Κατηγορίες Blog/p/blog-page_5.html

Δευτέρα, 16 Απριλίου 2018

ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ ΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ ΓΙΑ ΕΙΚΟΝΙΚΕΣ ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ !!!

ΑΓΡΙΟ "ΞΕΣΚΟΝΙΣΜΑ" ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΑΔΕ
Πώς οι ελεγκτές πιάνουν στην τσιμπίδα εικονικές μεταφορές επιχειρήσεων στη Βουλγαρία.
Ξεκίνησαν οι έλεγχοι, σύμφωνα με πληροφορίες για εικονικές μεταφορές επιχειρήσεων στην Βουλγαρία.. Σύμφωνα με έμπειρους φοροτεχνικούς η συγκεκριμένη πρακτική έχει λάβει τη μορφή χιονοστιβάδας. Υπολογίζεται ότι ο αριθμός των επιχειρήσεων ελληνικών συμφερόντων που έχουν ιδρυθεί στη Βουλγαρία ανέρχεται σε περίπου 15.000 ενώ κάθε χρόνο ο αριθμός αυτός εκτιμάται ότι αυξάνεται κατά περίπου 2.500.

Το οπλοστάσιο που έχουν στη διάθεσή τους οι ελεγκτές είναι πολύ πλούσιο και επιτρέπει σχετικά εύκολα να χαρακτηριστεί μια μεταφορά έδρας στο εξωτερικό ως εικονική.


Συγκεκριμένα, βάσει των προβλέψεων του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος μια επιχείρηση, όπου και αν βρίσκεται τυπικά η φορολογική της έδρα, εφόσον ο πραγματικός τόπος άσκησης της διοίκησής της βρίσκεται στην Ελλάδα θεωρείται φορολογικός κάτοικος Ελλάδας και φορολογείται με τους ελληνικούς φορολογικούς συντελεστές. Ενδεικτικά στοιχεία απόδειξης ότι η άσκηση της διοίκησής τους βρίσκεται στην Ελλάδα είναι σύμφωνα με τη νομοθεσία:

-ο τόπος άσκησης της καθημερινής διοίκησης,
-ο τόπος λήψης στρατηγικών αποφάσεων,
-ο τόπος πραγματοποίησης της ετήσιας γενικής συνέλευσης των μετόχων ή εταίρων,
-ο τόπος τήρησης βιβλίων και στοιχείων,
-ο τόπος συνεδριάσεων του ΔΣ ή άλλου εκτελεστικού οργάνου διοίκησης,
-ο τόπος κατοικίας των μελών ΔΣ ή άλλου εκτελεστικού οργάνου διοίκησης καθώς και της πλειοψηφίας των μετόχων.

Αυτές οι προβλέψεις βρίσκονται στη διάθεση των ελεγκτών της ΑΑΔΕ που έχουν επιδοθεί στον έλεγχο όσων επιχειρήσεων «έφυγαν” στο φορολογικό παράδεισο της Βουλγαρίας. Μάλιστα ειδικά με την Βουλγαρία έχει ξεκινήσει συνεργασία μεταξύ του ΥΠΟΙΚ, της ΑΑΔΕ και των βουλγαρικών φορολογικών αρχών προκειμένου να κλείσουν τα παράθυρα που επιτρέπουν την πολύ εύκολη πλασματική μεταφορά έδρας από την Ελλάδα.

Το αποτέλεσμα αυτής της εικονικής μετανάστευσης είναι, όπως υποστηρίζουν στο υπουργείο Οικονομικών, η φοροδιαφυγή και φοροαποφυγή. Η πιο συνηθισμένη πρακτική πολλών εταιρειών που μετανάστευσαν στα Βαλκάνια και κυρίως τη Βουλγαρία είναι η κανονική συνέχιση της δραστηριότητάς τους στην Ελλάδα αλλά με την έκδοση βουλγαρικών φορολογικών στοιχείων. Τι σημαίνει αυτό; Φορολόγηση των κερδών τους με συντελεστή μόλις 10% αντί για 29% που ισχύει στην Ελλάδα καθώς και αθέμιτος ανταγωνισμός έναντι των ανταγωνιστικών τους στους Ελλάδα επιχειρήσεων που εξακολουθούν να παραμένουν στο ελληνικό φορολογικό σύστημα.ΠΗΓΗ: foroline.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates