.

Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2016

ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ ΑΠΟΡΡΙΨΗ ΑΠΟ ΕΚΤ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΝΟΤΗ ΜΑΡΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΚΟΚΚΙΝΑ ΔΑΝΕΙΑ !!!

ΤΡΑΠΕΖΙΤΕΣ, ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ, ΚΟΡΑΚΙΑ & ΘΕΣΜΟΙ ΛΕΝΕ ΟΜΟΦΩΝΑ ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΞΑΓΟΡΑ ΤΩΝ ΚΟΚΚΙΝΩΝ ΔΑΝΕΙΩΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΙΔΙΟΥΣ ΤΟΥΣ ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΕΣ
Με μία απαράδεκτη απάντηση, ο Benoit Coeuré, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, απέρριψε την Πρόταση-Λύση του Ανεξάρτητου Ευρωβουλευτή Καθηγητή, Νότη Μαριά, για τα κόκκινα δάνεια, σε συνεδρίαση στην Επιτροπή Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής (ECON) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, την 12η Οκτωβρίου !!!


Στην τοποθέτησή του, ο Έλληνας Ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής ανέπτυξε εκ νέου την ολοκληρωμένη του Πρόταση-Λύση για τις κατοικίες των υπερχρεωμένων νοικοκυριών, που έχει ήδη διατυπώσει προ μηνών. Δεδομένου ότι τα λεγόμενα distress funds, δηλαδή τα κοράκια, δεν προτίθενται να προσφέρουν πάνω από 20% της αξίας των δανείων, ο Νότης Μαριάς ζήτησε για άλλη μια φορά να θεσμοθετηθεί υποχρεωτικό δικαίωμα πρώτης προσφοράς για τους δανειολήπτες και τους εγγυητές τους για εξαγορά του δανείου τους. Και έτσι πλέον «να είναι υποχρέωση των τραπεζών να απευθυνθούν πρώτα στους δανειολήπτες» πριν ξεπουλήσουν τα δάνεια στα κοράκια. 

Ωστόσο, «επειδή μπορεί οι δανειολήπτες να μην έχουν ούτε αυτά τα χρήματα», συνέχισε, «να φτιαχτεί ένα Δημόσιο Ταμείο, όπως είχε προτείνει ο κ. Draghi και για την Ιταλία, και σε αυτό το Ταμείο» να καταφεύγουν οι δανειολήπτες για να λάβουν τα ποσά «που πρέπει να πληρώσουν για να αγοράσουν το δάνειό τους». Ο Ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής εξήγησε ότι τα κεφάλαια για αυτή την προσπάθεια μπορούν να βρεθούν στα 19,5 δισ. ευρώ που περίσσεψαν από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών στα πλαίσια του τρίτου δανειακού πακέτου. Έτσι κατέληξε το νέο Δημόσιο Ταμείο για τα κόκκινα δάνεια θα μπορούσε να προικοδοτηθεί με 4,5 δις ευρώ και να αποτελεί πλέον ισχυρό εργαλείο προκειμένου οι δανειολήπτες να μην χάσουν τα σπίτια τους.

Επιπλέον, ο Νότης Μαριάς ρώτησε τον εκπρόσωπο της ΕΚΤ γιατί δεν χρησιμοποιείται στην Ελλάδα το μοντέλο που εφαρμόζεται για την Ουκρανία, δηλαδή κούρεμα 20% του δημοσίου χρέους και εξόφληση με ρήτρα ανάπτυξης. Αυτή η ρύθμιση τόνισε, θα προσέφερε στην Ελλάδα «διευκόλυνση 7 δισ. ευρώ μόνο για το επόμενο έτος», έτος κατά το οποίο η χώρα μας καλείται να πληρώσει 8 με 8,5 δισ. ευρώ στους δανειστές.

Στο θέμα της ρύθμισης του χρέους, ο Benoit Coeuré αρκέστηκε να απαντήσει με την ταυτολογική διαπίστωση ότι Ελλάδα και Ουκρανία δεν συγκρίνονται γιατί «είναι διαφορετικές οι χρηματοοικονομικές ρυθμίσεις»!!!

Στο δε πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων, ο εκπρόσωπος της ΕΚΤ δήλωσε γενικόλογα ότι «πρέπει να υπάρχει κάποια προστασία για τα πιο ευάλωτα νοικοκυριά». Αντί όμως να αποδεχτεί τις συγκεκριμένες προτάσεις του Νότη Μαριά, προτίμησε να αναφερθεί στον αναθεωρημένο νόμο Κατσέλη... και στην ενίσχυση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος! Ταυτόχρονα, αρνήθηκε κατηγορηματικά κάθε άλλη λύση για το κόκκινα δάνεια.

Η συζήτηση αυτή έγινε στα πλαίσια των εργασιών του Financial Assistance Working Group (FAWG) του οποίου ο Νότης Μαριάς είναι μέλος. Πρόκειται για τη νέα Ειδική Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που είναι αρμόδια για τον έλεγχο της τρόικας στην Ελλάδα,

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates