.

Πέμπτη 21 Δεκεμβρίου 2017

ΝΕΕΣ ΧΡΕΩΣΕΙΣ ΥΚΩ: ΑΣΤΕΙΕΣ ΟΙ ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΕΙΣ ΕΩΣ 2.000 ΚΙΛΟΒΑΤΩΡΕΣ !!!

ΑΝΤΙΘΕΤΩΣ ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΕΙΣ ΑΠΟ 2.001 ΕΩΣ 4.000 ΚΙΛΟΒΑΤΩΡΕΣ
Ενώ αυξήσεις θα δούνε όσοι καταναλώνουν πάνω από 4.000 κιλοβατώρες !!!
Σημαντική μείωση που μπορεί να φτάσει έως και τα 48 ευρώ/λογαριασμό σε κάποιες περιπτώσεις φέρνει η τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή και τροποποιεί τον τρόπο με τον οποίο υπολογίζεται η χρέωση ΥΚΩ (δηλαδή το τέλος που καλύπτει την ηλεκτροδότηση των νησιών αλλά και το κοινωνικό οικιακό τιμολόγιο για τις αδύναμες ομάδες πληθυσμού).

Μεγάλοι κερδισμένοι είναι οι καταναλωτές που πέρυσι το χειμώνα άναψαν περισσότερο τα ηλεκτρικά θερμαντικά σώματα και βρέθηκαν να πληρώνουν υπέρογκες αυξήσεις εξαιτίας του ανορθολογικού τρόπου της χρέωσης.

Συγκεκριμένα μέχρι σήμερα υπήρχαν 4 κλίμακες χρεώσεων ανάλογα με την κατανάλωση, ωστόσο εάν κάποιος καταναλωτής ξεπερνούσε μία κλίμακα, χρεωνόταν με την υψηλότερη χρέωση για το σύνολο της κατανάλωσης από την 1η κιλοβατώρα. Πλέον η υψηλότερη χρέωση θα επιβάλλεται μόνο για τις κιλοβατώρες που ξεπερνούν την κλίμακα.


Για παράδειγμα ένας καταναλωτής που πέρυσι ξεπέρασε τις 2000 κιλοβατώρες για μία επιπλέον κιλοβατώρα, πλήρωσε το σύνολο της κατανάλωσής του με την υψηλή χρέωση των 39,87 ευρώ ήτοι πλήρωσε ΥΚΩ 80 ευρώ αντί για 31 ευρώ για μία μόλις κιλοβατώρα.

Με τη νέα κλίμακα ο καταναλωτής θα πληρώσει για την ίδια κατανάλωση (2001 κιλοβατώρες) 31,1 ευρώ δηλαδή θα κερδίσει 48,9 ευρώ στον τετραμηνιαίο λογαριασμό του.

Πως διαμορφώνονται λοιπόν οι χρεώσεις στην πράξη με τη νέα κλίμακα των ΥΚΩ; Ακολουθούν 5 παραδείγματα ανάλογα με την κατανάλωση:

1. Πελάτης με κατανάλωση 1600 κιλοβατώρες στο τετράμηνο πριν πλήρωνε 11,18 ευρώ τώρα θα πληρώνει 11,04 ευρώ

2. Πελάτης με κατανάλωση 2000 κιλοβατώρες στο τετράμηνο πριν πλήρωνε 31,4 ευρώ τώρα θα πληρώνει 31,04 ευρώ

3. Πελάτης με κατανάλωση 2001 κιλοβατώρες στο τετράμηνο πριν πλήρωνε 79,77 ευρώ, τώρα θα πληρώνει 31,1

4. Πελάτης με κατανάλωση 3001 κιλοβατώρες στο τετράμηνο πριν πλήρωνε 134,4 ευρώ τώρα θα πληρώνει 116,4 ευρώ

5. Πελάτης με κατανάλωση 4000 κιλοβατώρες στο τετράμηνο πριν πλήρωνε 179,2 ευρώ τώρα θα πληρώνει 201,4 ευρώ

Δηλαδή με τη νέα κλίμακα η χρέωση ΥΚΩ καθίσταται ακριβότερη μόνο για πολύ μεγάλες καταναλώσεις πχ 4000 κιλοβατώρες στο τετράμηνο και άνω, ενώ αντίθετα οι νέες χρεώσεις κρύβουν ελαφρύνσεις για τις μεσαίες έως και τις μεγάλες καταναλώσεις. Για τις μικρές καταναλώσεις ουσιαστικά δεν υπάρχει αλλαγή.

Σημειώνεται ότι η χρέωση ΥΚΩ αποτελεί ένα μέρος του λογαριασμού ηλεκτρικής ενέργειας και του συνολικού κόστους, που εντάσσεται στις λεγόμενες ρυθμιζόμενες χρεώσεις (ΑΔΜΗΕ, ΔΕΔΔΗΕ, ΥΚΩ, ΕΤΜΕΑΡ και λοιπές χρεώσεις) που είναι κοινές για όλους τους καταναλωτές ανεξαρτήτως του παρόχου από τον οποίο προμηθεύονται ρεύμα και καθορίζονται με ρυθμιστικές αποφάσεις (ΡΑΕ, ΥΠΕΝ). Αντίθετα με τις ρυθμιζόμενες χρεώσεις, εκείνο που δεν είναι κοινό για όλους τους καταναλωτές είναι οι χρεώσεις προμήθειας (δηλαδή το κόστος που χρεώνει ο κάθε πάροχος ηλεκτρικής ενέργειας), οι οποίες διαφέρουν από προμηθευτή σε προμηθευτή.πηγη: capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates