Κατηγορίες Blog/p/blog-page_5.html

.

Τρίτη 18 Απριλίου 2017

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΤΟ ΠΑΡΤΙ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ: ΝΕΟ ΠΟΡΙΣΜΑ ΚΟΛΑΦΟΣ !!!

ΕΚΘΕΣΗ ΕΛΕΓΧΟΥ ΓΙΑ ΤΟ 2016
Εικονικές συνταγές, καταχρηστικές χρεώσεις και «μαϊμού» διαγνώσεις αποκάλυψαν για μια ακόμη φορά οι έλεγχοι των επιθεωρητών της Υπηρεσίας Ελέγχου Δαπανών Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης σε ιατρούς, φαρμακοποιούς και κλινικάρχες !!!


Η έκθεση ελέγχου για το 2016 -η οποία βρίσκεται στα χέρια της Γενικής Επιθεωρήτριας Δημόσιας Διοίκησης Μαρίας Παπασπύρου- αποκαλύπτει σωρεία παρατυπιών ακόμη και στον τομέα των... δωρεών! Συγκεκριμένα, εντοπίστηκε περίπτωση ασφαλισμένης που αναγκάστηκε να δωρήσει σε δημόσιο νοσοκομείο νευροδιεγέρτη ουροδόχου κύστης προκειμένου να υποβληθεί σε επέμβαση εμφύτευσης, καθώς το νοσοκομείο δεν μπορούσε να καλύψει τη δαπάνη. Η υπόθεση αποκαλύφθηκε όταν η ίδια η ασθενής διεκδίκησε τη σχετική δαπάνη από τον ασφαλιστικό της φορέα. Ειδική αναφορά γίνεται σε καταγγελίες ασφαλισμένων ότι συμβεβλημένοι ιατροί απαιτούσαν επιπλέον αμοιβή, με το αιτιολογικό ότι είχε συμπληρωθεί το όριο των 200 επισκέψεων τον μήνα. Ο έλεγχος σε τουλάχιστον 30 περιπτώσεις κατέδειξε ότι οι ιατροί δεν είχαν συμπληρώσει το ανώτατο όριο των 200 επισκέψεων και δεν δικαιούντο να αιτούνται αμοιβή από τον ασφαλισμένο.

Σε άλλη περίπτωση εντοπίστηκε ιατρός του ΕΣΥ ο οποίος λειτουργούσε παράνομα ιδιωτικό ιατρείο και εισέπραττε αμοιβή από ασφαλισμένους για την επίσκεψη και τις διαγνωστικές εξετάσεις και θεραπείες που πραγματοποιούσε.

Οι επιθεωρητές εντόπισαν και συνταγές αντιψυχωσικών φαρμάκων, σε ΑΜΚΑ ασφαλισμένων, οι οποίοι κατά δήλωσή τους, δεν πάσχουν από τις σχετικές νόσους που αναφέρονται στις συνταγές. Η εκτέλεση των συνταγών έγινε σε φαρμακεία της περιοχής και η δαπάνη των εικονικών συνταγών για τα έτη 2014, 2015 και 2016, σύμφωνα με τις τιμές αποζημίωσης των αναγραφόμενων φαρμάκων του αρχείου της ΗΔΙΚΑ, ανέρχεται στο ποσό των 149.447,74 ευρώ. Η έρευνα της υπόθεσης βρίσκεται σε εξέλιξη με περαιτέρω διερεύνηση. Σε άλλη περίπτωση διερευνήθηκε υπόθεση φαρμακείου, όπου ο φαρμακοποιός χρέωσε καταχρηστικά περίπου 260.000 ευρώ στον ΕΟΠΥΥ ενώ σε άλλο φαρμακείο ο φαρμακοποιός είχε υποβάλλει τιμολόγια που δεν ανταποκρίνονται στην αξία των συνταγών που έχει καταθέσει και έχει αποζημιωθεί για αυτά. Η ζημία υπολογίζεται περίπου σε 148.000 ευρώ. Επίσης έλεγχος σε άλλο φαρμακείο κατέδειξε ότι ο φαρμακοποιός είχε υποβάλλει τιμολόγια που δεν ανταποκρίνονται στην αξία των συνταγών που έχει καταθέσει και έχει αποζημιωθεί για αυτά. Η ζημία υπολογίζεται περίπου σε 88.500 ευρώ και ήδη η υπόθεση έχει διαβιβαστεί στην αρμόδια εισαγγελία.

Συνταγογραφήσεις

Στο «στόχαστρο» των επιθεωρητών βρέθηκε το 2016 και η συνταγογράφηση καθώς και η διαδικασία αναγραφής σκευασμάτων ειδικής διατροφής σε τρεις νομούς στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα, ερευνήθηκαν οι ιατροί με τη μεγαλύτερη συνταγογράφηση και από την έρευνα προέκυψε: αναγραφή σκευασμάτων ειδικής διατροφής με αναληθή αναγραφή διαγνώσεων-νόσων, από τις οποίες δεν πάσχουν οι ασφαλισμένοι, αλλά αυτές συνάδουν με τις αναφερόμενες στον Ενιαίο Κανονισμό Παροχής Υπηρεσιών και αναγράφονται στις γνωματεύσεις για να δικαιολογήσουν τη χορήγηση και αποζημίωση. Μάλιστα σε αρκετές περιπτώσεις δεν προκύπτει ότι οι ιατροί έχουν εξετάσει τους ασθενείς ενώ σχεδόν μία ολόκληρη περιοχή της χώρας πάσχει από «φλεγμονώδη νόσο του εντέρου» και μάλιστα λόγω «φαρμακευτικής αγωγής». Επίσης διαπιστώθηκε ότι ιατροί συνταγογραφούν σκεύασμα μόνο μίας συγκεκριμένης εταιρείας, με αξία περίπου 450 ευρώ για μηνιαία θεραπεία ανά ασφαλισμένο. Η έρευνα είναι σε εξέλιξη.

Τέλος σε 15 επιτόπιους ελέγχους που έγιναν από τους επιθεωρητές σχετικά με επιθέματα κατακλίσεων, διαπιστώθηκε υπερσυνταγογράφηση επιθεμάτων και διαμεσολάβηση της προμηθεύτριας εταιρείας. Από τον έλεγχο προέκυψε ότι οι ασφαλισμένοι δεν έχουν εξεταστεί από τους συγκεκριμένους γιατρούς και στην πλειοψηφία τους δεν τους γνωρίζουν. Σημειώνεται ότι αντίστοιχα ευρήματα είχαν διαπιστωθεί και από ελέγχους το 2015.


πηγη: imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates