.

Δευτέρα 5 Μαρτίου 2018

ΤΑ 100.000.000€ ΑΓΓΙΖΟΥΝ ΤΑ ΘΑΛΑΣΣΟ-ΜΕΤΟΧΟΔΑΝΕΙΑ ΠΟΥ ΔΟΘΗΚΑΝ ΣΕ ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ !!!

ΑΝΑΜΕΣΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ Ο ΝΥΝ ΑΡΧΙΕΠΙΘΕΩΡΗΤΗΣ ΤΗΣ ΤτΕ ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΣΧΑΣ
Ως ενήμερα εμφανίζονται τα θαλασσοδάνεια των τραπεζιτών ακόμη κι αν δεν έχει πληρωθεί ούτε σεντ !!!
«Θαλασσοδάνεια» 100.000.000 € σε τραπεζικά στελέχη

Απίθανα φαινόμενα συντεχνιακού τύπου ευνοιοκρατίας εξακολουθούν να συντηρούνται σε επιτελικά κλιμάκια του τραπεζικού κλάδου, την ώρα μάλιστα που εντείνονται οι πιέσεις των δανειστών για τη ρύθμιση «άρον άρον» των λεγόμενων «κόκκινων» δανείων με πλειστηριασμούς και άλλες επιθετικές μεθόδους. 

Μυστηριωδώς λοιπόν στα «κόκκινα» δάνεια, τα περίφημα NPLs, δεν φαίνεται να υπάγονται αυτά ορισμένων ανώτερων τραπεζικών στελεχών. Σε αρκετές περιπτώσεις αυτά τα… ενδοϋπηρεσιακά δάνεια θεωρούνται ενήμερα και εξυπηρετούμενα, έστω και αν δεν έχει αποπληρωθεί ούτε ένα σεντ!

Τελευταίο και σοβαρότερο κρούσμα, η περίπτωση της Εθνικής Τράπεζας. Η υπόθεση που είδε το φως της δημοσιότητας από το έγκυρο χρηματιστηριακό site Banking News προσλαμβάνει διαστάσεις σκανδάλου, αν συνυπολογιστεί το γεγονός ότι μεταξύ αυτών των ευεργετηθέντων τραπεζικών στελεχών της Εθνικής είναι και ο σημερινός επιθεωρητής… κέρβερος της Τραπέζης της Ελλάδος Γιώργος Πάσχας.Ο εξ απορρήτων δηλαδή του Γιάννη Στουρνάρα που ελέγχει -υποτίθεται- με διάτρητα πορίσματα φέιγ βολάν τυχόν παρατυπίες κανόνων εταιρικής διακυβέρνησης διοικήσεων στις συστημικές τράπεζες! Με βασικότερο κανόνα ασφαλώς την αυστηρή απαγόρευση τέτοιου είδους χαριστικών (και παράνομων) ρυθμίσεων σε ανώτατα στελέχη. Ρυθμίσεις ρουσφετολογικές, οι οποίες θεωρούνται άλλωστε πλήρως ανάρμοστες και από τις ευρωπαϊκές εποπτικές Αρχές (European Banking Authority), στερώντας αυτόματα από τους εμπλεκομένους τα εχέγγυα καταλληλότητας (fit and proper) για τέτοιες θέσεις.

Στην περίπτωση της Εθνικής το σκάνδαλο διαρκείας αφορά μετοχοδάνεια ύψους 100.000.000 ευρώ (!), που δόθηκαν σε δεκάδες ανώτερα στελέχη, όπως και σε άλλες συστημικές τράπεζες, στην προ Μνημονίου περίοδo. Tα δάνεια αυτά δόθηκαν με εγγύηση (collaterals) την αξία των ίδιων των μετοχών, που την εποχή εκείνη ήταν σημαντική, αλλά σήμερα μετά τις διαδοχικές ανακεφαλαιοποιήσεις έχει στην κυριολεξία εξαϋλωθεί! Κάποια από τα στελέχη στη διάρκεια των επόμενων ετών αποπλήρωσαν τμήμα ή και το σύνολο (σπανιότερα…) των δανείων, ενώ αρκετά άλλα θεώρησαν τις μετοχές ένα είδος εταιρικού μπόνους και δεν έκριναν σκόπιμο να ασχοληθούν με τη δανειακή υποχρέωσή τους, όπως εκατομμύρια άλλοι Ελληνες που παίζουν κυνηγητό με τις τράπεζες.

Ανάμεσα στους… ξεχασιάρηδες και ο σημερινός ελεγκτής της ΤτΕ, που ακόμη και τότε ασκούσε καθήκοντα επιθεωρητή στην Εθνική Τράπεζα. Σύμφωνα με το banking news το ποσό που έλαβε ο κ. Πάσχας ξεπερνά τα 500.000 ευρώ σε ονομαστική αξία, ενώ σήμερα μαζί με τους τόκους και τις υπερημερίες προσεγγίζει το 1.000.000!

Ο κ. Πάσχας φέρεται ότι δεν έχει αποπληρώσει ούτε τμήμα του δανείου, το οποίο όμως ανεξήγητα χαρακτηρίζεται «ενήμερο». Μένει να διαπιστωθεί αν σε αυτούς περιλαμβάνονται και στελέχη της σημερινής διοίκησης, γεγονός που θα πρέπει να προκαλέσει την άμεση παραίτησή τους, καθώς η υπόθεση έχει και ποινικό σκέλος.

Οσο για τον περιβόητο ελεγκτή της ΤτΕ, ο οποίος στο πρόσφατο παρελθόν κλήθηκε να συνεισφέρει σε υποθέσεις μείζονος δημόσιου συμφέροντος, όπως τα δάνεια των κομμάτων και των μέσων ενημέρωσης, η αποκάλυψη αυτή δημιουργεί προφανές ασυμβίβαστο σε σχέση με τον ρόλο του. Ταυτόχρονα όμως και πλείστα όσα ερωτήματα για το μέχρι τώρα εποπτικό έργο του. Αν είναι δυνατό να ελέγχει την ορθή πρακτική δανειοδοτήσεων αυτός που αφήνει απλήρωτο το δικό του!
Νεά ερωτήματα φωτιά του bankingnews.gr για τον Γιώργο Πάσχα

Το σχέδιο ΤΕΤΡΑ και οι καταγγελίες για θάψιμο πορισμάτων...


Επανερχόμαστε στην επιθεωρητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργο Πάσχα για να βοηθήσουμε την ενημέρωση καθώς μετά τις αποκαλύψεις ότι δεν πληρώνει μετοχοδάνειο 500 χιλ ευρώ στην Εθνική τράπεζα προκύπτουν και άλλα ερωτήματα.
Ήδη μέχρι τώρα από διαφορετικές πηγές μας προσκόμισαν υλικό για τις δραστηριότητες του Γιώργου Πάσχα. 


Το υλικό αυτό είναι στην διάθεση οποιουδήποτε. 

Εμείς δεν επιδιώκουμε να πλήξουμε το κύρος του Γιώργου Πάσχα, ούτε να τον συκοφαντήσουμε, ούτε να δημιουργήσουμε εντυπώσεις. 

Όμως ως επιθεωρητής της Τράπεζας της Ελλάδος ο Γιώργος Πάσχας που ελέγχει όλες τις τράπεζες πρέπει να είναι άμεμπτος σε όλους τους τομείς για να μπορεί να αποτελεί σημείο αναφοράς και οι επιθεωρήσεις του να έχουν αξιοπιστία. 

Όλοι κρίνονται και στο πλαίσιο αυτό το bankingnews θέτει ορισμένα ερωτήματα με στόχο να λάβει απαντήσεις τις οποίες και θα δημοσιεύσει στο ακέραιο – εφόσον τις λάβει –
Υφίσταται μείζον ηθικό θέμα ο επιθεωρητής να μην πληρώνει δάνειο 500 χιλ ευρώ στην Εθνική και ταυτόχρονα να επιθεωρεί την Εθνική, υπάρχει συμβατότητα;

Υπάρχει ζήτημα λοιπόν σύγκρουσης συμφερόντων και τι πράττει η ΤτΕ ως εποπτική αρχή πως επιτρέπει κάτι τέτοιο;

Τα 5 ερωτήματα που θέτουμε είναι τα εξής

1)Το δάνειο που οφείλει στην Εθνική τράπεζα ο Γιώργος Πάσχας σημερινός επιθεωρητής της ΤτΕ είναι όντως 500 χιλιάδες ευρώ;
 

Πότε πλήρωσε τελευταία φορά δόση δανείου και γιατί το ποσό παραμένει ανεξόφλητο τόσα χρόνια ίσως πάνω από 10 χρόνια;
Ποιοι είναι μέχρι τώρα οι τόκοι υπερημερίας;

2)Ως επιθεωρητής γνωρίζει ότι ένα δάνειο στηρίζεται σε collaterals και στην προκειμένη περίπτωση μετοχές από stock options. 

Το ερώτημα είναι το εξής.
Τι έκανε ο Γιώργος Πάσχας ώστε να αυξήσει την αξία των collaterals καθώς οι μετοχές υποχωρούσαν;

3)Μπορεί να μας αναφέρει ποιο ήταν το ύψος του αρχικού δανείου και ποιο είναι το συνολικό υπόλοιπο την τρέχουσα περίοδο;

4)Κύριε Πάσχα το σχέδιο «ΤΕΤΡΑ» στην Εθνική τράπεζα σας λέει κάτι;

Υπάρχει καταγγελία κορυφαίου παράγοντα της τότε διοίκησης της Εθνικής τράπεζας που λέει ότι το «ΤΕΤΡΑ» ήταν η κωδική ονομασία ενός συστήματος παρακολούθησης των σταθερών τηλεφώνων των στελεχών της Εθνικής τράπεζας;
Ερωτάμε, ισχύει κάτι τέτοιο και εάν ισχύει ποιος είναι ο ιθύνων νους αυτού του σχεδίου;
Μήπως γνωρίζετε κ. Πάσχα;
Δεν υποδεικνύουμε δια της ερώτησης τον ενορχηστρωτή, απλά θέτουμε ένα ερώτημα ξεκάθαρο και περιμένουμε απάντηση.

5)Γιατί το 2007 τόσο η συνδικαλιστική παράταξη της ΔΑΚΕ Εθνικής όσο και ανεξάρτητοι συνάδελφοι του επιθεωρητές τον κατηγορούσαν για θάψιμο πορισμάτων, για πλούτη, εξουσία και παράβαση ποινικής δικονομίας; 

Γιατί τότε υποβιβάστηκε στην κατώτερη θέση εκείνη την περίοδο της Διεύθυνσης Οργάνωσης και Προμηθειών;
Αυτές οι καταγγελίες ισχύουν ή όχι;
(Αυτά που αναφέρονται είναι πολλαπλοί τρεχούμενοι λογαριασμοί και ποια η εμπλοκή του τότε υποδιευθυντή Α. Σταύρου ο οποίος αναβαθμίστηκε από τον Πάσχα όταν έγινε Διευθυντής και πολλά άλλα που θα παρουσιάσουμε σε επόμενο ρεπορτάζ;)
Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates