Κατηγορίες Blog/p/blog-page_5.html

Παρασκευή, 30 Ιουνίου 2017

ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΟ ΧΑΡΑΤΣΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΦΚΑ ΣΕ 57.000 ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ !!!

ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΕΣ ΕΙΣΦΟΡΕΣ ΕΙΤΕ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΚΑΤΑΧΩΡΗΘΗΚΑΝ ΟΙ ΜΕΤΑΒΟΛΕΣ ΤΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΤΟΥΣ ΕΙΤΕ ΓΙΑΤΙ Ο ΕΦΚΑ ΔΕΝ ΕΣΤΕΙΛΕ ΕΓΚΑΙΡΩΣ ΤΑ ΕΙΔΟΠΟΙΗΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΤΩΝ ΕΙΣΦΟΡΩΝ
Εν ολίγοις 57.000 ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι θα πληρώσουν το μάρμαρο με διπλές εισφορές εξαιτίας της δυσλειτουργίας του ΕΦΚΑ !!!
Τι δεν καταλαβαίνεις ;;;


Το απόλυτο χάος συνεχίζει να επικρατεί στον ΕΦΚΑ με μεγάλα θύματα τους ασφαλισμένους, οι οποίοι λίγους μήνες μετά την ίδρυσή του καλούνται να πληρώσουν «ακριβά» τους ακροβατισμούς του αρμόδιου υφυπουργού Εργασίας κ. Τάσου Πετρόπουλου.

Αυτή τη φορά το μάρμαρο θα πληρώσουν 57.000 ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι, οι οποίοι θα κληθούν να πληρώσουν αναδρομικά εισφορές, είτε γιατί δεν καταχωρήθηκαν οι μεταβολές των στοιχείων τους είτε γιατί δεν τους εστάλησαν εγκαίρως τα ειδοποιητήρια για την καταβολή των εισφορών τους χωρίς δική τους υπαιτιότητα, όπως παραδέχεται ο ΕΦΚΑ.

Με άλλα λόγια, οι νέοι ασφαλισμένοι, αν και δεν φέρουν καμία ευθύνη για τις αστοχίες στη λειτουργία του Υπερταμείου, καλούνται να πληρώσουν διπλές εισφορές κάθε μήνα για το επόμενο τετράμηνο. Και αυτό γιατί οι αναδρομικές εισφορές αυτές θα αναζητηθούν με καταβολή μιας επιπλέον εισφοράς ή διαφοράς κάθε μήνα. Η αρχή θα γίνει με την αποπληρωμή του Μαΐου.

Υψηλόβαθμος παράγοντας του ΕΦΚΑ δηλώνει στην «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ του Τύπου» ότι τα προβλήματα που έχουν ανακύψει θίγουν τους ασφαλισμένους που κάνουν τα πρώτα τους επαγγελματικά βήματα και είναι σίγουρο ότι δυσκολεύονται να καταβάλουν ακόμα και τις βασικές τους εισφορές.

Μάλιστα, το συγκεκριμένα θέμα συζητήθηκε χθες στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΦΚΑ ύστερα από εισήγηση υπηρεσιακού στελέχους του Ταμείου και ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία. Σύμφωνα με την εισήγηση, η ανάγκη αναδρομικής καταβολής εισφορών προέκυψε λόγω του ότι από 1ης Ιανουαρίου 2017 οι εισφορές μη μισθωτών προσδιορίζονται με βάση το καθαρό φορολογητέο εισόδημα του προηγούμενου έτους. Κατά την πρώτη εφαρμογή λαμβάνεται υπόψη το εισόδημα του 2015.

Στα πλαίσια της εφαρμογής, οι εισφορές προσδιορίζονται, μέχρι σήμερα, με αυτόματο μηχανισμό με βάση τις ιδιότητες-δραστηριότητες που έχουν κωδικοποιηθεί για τον σκοπό αυτόν, χωρίς δυνατότητα παρέμβασης από υπαλλήλους του ΕΦΚΑ για ενδεχόμενες τροποποιήσεις.

Ωστόσο σημειώθηκε καθυστέρηση στη χορήγηση της δυνατότητας αυτής. Αυτό είχε ως συνέπεια τη συσσώρευση περίπου 35.000 περιπτώσεων για τις οποίες, ενώ έχουν υποβληθεί σχετικά δικαιολογητικά, δεν υπήρχε δυνατότητα καταχώρισης μεταβολών και άρα διόρθωσης του αρχικά υπολογισθέντος ποσού εισφοράς.

Παράλληλα, υπήρξε ανάλογη δυσλειτουργία σε 22.000 περίπου νέες εγγραφές (μετά την 1/1/2017) που, αν και οι ασφαλισμένοι έχουν καταχωριστεί στο μητρώο ΕΦΚΑ, δεν έχει υπολογισθεί εισφορά και δεν έχει αποσταλεί ειδοποιητήριο πληρωμής. Τα λάθη «αποκαταστάθηκαν» τον Μάιο και ως εκ τούτου τα αναδρομικά θα αφορούν το πρώτο τετράμηνο του έτους. Στο εισηγητικό σημείωμα το οποίο έφτασε στα χέρια των μελών του ΔΣ επισημαίνεται ότι «δεν υφίσταται υπαιτιότητα των ασφαλισμένων για την καθυστέρηση», ενώ υπογραμμίζεται ότι «η υποχρέωση πληρωμής συσσωρευμένων εισφορών όλου του χρονικού διαστήματος σε μία δόση θα δημιουργήσει εύλογα δυσχέρεια ή και αδυναμία καταβολής».

Πάντως, τα αναδρομικά δεν θα επιβαρύνονται με επιτόκιο καθυστέρησης εφόσον εξοφλούνται έως την ημερομηνία εμπρόθεσμης πληρωμής κάθε τρέχουσας εισφοράς.


πηγη: ependisinews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates