Κατηγορίες Blog/p/blog-page_5.html

Δευτέρα, 26 Ιουνίου 2017

ΣΤΟΥΣ ΙΤΑΛΟΥΣ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΥΣ Ο ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΣΩΣΗ ΤΗΣ VENETA BANCA & BANCA POPOLARE DI VICENZA !!!

ΣΤΑ 17.000.000.000 ΕΥΡΩ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ
Ότι δεν έγινε ούτε νύξη για bail-in δείχνει πως πάμε σε αναστολή της οδηγίας ;;; Ή η αναστολή αφορά μόνο το ιταλικό τραπεζικό σύστημα για να μην συμπαρασύρει όλης της ΕΕ ;;;


Έως και 17 δισεκατομμύρια ευρώ μπορεί να κοστίσει εν τέλει στους ιταλούς φορολογούμενους η εκκαθάριση των προβληματικών τραπεζών Banca Popolare di Vicenza και Veneto Banca, οι οποίες μπήκαν σε καθεστώς διάλυσης το τελευταίο τριήμερο, αφού η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έκρινε ότι βρίσκονται στα πρόθυρα της κατάρρευσης, λόγω χρόνιας κεφαλαιακής ανεπάρκειας.

Μετά από πυρετώδεις διεργασίες το Σαββατοκύριακο, η ιταλική κυβέρνηση αποφάσισε να διαθέσει σε πρώτη φάση 5,2 δισεκατομμύρια ευρώ για τις δύο μεσαίου μεγέθους τράπεζες. Τα χρήματα θα διοχετευτούν στην τράπεζα Intesa Sanpaolo, η οποία συμφώνησε να αποκτήσει τα καλά περιουσιακά των δύο υπό εκκαθάριση ιδρυμάτων έναντι συμβολικού αντιτίμου.

Το Δημόσιο όμως θα προσφέρει επιπλέον εγγυήσεις έως και 12 δισεκ. ευρώ για να καλύψει το ενδεχόμενο κόστος της εκκαθάρισης των κακών στοιχείων των δύο τραπεζών – κυρίως τα «κόκκινα» δάνεια, που αναλογούν στο 37% των χαρτοφυλακίων τους.

Σημειώνεται πως η Banca Popolare di Vicenza και η Veneto Banca είχαν λάβει πέρυσι συνολικά 3,5 δισεκ. ευρώ σε κεφαλαιακή στήριξη από το τραπεζικό ταμείο Atlante, κάτι που σημαίνει πως το συνολικό κόστος της διάλυσής τους μπορεί να ξεπεράσει τα €20 δισεκατομμύρια.

Οι δύο τράπεζες έχουν περίπου 900 υποκαταστήματα και απασχολούν χιλιάδες εργαζόμενους, κυρίως στον εύπορο και βιομηχανοποιημένο ιταλικό βορρά. Αν και επισήμως δεν έχουν ληφθεί οριστικές αποφάσεις για το μέλλον του προσωπικού, το πιθανότερο είναι πως χιλιάδες άνθρωποι θα καταλήξουν στην ανεργία.

Ωστόσο, σε μία πολιτική επιτυχία τη Ρώμη, η εκκαθάριση των δύο τραπεζών γίνεται με βάση την ιταλική νομοθεσία και τον εθνικό πτωχευτικό κώδικα. Έτσι θα αποφευχθεί το αυστηρότερο ευρωπαϊκό πλαίσιο, που προβλέπει «κούρεμα» για ορισμένους ομολογιούχους και μετόχους ως προϋπόθεση για να δοθεί κρατική βοήθεια.

Όπως ανακοίνωσε η υπηρεσία εκκαθαρίσεων της ΕΚΤ (SRB), το αυστηρό ευρωπαϊκό πλαίσιο δεν χρειάζεται να τεθεί σε εφαρμογή καθότι οι δύο επίμαχες τράπεζες «δεν αναμένεται να έχουν σοβαρή αρνητική επίδραση στην χρηματοπιστωτική σταθερότητα».

Χιλιάδες Ιταλοί είχαν επενδύσει στα δύο ιδρύματα. Η ιταλική νομοθεσία θα γλιτώσει πολλούς από ένα πολιτικά τοξικό «κούρεμα», λιγότερο από έναν χρόνο πριν τις επόμενες προγραμματισμένες βουλευτικές εκλογές.


πηγη: zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates