Κατηγορίες Blog/p/blog-page_5.html

Τρίτη, 27 Ιουνίου 2017

ΟΡΓΙΑ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗΣ ΕΔΕΙΞΑΝ ΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ ΣΤΙΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ !!!

ΑΝΥΠΑΡΚΤΕΣ ΤΑΜΕΙΑΚΕΣ ΜΗΧΑΝΕΣ, ΤΑΜΕΙΑΚΕΣ ΠΟΥ ΔΙΕΓΡΑΦΑΝ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ ΤΙΣ ΕΙΣΠΡΑΞΕΙΣ ΚΑΙ ΜΙΣΕΣ... ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ
Χωρίς όρια η φαντασία στη φοροδιαφυγή !!!


Eλληνικό καλοκαίρι, ήλιος, θάλασσα και… φοροδιαφυγή. Η μαζική άφιξη τουριστών οδηγεί πλήθος επαγγελματιών να μηχανεύονται συνεχώς νέες μεθόδους για να αποκρύπτουν εισοδήματα. Ομως ο ελεγκτικός μηχανισμός της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) έχει εμπλουτίσει περαιτέρω τα «αντισώματα» σε σχέση με πέρυσι και αποκαλύπτει «λαβράκια». Και όπως αφηγούνται στελέχη των ελεγκτών, ακόμη και αυτοί πέφτουν από τα σύννεφα με αυτά που μηχανεύονται οι φοροφυγάδες.

Σκηνή 1η: Ονομαστή παραλιακή ψαροταβέρνα στο Ηράκλειο Κρήτης. Οι ελεγκτές είχαν την εντύπωση ότι κάτι δεν πάει καλά. Ειδοποίησαν τους χάκερ (τρεις ελεγκτές εξειδικευμένοι σε συστήματα Πληροφορικής), που «έσπασαν» το λογισμικό της επιχείρησης, ανακαλύπτοντας πως αυτό είχε εντολή να διαγράφει στο τέλος κάθε μέρας τη μνήμη της ταμειακής μηχανής! Από την 1η Ιουλίου 2016 έως τις 18 Ιουνίου φέτος το λογισμικό είχε ακυρώσει αποδείξεις ύψους 287.000 ευρώ, με το Δημόσιο να χάνει ΦΠΑ 56.000 ευρώ. Το κατάστημα έκλεισε για δύο μέρες, επιβλήθηκε αμέσως πρόστιμο ισόποσο με την απώλεια του ΦΠΑ και άρχισε το ψάξιμο των βιβλίων σε βάθος χρόνου.

Σκηνή 2η: Ο ελεγκτής που παρουσιάστηκε σαν πελάτης πληρώνοντας στο τέλος με πιστωτική κάρτα διαπίστωσε ότι η απόδειξη της ταμειακής ήταν για το μισό ποσό από αυτό που ανέγραφε η απόδειξη από το POS. Ζήτησε και πήρε μαζί του για «περαιτέρω έρευνα» τα γραπτά αντίγραφα που εκδίδουν οι συσκευές αποδοχής πληρωμών με κάρτες και «προσκάλεσε» τον ελεγχόμενο να μεταβεί την επόμενη ημέρα με τον λογιστή του, προσκομίζοντας και τα στοιχεία για τις αποδείξεις που έκοψε τον προηγούμενο μήνα. Αποκαλύφθηκε πως οι διαφορές μεταξύ POS και ταμειακής μηχανής είχαν ξεπεράσει σε μόλις έναν μήνα τα 10.000 ευρώ.

Σκηνή 3η: Στο Ακρωτήρι της Σαντορίνης το εστιατόριο στις ρίζες ενός βράχου φημίζεται τόσο για τη μαγευτική θέα στο πέλαγος όσο και για τις τιμές, οι οποίες υπερβαίνουν και τα 700 ευρώ για δύο άτομα. Ωστόσο οι ελεγκτές «τρελάθηκαν» όχι από τη θέα ή τον λογαριασμό, αλλά όταν διαπίστωσαν ότι δεν υπήρχε καν ταμειακή μηχανή και ο ΦΠΑ που είχε χαθεί ανερχόταν σε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ.

Και οι περιπτώσεις ευρηματικότητας δεν σταματούν εδώ. Βρέθηκαν ξενοδοχεία με «κρυφούς» οίκους ραπτικής για νύφες που έρχονται από το εξωτερικό, θέλοντας να κάνουν τον υπερπολυτελή γάμο τους στις Κυκλάδες. Σύμφωνα με πληροφορίες, κατασχέθηκαν περίπου 400 νυφικά που δεν συνοδεύονταν από αποδείξεις. Επίσης, ενοικιάσεις πολυτελών αυτοκινήτων με μαύρο χρήμα, καθώς και τα… κλασικά, όπως ομπρέλες και ξαπλώστρες σε οργανωμένες παραλίες και φωτογράφοι που καλύπτουν εκδηλώσεις.

Και μπορεί, όπως αναφέρουν οι ίδιοι οι ελεγκτές, να είναι είδος προς εξαφάνιση οι αποδείξεις στην παραλιακή ζώνη της Αττικής ή στην Κρήτη και τη Χαλκιδική, αλλά περιπτώσεις μεγάλης φοροδιαφυγής εμφανίζονται μερικές φορές από το πουθενά! Πριν από λίγες μέρες σε έναν τυπικό έλεγχο σε κατάστημα με ρούχα (κινέζικα) στην Πάτρα αποκαλύφθηκε ότι ο ιδιοκτήτης καταχώριζε στα βιβλία μόλις το 1/3 των αποδείξεων της ταμειακής. Ούτε λίγο ούτε πολύ, από το 2011 έως τις αρχές του 2016 είχε κρυφτεί καθαρός τζίρος ύψους 1.800.000 ευρώ και τα πρόστιμα με τον ΦΠΑ που επιβλήθηκαν ανήλθαν σε 1.000.000 ευρώ. Φυσικά, το κατάστημα έκλεισε.Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates