.

Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2016

ΑΠΟ ΑΚΑΤΑΣΧΕΤΟ...ΠΑΜΕ ΣΕ ΜΕΡΙΚΩΣ ΑΚΑΤΑΣΧΕΤΟ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ !!!

ΑΡΝΗΤΙΚΟΙ ΣΕ ΟΛΑ ΟΙ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΕΚΤΟΣ ΤΗΣ ΟΔΥΝΗΡΗΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΠΟΥ ΕΚΕΙΝΟΙ ΠΡΟΚΑΛΕΣΑΝ ΜΕ ΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Με βάση τη νέα πρόταση «ανύπαρκτος» θα είναι ο ακατάσχετος λογαριασμός των επιχειρήσεων, αφού ακατάσχετο θα παραμένει μόνο το 25%-50% του υπολοίπου που θα έχει απομείνει στον ειδικό αυτό λογαριασμό μετά από αυτόματες πληρωμές(με πάγια τραπεζική εντολή) των υποχρεώσεων προς Ταμεία, εφορία, τράπεζες, λογαριασμούς ΔΕΚΟ, προμηθευτές κλπ. και ενώ εκεί θα βρίσκονται δεσμευμένα όλα τα έσοδα της επιχείρησης από ηλεκτρονικές πληρωμές(κάρτες, εμβάσματα, επιταγές κλπ) !!!
Ουσιαστικά η επιχείρηση θα μένει με μηδαμινή ρευστότητα !!!
Εναλλακτικά σενάρια προκειμένου να μη ναυαγήσει η πρωθυπουργική εξαγγελία για την θεσμοθέτηση ενός «ακατάσχετου» επαγγελματικού λογαριασμού, που θα προστατεύεται από τα νύχια της εφορίας, των ασφαλιστικών ταμείων, των τραπεζών και των προμηθευτών, επεξεργάζονται στο οικονομικό επιτελείο.

Παρότι επισήμως οι νέες διατάξεις για το πλαστικό χρήμα -στις οποίες περιλαμβάνονται και κίνητρα για τις επιχειρήσεις προκειμένου να δεχτούν να μην πληρώνονται με μετρητά- έχουν ήδη σταλεί στο γραφείο του πρωθυπουργού, στο υπουργείο Οικονομικών έχουν φτάσει και μηνύματα πως οι δανειστές αντιδρούν σε «οριζόντια» μέτρα αμνήστευσης των οφειλετών.


Για αυτόν τον λόγο, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει πέσει στο τραπέζι και σενάριο που «ψαλιδίζει» το εύρος της προστασίας που θα προσφέρει ο προτεινόμενος επιχειρηματικός λογαριασμός.

Με βάση κυβερνητικές πηγές, το σχέδιο αυτό προβλέπει ότι η προστασία έναντι των κατασχέσεων θα ισχύει έως ένα ποσοστό μόνο για το ποσό που απομένει στον λογαριασμό αφού αφαιρεθούν οι πληρωμές τρεχουσών υποχρεώσεων της επιχείρησης μέσω πάγιας τραπεζικής εντολής. Δηλαδή δεν θα ισχύει για ό,τι βρίσκεται στον λογαριασμό αυτόν ή για ένα προκαθορισμένο εκ των προτέρων ποσό του λογαριασμού, όπως προέβλεπαν τα αρχικά σενάρια -που κάναν λόγο για προστασία 60% ή και 100% του εκάστοτε υπολοίπου.

Αυτό σημαίνει ότι, αν συμφωνήσουν και οι θεσμοί, θα οριστεί ως ακατάσχετο όριο, σύμφωνα με το Protothema.gr, πχ το 50% ή 75% επί του υπολοίπου του λογαριασμού το οποίο απομένει, αφού εξοφληθούν πρώτα -μέσω τραπέζης- οι υποχρεώσεις προς Ταμεία, εφορία, τράπεζες, λογαριασμούς ΔΕΚΟ, προμηθευτές κλπ.

Το υπόλοιπο 25%-50%, όμως, κάθε μήνα θα παραμένει εκτεθειμένο προς κατάσχεση.

Το σενάριο που θα παρουσιάσει η κυβέρνηση στους θεσμούς προβλέπει ότι οι εισπράξεις που γίνονται με ηλεκτρονικά μέσω πληρωμών (κάρτες, επιταγές, εμβάσματα κλπ) θα καταλήγουν σε έναν ειδικό λογαριασμό τον οποίον θα έχει ορίσει η ίδια η επιχείρηση. Από εκεί θα εισπράττουν κατευθείαν κάθε μήνα η εφορία ΦΠΑ και άλλους φόρους, τα ασφαλιστικά ταμεία εισφορές, οι ΔΕΚΟ , οι εργαζόμενοι και οι προμηθευτές.

Ο λογαριασμός αυτός θα προστατεύεται από τις κατασχέσεις προκειμένου να μην πάθει «ασφυξία» η επιχείρηση που δέχεται ηλεκτρονικές πληρωμές από τους πελάτες της.


πηγη: enikonomia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates