Κατηγορίες Blog/p/blog-page_5.html

Δευτέρα, 31 Ιουλίου 2017

ΑΙΓΙΟ: ΑΠΟΦΑΣΗ-ΣΤΑΘΜΟΣ !!! ΠΟΙΝΕΣ ΦΥΛΑΚΙΣΗΣ ΣΕ ΤΡΑΠΕΖΙΤΕΣ !!!

ΕΙΝΑΙ Η ΠΡΩΤΗ ΤΕΤΟΙΑ ΑΠΟΦΑΣΗ - ΟΡΟΣΗΜΟ ΠΟΥ ΕΚΔΙΔΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Αίγιο: Απόφαση δικαστηρίου «σταθμός»!!! Ποινή σε Τραπεζικούς για χρήση προσωπικών δεδομένων από πιστωτική κάρτα !!!
Μία ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσα ποινική απόφαση, που χαρακτηρίζεται νομικά ως η πρώτη πανελλαδικά η οποία συνοδεύεται και με φυλάκιση, εξέδωσε το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Αιγίου, μετά από προσφυγή πολίτη για παράβαση του νόμου περί προσωπικών δεδομένων. Η εκδίκαση άρχισε στις 6 Απριλίου και ολοκληρώθηκε στις 13 Ιουλίου, παράγοντας ένα σοβαρό δεδικασμένο, σε ένα από τα πιο επίκαιρα θέματα της περιόδου, με διάσταση πολιτική και κοινωνική, αφού ενδεχομένως θα έχει εφαρμογή σε πολλά ανοιχτά μέτωπα, όπως και αυτό της εγκατάστασης ή μη POS από δικηγόρους.


Η ΥΠΟΘΕΣΗ


Το δικαστήριο, αποτελούμενο από την πλημμελειοδίκη Πανωραία Σπανού και την αντιεισαγγελέα Κωνσταντούλα Αθανασοπούλου, εξέτασε και δέχτηκε το αίτημα του πολίτη, ότι ουδέποτε έδωσε τη συναίνεσή του για επεξεργασία προσωπικών δεδομένων από τράπεζα, αφού δεν είχε έρθει σε κάποια συμφωνία, ούτε όμως και με άλλη, η οποία και συγχωνεύθηκε αργότερα με αυτή. Το αποτέλεσμα ήταν ο προσφεύγων, εν αγνοία του, ξαφνικά να δέχεται διαφημιστικό υλικό με γραπτά μηνύματα, αφού ανάμεσα στα στοιχεία του ήταν και ο αριθμός του τηλεφώνου του. Ετσι γινόταν προώθηση προϊόντων και υπηρεσιών (π.χ εστιατόρια), άσχετων δηλαδή με τους σκοπούς εκτέλεσης της σύμβασης.

Η ΑΓΝΟΙΑ

Η περίπτωση αφορούσε έκδοση πιστωτικής κάρτας, η οποία του παρείχε προνόμια συγκεκριμένης εταιρείας εμπορίας αυτοκινήτων, για τη συντήρηση, την αγορά αξεσουάρ κ.ά, μετά από συμφωνητικό ανάμεσα σε αυτή και την τράπεζα, χωρίς ωστόσο να ενημερωθεί ο εγκαλών. Ετσι, η πράξη της τράπεζας για τα παραπάνω, κρίθηκε εν προκειμένω παράνομη, αφού απεδείχθη ότι πράγματι δεν ήταν σε γνώση του και ούτε καν ειδική και ελεύθερη.

Η ΠΟΙΝΗ

Η ποινή που επέβαλε το δικαστήριο του Αιγίου είναι φυλάκιση 10 μηνών και χρηματική ποινή 500 ευρώ σε δύο κατηγορουμένους, στελέχη των τραπεζών, ανάλογη δεν έχει υπάρξει μέχρι σήμερα, παρά μόνο παρόμοια αστική και μόνο σε ένα από τα θιγόμενα νομικά ζητήματα της υπόθεσης .

Α. Φλώρος: «Ορόσημο για συναλλαγές πολιτών»

Ο δικηγόρος του εγκαλούντα Ανδρέας Φλώρος, μιλώντας στην «Π», υπογράμμισε ότι η υπόθεση ξεκαθαρίζει το πότε η συναίνεση για επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα πληροί τους όρους του νόμου.
«Πέραν της φυλάκισης, δεν υπάρχει άλλη απόφαση- ορόσημο που να απαντά και στην περίπτωση της συγχωνεύσεως τραπεζών. Δηλαδή, κάποιος έδωσε άκυρη συναίνεση σε τράπεζα, αυτή απορροφήθηκε από άλλη κ η απορροφήσασα στέλνει διαφημιστικό sms» εξηγεί, κατηγορία στην οποία υπάγονται εκατομμύρια πολίτες.

ΠΗΓΗ
http://www.pelop.gr/?page=article&docid=389407#.WX7JM7N8JT0.facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates