Κατηγορίες Blog/p/blog-page_5.html

.

Σάββατο 17 Φεβρουαρίου 2018

6 ΜΗΝΕΣ ΜΕΤΑ ΚΑΙ ΜΟΛΙΣ 520 ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΕΣ ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΕΧΟΥΝ ΥΠΟΒΛΗΘΕΙ ΣΤΟΝ ΕΞΩΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟ !!!

ΕΝΩ ΜΟΛΙΣ 20 ΕΧΟΥΝ ΚΑΤΑΛΗΞΕΙ ΣΕ ΣΥΜΦΩΝΙΑ
Με αργό ρυθμό προχωρεί ο εξωδικαστικός μηχανισμός για τη ρύθμιση των οφειλών υπερχρεωμένων επιχειρήσεων, καθώς έξι μήνες μετά την ενεργοποίηση της διαδικασίας οι αιτήσεις που έχουν υποβληθεί στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της Ειδικής Γραμματείας Ιδιωτικού Χρέους είναι μέχρι σήμερα μόλις 520.
Ο περιορισμένος αριθμός αιτήσεων αποδίδεται στα ιδιαίτερα αυστηρά κριτήρια επιλεξιμότητας και βιωσιμότητας που προβλέπει ο νόμος για την ένταξη των υπερχρεωμένων επιχειρήσεων, αλλά και στην υποχρέωση του δανειολήπτη να αποκαλύψει το σύνολο των εισοδημάτων του και της περιουσίας που έχει στην κατοχή του. Η υποχρέωση του οφειλέτη επίσης να υποβάλλει ολοκληρωμένο επιχειρηματικό σχέδιο καθιστά τη διαδικασία δύσκολη και απαιτητική, που μπορεί να λειτουργήσει αποτρεπτικά για μεγάλο αριθμό επιχειρήσεων, σε συνδυασμό με την αποκάλυψη της συνολικής οικονομικής τους κατάστασης.


Με βάση τα στοιχεία της Ειδικής Γραμματείας Ιδιωτικού Χρέους, ο αριθμός των επιχειρήσεων που βολιδοσκοπούν την ένταξή τους, μπαινοβγαίνοντας στην πλατφόρμα, ανέρχεται στις 110.000. Ωστόσο αυτοί που πραγματικά επιδιώκουν την ένταξή τους και είναι ενεργοί, συμπληρώνοντας στοιχεία μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, ανέρχονται στις 15.550. Μεταξύ αυτών οι 2.700 είναι στο τελευταίο βήμα συμπλήρωσης της αίτησης, ενώ αυτοί που έχουν υποβάλει ολοκληρωμένη πρόταση φθάνουν μέχρι σήμερα τις 520. Τέλος, οι αιτήσεις που έχουν εξεταστεί και έχουν οδηγήσει σε συμφωνία δεν ξεπερνούν μέχρι σήμερα τις 20. Η εξέλιξη του αριθμού των αιτήσεων που έχουν υποβληθεί μέχρι σήμερα διαψεύδει τις αρχικές προσδοκίες του υπουργείου Οικονομίας για ένα εργαλείο που θα οδηγήσει σε μαζικές ρυθμίσεις χρεών και μια πρώτη αποτίμηση της κατάστασης αναμένεται να γίνει με την έλευση των θεσμών τη μεθεπόμενη εβδομάδα. Στο πλαίσιο αυτό υπάρχουν εισηγήσεις για χαλάρωση της διαδικασίας και σύμφωνα με πληροφορίες μεταξύ των αλλαγών που αναμένεται να αποφασιστούν είναι η μείωση των δικαιολογητικών, αλλά και το να παρασχεθεί η ευελιξία σε μια επιχείρηση να υποβάλει σειρά δικαιολογητικών κατά τη διάρκεια της διαδικασίας και όχι υποχρεωτικά στην αρχή με την υποβολή της αίτησης.

Από την πλευρά των τραπεζών, διατυπώνεται έντονος προβληματισμός για το κατά πόσο ο νόμος μπορεί να αποτελέσει μηχανισμό καθυστέρησης για επιτήδειους που συνωστίζονται στον προθάλαμο της πλατφόρμας, επιδιώκοντας να κερδίσουν χρόνο. Αντίστοιχος προβληματισμός υπάρχει για την ευελιξία που δίνεται στον οφειλέτη να απορρίψει την αίτηση, κερδίζοντας χρόνο στην προσπάθειά του να αποφύγει την επιβολή αναγκαστικών μέτρων.

Σε κάθε περίπτωση, από την ανάλυση των στοιχείων προκύπτει ότι μέχρι σήμερα ο εξωδικαστικός μηχανισμός δεν έχει επιτύχει τον βασικό στόχο που ήταν η ρύθμιση των χρεών για επιχειρήσεις που είχαν οφειλές σε πολλαπλούς πιστωτές. Σύμφωνα με τα στοιχεία από τις 520 αιτήσεις που έχουν υποβληθεί μέχρι σήμερα, μόνο οι 35 είναι αυτές που έχουν μεταφερθεί στην πύλη που έχουν δημιουργήσει οι τράπεζες για να διαχειριστούν τις κοινές υποθέσεις, δηλαδή αυτές που εμπλέκουν πάνω από μία τράπεζα. Από τις 367 αιτήσεις που αναφέρονται ως πολυμερείς διακανονισμοί, η πλειονότητα αφορά χρέη σε μία μόνο τράπεζα.
ΠΗΓΗ: kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates