Κατηγορίες Blog/p/blog-page_5.html

Κυριακή, 20 Μαΐου 2018

ΡΑΕ: ΔΑΠΑΝΕΣ ΜΕ "ΑΡΩΜΑ"...ΣΠΑΤΑΛΗΣ !!!Τι γράφει το capital.gr :

Η υπόθεση της παρακράτησης των χρημάτων των λογαριασμών ρεύματος από τα ΕΛΤΑ και η καθυστερημένη αντίδραση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, η οποία ακόμη δεν έχει καλέσει σε απολογία τα ταχυδρομεία, ήρθε να ενισχύσει τις φωνές στην αγορά που μιλούν για προβλήματα στην εποπτική λειτουργία της αγοράς ενέργειας από την ανεξάρτητη αρχή.

Εκτός όμως από τη μέχρι τώρα διαχείριση της υπόθεσης των ΕΛΤΑ, αίσθηση προκαλούν και άλλα στοιχεία που αφορούν στη λειτουργία αλλά και τον τρόπο που αξιοποιεί τα χρήματα του προϋπολογισμού της η ανεξάρτητη αρχή.

Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο προϋπολογισμός της ΡΑΕ δεν επιχορηγείται από τον κρατικό προϋπολογισμό, ωστόσο τα έσοδα της ανεξάρτητης αρχής προέρχονται απευθείας από τους καταναλωτές ενέργειας αλλά και από όλους όσους έχουν κάποια ενεργειακή δραστηριότητα: το ειδικό τέλος που καταλήγει στη Ρυθμιστική Αρχή επιβαρύνει την τιμή των καυσίμων και της ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ όποιος θέλει να δραστηριοποιηθεί επιχειρηματικά στον ενεργειακό χώρο καλείται να καταβάλει μια σειρά από τέλη, στα οποία περιλαμβάνονται και οι χρεώσεις που καταλήγουν στο ταμείο της ανεξάρτητης αρχής. Η ανεξάρτητη αρχή που επιβλέπει την αγορά ενέργειας, ήρθε ξανά στο φως της δημοσιότητας μετά την καθυστερημένη αντίδρασή της στην υπόθεση της παρακράτησης των χρημάτων των καταναλωτών από τα ΕΛΤΑ.

Θα περίμενε λοιπόν κανείς η ΡΑΕ να είναι διπλά προσεκτική με τα έξοδα που εγκρίνει. Το τελευταίο διάστημα ωστόσο πληθαίνουν τα δείγματα ότι εγκρίνονται δαπάνες με άρωμα… σπατάλης.

Η πρώτη αφορμή δόθηκε όταν δήλωσαν συμμετοχή και εγκρίθηκαν τα κόστη για πολυπληθή αντιπροσωπεία της ανεξάρτητης αρχής (όχι μόνο μέλη της ολομέλειας) σε ενεργειακό συνέδριο στο … Μεξικό, με προβλεπόμενο κόστος αρκετές χιλιάδες ευρώ. Τελικά αποφασίστηκε η αντιπροσωπεία της ΡΑΕ να είναι ολιγομελής, αν και το ένα μέλος (πάντα με έξοδα της ανεξάρτητης αρχής) συνδύασε το ταξίδι στο Μεξικό με τη Νέα Υόρκη, όπου υποτίθεται θα είχε επαφές με επενδυτές.

Σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες αναρτήσεις εξόδων που εγκρίνονται, εύκολα μπορεί να διαπιστώσει κανείς ότι υπάρχουν αρκετές δαπάνες, που φαίνονται να υπερβαίνουν το "εύλογο”.

Τα πιο πρόσφατα παραδείγματα είναι:

Για την κινητή τηλεφωνία πρόσφατα εγκρίθηκε απόφαση για τα κινητά του προέδρου (και της γραμματέως του) των αντιπροέδρων, των μελών της ολομέλειας και των προϊστάμενων διευθύνσεων και τμημάτων (20 κινητά) τα οποία θα επιβαρύνουν με 1560 ευρώ μηνιαίως, 18720 ευρώ ετησίως τον προϋπολογισμό της ΡΑΕ. Ενδιαφέρον έχει ότι ο πρόεδρος έχει επιλέξει πρόγραμμα αξίας 161 ευρώ μηνιαίως ενώ, οι αντιπρόεδροι των 100 ευρώ μηνιαίως.

Με άλλη πρόσφατη απόφαση εγκρίθηκε η αγορά laptop: αποφασίστηκε να διατεθούν 24800 ευρώ για την αγορά 17 φορητών ηλεκτρονικών υπολογιστών, που σημαίνει ότι για κάθε υπολογιστή αντιστοιχεί ποσό 1411 ευρώ, που σημαίνει ότι αγοράστηκαν 17 από τα πιο ακριβά laptop της αγοράς.

Στις αρχές του μήνα εγκρίθηκε απόφαση να διατεθούν 400 ευρώ για την αγορά… καφετιέρων και τοστιέρων

Και βέβαια αφού αγοράστηκαν οι ακριβότερες καφετιέρες της αγοράς, εγκρίθηκε η δέσμευση πίστωσης ύψους 500 ευρώ για την αγορά καφέδων και ζάχαρης, προκειμένου όπως αναφέρει η απόφαση του προέδρου να υπάρχει καφές για τις συναντήσεις με εξωτερικούς συνεργάτες.

Δηλαδή το συνολικό κόστος για τους … καφέδες της ΡΑΕ φτάνει τα 900 ευρώ.

Εκτός από τα έξοδα για αγορές συσκευών που δύσκολα μπορούν να χαρακτηριστούν ως οι … οικονομικότερες επιλογές, υπάρχουν και τα έξοδα ταξιδίων. Με βάση τις αναρτήσεις των εξόδων που εγκρίνονται, εύκολα μπορεί να διαπιστώσει κανείς ότι υπάρχει μεγάλη δραστηριότητα συμμετοχής όχι μόνο των μελών της ολομέλειας αλλά και απλών υπαλλήλων σε συνέδρια και ημερίδες που πραγματοποιούνται εντός και εκτός Ελλάδος. Και αυτές οι συμμετοχές στα συνέδρια και τις ημερίδες αποδεικνύονται εξαιρετικά δαπανηρές. Πιο πρόσφατο παράδειγμα είναι η συμμετοχή σε ημερίδα στα Γιάννενα, για την οποία εγκρίθηκαν έξοδα ταξιδιού της τάξης των 600 και των 700 ευρώ, για στελέχη και υπαλλήλους της ΡΑΕ.

Και βέβαια δε λέει κανείς να μην έχει παρουσία ή συνεδριακή δραστηριότητα η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας. Μόνο που καλό θα ήταν, πριν τα συνέδρια να εξασφαλίζεται ότι η εύρυθμη και ομαλή λειτουργία της αγοράς…

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates