Κατηγορίες Blog/p/blog-page_5.html

Κυριακή, 13 Νοεμβρίου 2016

Η AMAZON Ο ΕΠΟΜΕΝΟΣ ΣΤΟΧΟΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΓΙΑ ΦΟΡΟΑΠΟΦΥΓΗ ;;;

ΥΠΟ ΕΛΕΓΧΟ ΟΙ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ ΤΗΣ AMAZON ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΩΝ MACDONALDS ΜΕ ΧΩΡΕΣ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΕΕ
Η Amazon το διάστημα 2006-2013 κατέβαλε σε θυγατρική της, η οποία δεν φορολογήθηκε, περίπου 3,39 δισ. ευρώ για πνευματικά δικαιώματα.Τα περισσότερα από αυτά τα χρήματα προέρχονται από τις δραστηριότητες της στην Ευρωπαϊκή Eνωση !!!


Mετά τις Apple και Starbucks, που πιάστηκαν από την ευρωπαϊκή δικαιοσύνη για φοροαποφυγή, σειρά έχει, κατά τα φαινόμενα, ο αμερικανικός κολοσσός ηλεκτρονικού εμπορίου Amazon. Αξίζει να αναφέρουμε ότι, αφότου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε εντολή τον Αύγουστο στην Ιρλανδία να ανακτήσει 13 δισ. ευρώ σε αναδρομικούς φόρους από την Apple, θα τεθούν υπό αυστηρή εξέταση και οι MacDonalds και Αmazon. Οι Βρυξέλλες εξετάζουν ενδελεχώς τις φορολογικές συμφωνίες που συνήψαν με κυβερνήσεις σε χώρες-μέλη της Ε.Ε., ώστε να αποφασίσουν αν αυτές συνιστούν παράνομη κρατική βοήθεια και αποτελούν προνομιακό καθεστώς έναντι άλλων επιχειρήσεων, όπως αναφέρει η Wall Street Journal.

Βέβαια, δεν έχει ακόμη διασαφηνιστεί ποια εταιρεία θα είναι η επόμενη, ενώ η οποιαδήποτε εντολή για ανάκτηση φόρων προφανώς και θα ωχριά σε σύγκριση με το πρόστιμο 13 δισ. ευρώ στην Apple – ούτως ή άλλως, ελάχιστες είναι οι εταιρείες που κερδίζουν τόσα όσα η Apple. Παρά ταύτα, η Amazon δεν αποκλείεται να αποτελεί έναν από τους μεγάλους υπό διερεύνηση στόχους από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ο μεγαλύτερος όμιλος λιανεμπορίου στο Διαδίκτυο το διάστημα 2006-2013 κατέβαλε σε θυγατρική του, η οποία δεν φορολογήθηκε, περίπου 3,39 δισ. ευρώ για πνευματικά δικαιώματα – τα περισσότερα από αυτά τα χρήματα προέρχονται από τις δραστηριότητες της Amazon στην Ευρωπαϊκή Eνωση. Ο εν λόγω όμιλος εδρεύει στο Λουξεμβούργο.

H Αmazon ισχυρίζεται ότι τα κέρδη της είναι περιορισμένα, επειδή κάνει μεγάλες επενδύσεις στη Γηραιά Ηπειρο, ενώ πληρώνει όλους τους φόρους που προβλέπονται από τις νομοθεσίες των χωρών. Αν η Κομισιόν κρίνει πως κάποια κέρδη της θα έπρεπε να έχουν φορολογηθεί στο Λουξεμβούργο, τότε θα δώσει σε αυτό εντολή να τα πράξει. Ισως το ποσόν αποβεί σημαντικό για την Amazon, η οποία έχει μικρά περιθώρια κέρδους ως εταιρεία υψηλής τεχνολογίας. Το 2015 είχε κέρδη 596 εκατ. δολάρια και έσοδα 107 δισ. δολάρια. Πάντως, τόσο η Amazon όσο και η κυβέρνηση του Λουξεμβούργου διατείνονται ότι δεν υπήρξε κάποια πρόβλεψη για ειδικό προνομιακό καθεστώς όσον αφορά τη φορολόγηση της εταιρείας. Ανάλογη δήλωση είχαν κάνει και οι υπεύθυνοι της αμερικανικής αλυσίδας εστιατορίων McDonalds, που επισήμαναν ότι η εταιρεία πλήρωσε κανονικά τα οφειλόμενα και ότι δεν έτυχε ιδιαίτερης μεταχείρισης.

πηγη: kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates