Κατηγορίες Blog/p/blog-page_5.html

Δευτέρα, 13 Μαρτίου 2017

ΤΙΤΛΟΙ ΤΕΛΟΥΣ ΓΙΑ ΤΑ CAPITAL CONTROLS ΣΤΗΝ ΙΣΛΑΝΔΙΑ !!!

ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ SUCCESS STORY ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ ΤΗΣ ΙΣΛΑΝΔΙΑΣ (ΑΝΑΠΤΥΞΗ 11% ΤΟ ΧΡΟΝΟ) ΟΠΟΥ ΕΠΙΛΕΧΘΗΚΕ Ο ΔΡΟΜΟΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΛΟΓΙΚΗΣ & ΤΟΥ ΑΥΤΟΝΟΗΤΟΥ
Πλήρωσαν το κόστος της κρίσης οι ίδιες οι τράπεζες που τη δημιούργησαν και δεσμεύτηκαν οι περιουσίες των υπαίτιων πολιτικών και των τραπεζιτών, οι οποίοι μάλιστα φυλακίστηκαν !!!Αυτή τη συνταγή διάσωσης της Ελλάδος απέφυγε η εγχώρια και ευρωπαϊκή διαπλοκή με τα Μνημόνια, μεταφέροντας το κόστος της κρίσης, από τους θύτες, στα θύματα !!!

Το υπουργείο Οικονομικών της Ισλανδίας ανακοίνωσε την Κυριακή ότι την ερχόμενη εβδομάδα αίρονται κι οι τελευταίοι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων (capital controls) που βρίσκονται σε ισχύ από την οικονομική κρίση του 2008.

«Οι έλεγχοι κεφαλαίων που επιβλήθηκαν σε ιδιώτες, επιχειρήσεις και συνταξιοδοτικά ταμεία ήρθησαν», αναφέρει η κυβέρνηση σε ανακοίνωση που εξέδωσε έπειτα από συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου σε περιορισμένη σύνθεση.

Η άρση των κεφαλαιακών ελέγχων θα ισχύσει από τις 14 Μαρτίου !!!


«Πρόκειται για μια πολύ ευχάριστη καμπή στην οικονομική αναδιάρθρωση μετά την κρίση του 2008 και 2009. Οι κεφαλαιακοί έλεγχοι αποτέλεσαν ένα απαραίτητο εργαλείο για την ανόρθωση της οικονομίας», δήλωσε εκφράζοντας την ικανοποίησή του ο Πρωθυπουργός Μπγιάρνι Μπενέντικτσον.

Η ισλανδική κορώνα σημειώνει σήμερα την μεγαλύτερη ημερήσια πτώση της εδώ και οκτώ χρόνια, ενώ το χρηματιστήριο της χώρας ενισχύεται άνω του 1%, μετά και την ανακοίνωση της κυβέρνησης ότι θα άρει πλήρως τους ελέγχους κεφαλαίου αυτή την εβδομάδα, μια κίνηση που θα μπορούσε να προκαλέσει εκροές των "εγκλωβισμένων" ξένων και εγχώριων κεφαλαίων.

Η Ισλανδία κατέφυγε στους ελέγχους κεφαλαίων μετά από την κατάρρευση των τριών μεγαλύτερων τραπεζών της και την βύθιση άνω του 30% της κορώνας το 2008. Αυτό είχε παγιδεύσει πολλούς ξένους επενδυτές, οι οποίοι είχαν τοποθετηθεί μαζικά στην Ισλανδία, λόγω των υψηλών αποδόσεων των ισλανδικών assets.

Το υπουργείο Οικονομικών δήλωσε την Κυριακή ότι αυτή την εβδομάδα θα άρει όλους τους υπόλοιπους ελέγχους κεφαλαίων που επηρεάζουν τους ιδιώτες, τις επιχειρήσεις και τα συνταξιοδοτικά ταμεία.

Η κίνηση αυτή ωστόσο, θα μπορούσε τελικά να φέρει περισσότερα χρήματα στις ισλανδικές αγορές, όπου οι αποδόσεις των 5ετών ομολόγων αγγίζουν το 5% και τα πρόσφατα στοιχεία έδειξαν ότι η οικονομία αναπτύσσεται πάνω από 11% ετησίως, τον ταχύτερο ρυθμό εδώ και 10 χρόνια.

Σήμερα πάντως, η κορώνα υποχωρεί 3% έναντι του ευρώ στα χαμηλά τριών εβδομάδων και το 119, ενώ ανάλογη είναι η πτώση της και έναντι του δολαρίου. Νωρίτερα αυτόν τον μήνα χτύπησε υψηλό 9 ετών έναντι του ευρώ, χάρη στις ισχυρότερες ταξιδιωτικές εισπράξεις και σύμφωνα με την Danske Bank, οι αρχές θα ήθελαν να δουν το νόμισμα να αποδυναμώνεται.

"Κάποια εξασθένηση στην κορώνα είναι μάλλον αναμενόμενη και επιθυμητή από τις αρχές. Αναμενόμενη, επειδή υπάρχει ένα κομμάτι εγκλωβισμένης ζήτησης για ξένα assets στην Ισλανδία. Επιθυμητή, γιατί ... η κορώνα έχει πιθανώς ανέβει σε επίπεδα όπου οι αρχές έχουν αρχίσει να αισθάνονται άβολα ", όπως επισημαίνει η Danske Bank.

"Το θέμα για τους επενδυτές ήταν η πιθανότητα να αποσύρουν τα χρήματά τους, και υπήρξαν επίσης οι περιορισμοί στην ικανότητα των ισλανδικών συνταξιοδοτικών ταμείων να επενδύσουν στο εξωτερικό", όπως προσθέτει.

"Αυτό δεν είναι απαραιτήτως ένα σημάδι ότι η κορώνα αναμένεται να υποτιμηθεί σημαντικά, αλλά απλά θα ανακοπεί η ανοδική πίεση στο νόμισμα", όπως σημειώνει η Capital Economics.


ΠΗΓΗ
http://www.capital.gr/agores/3197340/-istoriki-boutia-stin-korona-fernei-i-arsi-ton-capital-controls-stin-islandia

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates