Κατηγορίες Blog/p/blog-page_5.html

Πέμπτη, 12 Οκτωβρίου 2017

ΚΟΚΚΙΝΑ ΔΑΝΕΙΑ: ΕΠΙΤΑΧΥΝΣΗ ΠΩΛΗΣΕΩΝ & ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΩΝ ΓΙΑ ΝΑ ΠΙΑΣΟΥΝ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΤΟΥΣ ΣΤΟΧΟΥΣ !!!

ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ ΤΟ ΚΙΝΗΜΑ ΥΠΕΡΒΑΣΗ
Το Κίνημα ΥΠΕΡΒΑΣΗ είναι σήμερα το μοναδικό όπλο αποτελεσματικής άμυνας των Δανειοληπτών, κόντρα στην αυθαιρεσία του τραπεζικού συστήματος !!!
ΚΛΙΚ ΕΔΩ :
http://www.kinima-ypervasi.gr/2016/10/blog-post_49.htmlΗ ανάλυση της Citi για τις ελληνικές τράπεζες

Εκτός στόχου είναι οι στόχοι των τραπεζών για τη μείωση των κόκκινων δανείων το 2017, υποχρεώνοντας τις διοικήσεις να ενισχύσουν τις προσπάθειές τους έως τα τέλη του χρόνου, αλλά και για όλο το διάστημα μέχρι το 2019. Αυτό προκύπτει από την ανάλυση της Citi για τις ελληνικές τράπεζες, σημειώνοντας ότι μόνο η Εθνική μεταξύ των τεσσάρων συστημικών τραπεζών επιτυγχάνει τους στόχους για τα τέλη του 2017.

Οι εκτιμήσεις της Citi, φέρνουν πιο κοντά τις πιέσεις των εποπτικών αρχών που προκρίνουν για τη μη μείωση των κόκκινων δανείων από τις ελληνικές τράπεζες το ιταλικό μοντέλο, μέσα από πωλήσεις χαρτοφυλακίων. Χαρακτηριστική περίπτωση είναι αυτή της Monte dei Paschi που προχώρησε σε πωλήσεις δανείων ύψους 30 δις ευρώ.

Οι στόχοι που έχουν τεθεί για τις ελληνικές τράπεζες προβλέπουν μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων από ρευστοποιήσεις, δηλαδή πλειστηριασμούς ύψους 11,5 δις ευρώ έως τα τέλη του 2019, όταν μέχρι σήμερα τα αποτελέσματα από τους πλειστηριασμούς είναι πενιχρά. Αντίστοιχα τα κόκκινα ανοίγματα από τις πωλήσεις δανείων υπολογίζονται σε 7,4 δις ευρώ και οι τράπεζες θα καταφύγουν στις πωλήσεις μεγάλων χαρτοφυλακίων προκειμένου να πετύχουν τους στόχους τους.

Αν και η Citi θεωρεί ότι η στοχοθεσία που έχει συμφωνηθεί με την Τράπεζα της Ελλάδος και η οποία αναθεωρήθηκε στα τέλη Σεπτεμβρίου μπορεί να επιτευχθεί, η Citi επισημαίνει ότι ο βηματισμός των τραπεζών πρέπει να επιταχυνθεί, προκειμένου τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα να μειωθούν κατά 3,6 δις ευρώ, στα 98,2 δις ευρώ και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια να μειωθούν κατά 6,9 δις ευρώ, στα 65,9 δις ευρώ έως τα τέλη του χρόνου.

Εκτός στόχου κινείται σύμφωνα με τα δημοσιευμένα στοιχεία η Alpha Bank, η οποία πρέπει να οφείλει να μειώσει τα κόκκινα ανοίγματα κατά 1 δις ευρώ (έναντι 0,6 δις ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2017), ενώ η Πειραιώς πρέπει να επιτύχει μείωση κατά 1,3 δις ευρώ (έναντι 1,2 δις ευρώ) και η Eurobank κατά 1,3 δις ευρώ (έναντι 0,7 δις ευρώ). Αντίθετα η Εθνική εμφανίζεται ως η μόνη που επιτυγχάνει με ευκολία τους στόχους, απέχοντας μόλις κατά 0,1 δις ευρώ από τον ετήσιο στόχο της.

Διπλάσιες προσπάθειες θα πρέπει να καταβάλλουν οι διοικήσεις των τραπεζών το 2018, χρονιά κατά την οποία τα σχέδια επιβάλλουν μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων ύψους 14,9 δις ευρώ έναντι 7,6 δις ευρώ το τρέχον έτος. Η τροποποίηση του νόμου για την απόσβεση των ζημιών που προκύπτουν από τις διαγραφές δανείων, η προστασία των τραπεζικών στελεχών από ποινικές διώξεις, οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί και τέλος ο εξωδικαστικός μηχανισμός για τη ρύθμιση των επιχειρηματικών χρεών, θα βοηθήσουν τις τράπεζες να εντοπίσουν τους στρατηγικούς κακοπληρωτές, που σύμφωνα με στοιχεία της τράπεζας Πειραιώς αγγίζουν το 40% αυτών που κατέφυγαν στην προστασία του νόμου Κατσέλη.


Δάνεια 25 δισ. ευρώ θα αλλάξουν χέρια σε τρία χρόνια

Την εκτίμηση ότι μέσα στην επόμενη τριετία θα αλλάξουν χέρια χαρτοφυλάκια «κόκκινων» δανείων ονομαστικής αξίας περίπου 25 δισ. ευρώ διατύπωσαν στελέχη private equity funds και εταιρειών διαχείρισης δανείων που παραβρέθηκαν σε συνέδριο για τα κόκκινα δάνεια, το οποίο διοργάνωσε στην Αθήνα η PwC.

Η εγχώρια δευτερογενής αγορά για τα κόκκινα δάνεια ανοίγει πρακτικά τους επόμενους μήνες, καθώς οι τράπεζες δρομολογούν την πώληση σειράς χαρτοφυλακίων με μη εξυπηρετούμενα δάνεια που δεν έχουν εξασφαλίσεις, ενώ την ίδια στιγμή ξεκινούν και οι πωλήσεις χαρτοφυλακίων δανείων με ενέχυρα ακίνητα.

Οι εκπρόσωποι των private equity funds που παρακολουθούν την εγχώρια αγορά εκτιμούν ότι μέσα στην επόμενη τριετία οι συστημικές τράπεζες θα βγάλουν προς πώληση χαρτοφυλάκια συνολικής αξίας 25 δισ. ευρώ, προκειμένου να πιάσουν τους στόχους που έχουν θέσει στην ΕΚΤ.

Η εκτίμηση εδράζεται στις πενιχρές, έως τώρα, αποδόσεις των ρυθμίσεων, καθώς και στην ανάγκη να πιαστούν οι φιλόδοξοι στόχοι της διετίας 2018-2019, που προβλέπουν αθροιστική μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) κατά περίπου 32 δισ. ευρώ.

Μιλώντας στο συνέδριο, ο διοικητής της ΤτΕ Γ. Στουρνάρας χρησιμοποίησε την εξής χαρακτηριστική φράση, για να δείξει το μέγεθος του προβλήματος: «Ο ελέφαντας είναι μέσα στο δωμάτιο και πρέπει να τον τεμαχίσουμε, για να λυθεί το πρόβλημα χωρίς επιπτώσεις».

Πρακτικά ο κος Στουρνάρας προέτρεψε για άλλη μια φορά τις τράπεζες να εντείνουν τις προσπάθειές τους καθιστώντας αποτελεσματικότερες τις προσφερόμενες ρυθμίσεις και επιταχύνοντας τις διαδικασίες πώλησης και εκποίησης δανείων.

Πρόκειται για σταθερή εδώ και μήνες «γραμμή» της Τράπεζας της Ελλάδος, η οποία, «αφουγκραζόμενη» τις ισορροπίες μεταξύ ΕΚΤ και ΔΝΤ, έχει ζητήσει ήδη από τις αρχές του καλοκαιριού να εμφανίσουν οι τράπεζες υπέρβαση των στόχων μείωσης των κόκκινων δανείων τους πρώτους μήνες του 2018.

Επιπρόσθετα ο Γιάννης Στουρνάρας τόνισε την ανάγκη να εφαρμοστεί το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο με τις όποιες ατέλειες έχει και να εξεταστούν τροποποιήσεις του σε δεύτερο χρόνο.

Αντίστοιχη ήταν η προσέγγιση εκπροσώπων private equity funds που συνομίλησαν με το Euro2day.gr, οι οποίοι σημειώνουν επίσης ότι απαιτείται να βελτιωθεί η ποιότητα των φακέλων στα χαρτοφυλάκια που βγάζουν προς πώληση οι τράπεζες. Οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι ενόψει της έναρξης πώλησης χαρτοφυλακίων δανείων που έχουν ενέχυρα επί ακινήτων, θα πρέπει να ελεγχθούν όλα τα πιστοποιητικά (τίτλοι ιδιοκτησίας κ.λπ.), προκειμένου να απλοποιηθεί ο χρόνος της διαγωνιστικής διαδικασίας και να αποφευχθεί η υποβολή προσφορών με πολλές αιρέσεις.

Σημειώνεται ότι το επόμενο διάστημα, οι τράπεζες θα βγάλουν προς πώληση χαρτοφυλάκια χωρίς εξασφαλίσεις, αθροιστικής ονομαστικής αξίας 6 δισ. ευρώ. Ειδικότερα, μετά την ολοκλήρωση της πώλησης χαρτοφυλακίου της Eurobank ύψους 1,5 δισ. ευρώ, άμεσα η Πειραιώς θα προχωρήσει στην πώληση κόκκινων δανείων ύψους 3 δισ. ευρώ, εκ των οποίων το 1,5 δισ. ευρώ αφορά καταναλωτικά και το υπόλοιπο επιχειρηματικά/leasing δάνεια με εγγυήσεις ακινήτων, κυρίως ξενοδοχειακών κτιρίων.

Χαρτοφυλάκιο αξίας έως 1,5 δισ. ευρώ ετοιμάζεται να βγάλει προς πώληση η Alpha Bank , με καταγγελμένα καταναλωτικά δάνεια, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων έχει διαγραφεί ενώ για το υπόλοιπο έχουν σχηματισθεί υψηλές προβλέψεις.

Στο ίδιο μοτίβο θα κινηθεί και η Εθνική Τράπεζα, η οποία σύμφωνα με τις πληροφορίες πακετάρει ήδη χαρτοφυλάκιο κόκκινων καταναλωτικών δανείων, ύψους 1-1,5 δισ. ευρώ.


πηγες: mononews.gr , euro2day.gr

SSL Certificates