.

Πέμπτη 15 Μαρτίου 2018

ΚΟΥΡΕΥΟΝΤΑΙ ΟΡΙΖΟΝΤΙΑ, ΚΑΤΑ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ, ΤΑ ΚΟΚΚΙΝΑ ΔΑΝΕΙΑ & ΟΙ ΚΑΡΤΕΣ ΤΗΣ ΥΠΕΡΒΑΣΗΣ !!!

ΟΙ ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΕΣ ΤΗΣ ΥΠΕΡΒΑΣΗΣ ΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΤΙΣ ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ ΜΕ ΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ ΤΟΥΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΝΤΑΙ ΤΑ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΑ ΚΟΥΡΕΜΑΤΑ ΠΟΥ ΚΑΝΟΥΝ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Σχετικές επιστολές έχουν αποστείλει όλες οι τράπεζες, και συγκεκριμένα η Eurobank, που προχώρησε πρώτη στην πώληση πακέτου μη εξασφαλισμένων δανείων ύψους 2,8 δισ. ευρώ (πακέτο Eclipse), ενώ την ίδια πρακτική ακολούθησε η Alpha Bank με την πώληση δανείων επίσης χωρίς εξασφαλίσεις ύψους 3,7 δισ. ευρώ (πακέτο Venus). Σε πλήρη εξέλιξη είναι ανάλογη διαδικασία από την Τράπεζα Πειραιώς με το πακέτο Arctos, που περιλαμβάνει δάνεια ύψους 1,5 δισ. ευρώ, καθώς και η Εθνική Τράπεζα, που μεταβιβάζει δάνεια ύψους 5,2 δισ. ευρώ (πακέτο Earth), ενώ εντός του Απριλίου η Eurobank προχωρά στο δεύτερο πακέτο πωλήσεων. Συνολικά οι τέσσερις συστημικές τράπεζες αναμένεται να μεταβιβάσουν σε ξένα funds κόκκινα δάνεια άνω των 10 δισ. ευρώ, καλύπτοντας σχεδόν τον στόχο για πωλήσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων ύψους 11,5 δισ. ευρώ που έχει θέσει ο SSM.Τελευταία ευκαιρία για εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών τους με «κούρεμα» που φθάνει έως και το 95% της βασικής οφειλής έχουν όσοι δανειολήπτες γίνονται αποδέκτες των επιστολών που στέλνουν μαζικά οι τράπεζες ενόψει της πώλησης μεγάλων πακέτων κόκκινων δανείων. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, περισσότεροι από 500.000 δανειολήπτες έχουν λάβει τους τελευταίους μήνες ή πρόκειται να λάβουν το προσεχές διάστημα σχετική επιστολή, μέσω της οποίας καλούνται να εξοφλήσουν μικρό μέρος της αρχικής τους οφειλής, επωφελούμενοι από γενναίο «κούρεμα», που ξεκινάει από 70% του αρχικού κεφαλαίου και φθάνει μέχρι και το 95%.
Σχετικές επιστολές έχουν αποστείλει όλες οι τράπεζες, και συγκεκριμένα η Eurobank, που προχώρησε πρώτη στην πώληση πακέτου μη εξασφαλισμένων δανείων ύψους 2,8 δισ. ευρώ (πακέτο Eclipse), ενώ την ίδια πρακτική ακολούθησε η Alpha Bank με την πώληση δανείων επίσης χωρίς εξασφαλίσεις ύψους 3,7 δισ. ευρώ (πακέτο Venus).

Σε πλήρη εξέλιξη είναι ανάλογη διαδικασία από την Τράπεζα Πειραιώς με το πακέτο Arctos, που περιλαμβάνει δάνεια ύψους 1,5 δισ. ευρώ, καθώς και η Εθνική Τράπεζα, που μεταβιβάζει δάνεια ύψους 5,2 δισ. ευρώ (πακέτο Earth), ενώ εντός του Απριλίου η Eurobank προχωρά στο δεύτερο πακέτο πωλήσεων. Συνολικά οι τέσσερις συστημικές τράπεζες αναμένεται να μεταβιβάσουν σε ξένα funds κόκκινα δάνεια άνω των 10 δισ. ευρώ, καλύπτοντας σχεδόν τον στόχο για πωλήσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων ύψους 11,5 δισ. ευρώ που έχει θέσει ο SSM.
kokkina-daniea

Το οριζόντιο κάλεσμα των τραπεζών προς τους δανειολήπτες που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές, οι οποίες είναι στο «κόκκινο» για μακρύ χρονικό διάστημα, συνιστά ύστατη ευκαιρία για τους οφειλέτες καταναλωτικών και μικρών επιχειρηματικών δανείων ή οφειλών μέσω πιστωτικών καρτών που δεν έχουν εξασφαλίσεις, να απαλλαγούν από τα χρέη τους, λίγο πριν αυτά μεταβιβαστούν στα funds. Η ανταπόκριση σημαίνει ότι η οφειλή τους δεν θα μεταβιβαστεί στο fund που αγοράζει το πακέτο και ως εκ τούτου η όποια συνεννόηση για το «κούρεμα» της οφειλής θα γίνει με τους όρους που προτείνει η τράπεζα στη δεδομένη χρονική στιγμή και η οποία είναι προς όφελος του δανειολήπτη. Στην περίπτωση που δεν ανταποκριθούν, το σύνολο της οφειλής τους και όχι μόνο η βασική οφειλή, δηλαδή το αρχικό ποσό του δανείου, θα μεταβιβαστεί σε νέα χέρια, δηλαδή στα funds που θα αγοράσουν το σχετικό χαρτοφυλάκιο. Υπενθυμίζεται ότι το χαρτοφυλάκιο Eclipse της Eurobank μεταβιβάστηκε στην εταιρεία Intrum και το χαρτοφυλάκιο Venus της Alpha Bank μεταβιβάστηκε στη νορβηγική B2 Holding, ενώ σε εξέλιξη είναι η πώληση του χαρτοφυλακίου Earth από την Εθνική Τράπεζα και του χαρτοφυλακίου Arctos από την Τράπεζα Πειραιώς. Η πρόταση των τραπεζών δεν προβλέπει ρύθμιση του δανείου με τη μορφή σταδιακής εξόφλησης. Αντίθετα, αφορά τη συνολική εξόφληση εφάπαξ και μάλιστα άμεσα, δηλαδή σε έναν έως δύο μήνες.

Η αλλαγή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος του δανείου δεν σημαίνει ότι ο νέος κάτοχος, δηλαδή το fund, δεν θα επιδιώξει τη συνεννόηση με τον οφειλέτη για την αποπληρωμή μέρους έστω της οφειλής. Με δεδομένο ωστόσο ότι το «κούρεμα» που αυτή τη στιγμή προσφέρουν οι τράπεζες είναι υπέρ το δέον γενναίο, οι δανειολήπτες έχουν κάθε λόγο να ανταποκριθούν στο κάλεσμα και να απαλλαγούν οριστικά από την επιβάρυνση της οφειλής τους. Σε περίπτωση που κάποιος δεν ανταποκριθεί στο δάνειό του, θα μεταβιβαστεί στο fund, το οποίο στη συνέχεια θα αναθέσει τη διαχείρισή του σε ειδική εταιρεία. Οι εταιρείες διαχείρισης μπορούν επίσης να προτείνουν προς το δανειολήπτη «κούρεμα», ανάλογα με την οικονομική και περιουσιακή του κατάσταση και μερική εξόφληση του ποσού ή αντίθετα τη ρύθμιση του δανείου του και αποπληρωμή σε ένα, δύο ή και τρία χρόνια. Σε κάθε περίπτωση και με δεδομένο ότι ένα fund θα επιδιώξει να εισπράξει όσο το δυνατόν περισσότερα για το χαρτοφυλάκιο που αγόρασε, πιθανολογείται ότι το «κούρεμα» τουλάχιστον στις περιπτώσεις των δανειοληπτών που έχουν σχετική δυνατότητα θα είναι μικρότερο.


Επιστολές «τελευταίας ευκαιρίας» σε πάνω από 400.000 δανειολήπτες

Σε μαζική αποστολή επιστολών με τις οποίες καλούν εκατοντάδες χιλιάδες δανειολήπτες να προσέλθουν το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα για ρύθμιση «τελευταίας ευκαιρίας» των οφειλών τους πριν τα δάνεια τους περάσουν στα χέρια ξένων funds προχωρούν οι τέσσερις συστημικές τράπεζες.

Σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται για υποθέσεις άνω των 400.000 καταναλωτικών δανείων χωρίς εξασφαλίσεις που έχουν συναφθεί ακόμα και πριν από την κρίση, είναι «κόκκινα» και τα οποία πλέον προωθούνται προς πώληση σε ξένα funds.

Τραπεζικά στελέχη μάλιστα έλεγαν στο newmoney.gr πως οι ρυθμίσεις θα είναι ευνοϊκές για τους οφειλέτες και στις οποίες θα συμπεριλαμβάνεται και «κούρεμα» της οφειλής.

Το χρονικό περιθώριο που θα δοθεί στους συγκεκριμένους πελάτες των τραπεζών για να ρυθμίσουν τα δάνεια τους θα είναι μεταξύ 1,5 και 2 μηνών. Σε διαφορετική περίπτωση, όπως εξηγούσαν τα ίδια στελέχη, οι πελάτες θα πρέπει να τα βρουν με τα funds που θα αγοράσουν τα δάνεια. Όπως εξηγούσαν σε αυτή την περίπτωση «είναι άγνωστο το περιθώριο ρυθμίσεων που θα δώσει το ίδιο το fund το οποίο θα εγείρει απαιτήσεις επί του συνόλου της οφειλής».

Η συγκεκριμένη κίνηση εκ μέρους των τραπεζών αποτελεί ουσιαστικά μία μαζική εκστρατεία ενημέρωσης με σκοπό να ρυθμιστούν τα δάνεια. Ήδη επιστολές προς τους πελάτες της έχει στείλει η Εθνική και σύμφωνα με πληροφορίες το επόμενο διάστημα το ίδιο θα πράξουν Πειραιώς και Eurobank.


ΠΗΓΕΣ:
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
www.newmoney.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates