περυσινής χρονιάς εμφανίσθηκαν τα έντονα οικονομικά προβλήματα του ομίλου καθώς στην πράξη η διοίκηση της εταιρείας προχώρησε σε στάση πληρωμών έναντι των προμηθευτών και των εργαζόμενων με αποτέλεσμα η εταιρεία να παύσει ουσιαστικά τις δραστηριότητες της. 

Η διοίκηση της Πήγασος Εκδοτική την ίδια στιγμή … φρόντιζε τα δικά της επιχειρηματικά συμφέροντα έχοντας πάντα ανοικτή επικοινωνία με το τραπεζικό σύστημα το οποίο παρότι η χώρα είχε βρεθεί στη δίνη της κρίσης ανανέωσαν τα δάνεια της εταιρείας τον Μάρτιο του 2014 καθώς υπογράφτηκε έκδοσης κοινού ενυπόθηκου ομολογιακού δανείου ύψους 80 εκατ. ευρώ για την Πήγασος Εκδοτική. 
Ωστόσο η διοίκηση Μπόμπολα είχε λυμένα τα χέρια της καθώς βρήκε την ευκαιρία να πουλήσει το ακίνητο στο Χαλάνδρι που στεγάζονταν οι εγκαταστάσεις της εφημερίδας Έθνος το Δεκέμβριο του 2016 προχωρώντας σε συμβολαιογραφικές πράξεις με αριθμό 9259 και 9260. Το τίμημα που εισπράχθηκε ανήλθε στα 19.800.000 ευρώ.

Την ίδια στιγμή η Moore Stephens ως ορκωτής λογιστής για τις ετήσιες οικονομικές καταστάσεις της εταιρείας διαπίστωνε ότι υπήρχε ανεπάρκεια κεφαλαίου κίνησης.
Η ελεγκτική εταιρεία σημείωνε με έμφαση ότι υπάρχουν ενδείξεις αβεβαιότητας για τη συνέχιση της δραστηριότητας της εταιρείας. 

Οι διαπιστώσεις της Moore Stephens για το μέλλον της εταιρείας δεν απέτρεψαν την συναλλαγή πώλησης του ακινήτου της Πήγασος Εκδοτικής βεβαιώνοντας ότι η ελληνική νομοθεσία δεν υποχρεώνει τις ελεγκτικές εταιρείες να χτυπούν νωρίτερα τον κώδωνα του κινδύνου όταν μάλιστα οι επιχειρήσεις βρίσκονται σε τροχιά πτώχευσης. 

Έτσι οι διαπιστώσεις των ορκωτών λογιστών έρχονται ως τετελεσμένο γεγονός το οποίο δεν μπορεί να ανατραπεί.

Έτσι οι διοικήσεις των εταιρειών ρίχνουν «κανόνι» έχοντας όμως προστατευθεί οι ίδιοι οι επιχειρηματίες.

Στελέχη της αγοράς εκτιμούν ότι μετά και την υπόθεση της Folli Follie είναι επιβεβλημένη η βελτίωση της νομοθεσίας έναντι των ορκωτών λογιστών οι οποίοι στο τέλος βάζουν μία υπογραφή στη ληξιαρχική πράξη … θανάτου της εταιρείας. Τέλος να σημειωθεί ότι η Πήγασος εκδοτική έριξε κανόνι 148.397.614,73 ευρώ στις τράπεζες και μαζί με τις βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις της θυγατρική της Εκτυπώσεις ΙΡΙΣ που ήταν 89 εκατ. ευρώ, με το συνολικό χρέος της μητρικής να διαμορφώνεται σε 237 εκατ. ευρώ.


πηγη: bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates