Κατηγορίες Blog/p/blog-page_5.html

Κυριακή, 28 Ιανουαρίου 2018

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: ΚΑΤΑΡΓΕΙΤΑΙ ΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΑΚΟ ΜΑΞΙΛΑΡΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΩΝ 10 ΔΙΣ ΕΥΡΩ ΤΟΥ ESM-ΤΧΣ !!!

ΟΙ ΑΜΚ ΤΟΥ 2019 ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΙΔΙΩΤΕΣ
Εάν δεν υπάρχει κεφάλαιο ασφαλείας μετά τους ιδιώτες μετόχους, σειρά θα έχουν οι καταθέτες...
Οι αυξήσεις κεφαλαίου του 2019 των ελληνικών τραπεζών δεν θα διαθέτουν μαξιλάρι ασφαλείας από τα κεφάλαια του ESM και Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Με βάση πηγές προσκείμενες στον Coeure βασικού στελέχους της ΕΚΤ το 2019 ακόμη και εάν υπάρξει κάποιας μορφής μεταβατικό πρόγραμμα για την Ελλάδα δεν θα υπάρχει σχεδιασμός για κεφαλαιακό απόθεμα που θα αφορά τις τράπεζες. 

Πρακτικά τον Αύγουστο του 2018 με την ολοκλήρωση του 3ου μνημονίου θα καταργηθεί και το κεφαλαιακό μαξιλάρι των 10 δισεκ. που είχε προβλεφθεί για τις τράπεζες. Την τρέχουσα περίοδο στο πλαίσιο του τρίτου προγράμματος στήριξης προβλέπονται και 10 δισεκ. κεφάλαια ως κρατική βοήθεια για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.Τα κεφάλαια αυτά το ΔΝΤ έχει αναφέρει πολλές φορές στο παρελθόν ότι οι τράπεζες θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν προληπτικά πριν ολοκληρωθεί το 3ο μνημόνιο ώστε να είναι επαρκώς κεφαλαιοποιημένες και θωρακισμένες. Εφόσον δεν προβλέπεται νέο κεφαλαιακό μαξιλάρι για τις ελληνικές τράπεζες, οι αυξήσεις κεφαλαίου του 2019 θα πραγματοποιηθούν αποκλειστικά από τα κεφάλαια των ιδιωτών μετόχων και δεν θα υπάρχει plan b δηλαδή μαξιλάρι ασφαλείας από τον ESM και το ΤΧΣ.

Με βάση άλλες πηγές και εφόσον καταργηθεί το κεφαλαιακό μαξιλάρι ασφαλείας, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα επιδιώξει μέσω placement να πουλήσει μερίδια που κατέχει στις ελληνικές τράπεζες. Η λογική λέει ότι αυτό θα συμβεί μετά τις ΑΜΚ του 2019.
Το ΤΧΣ κατέχει το 40% των μετοχών της Εθνικής, το 25% της Πειραιώς, το 11% της Alpha bank και το 2,3% της Eurobank. 

Αξίζει να αναφερθεί ότι η τρέχουσα συνολική αξία της επένδυσης του ΤΧΣ στις ελληνικές τράπεζες είναι ύψους 2,057 δισεκ. (Εθνική 1,27 δισεκ. Πειραιώς 400 εκατ, Alpha bank 343 εκατ και Eurobank 44 εκατ).Πρακτικά μόνο από την Εθνική τράπεζα το ΤΧΣ αποκομίζει ουσιαστικά ένα αποτέλεσμα το οποίο αντιστοιχεί στο 13% των κεφαλαίων που επενδύθηκαν. 

Υποσημείωση

Η κατάργηση του κεφαλαιακού μαξιλαριού για τις ελληνικές τράπεζες αυξάνει προφανώς το ρίσκο καθώς εάν δεν υπάρχει κεφάλαιο ασφαλείας μετά τους ιδιώτες μετόχους…σειρά θα έχουν οι καταθέτες (BRRD, bail in).


πηγη: bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates