Κατηγορίες Blog/p/blog-page_5.html

Τρίτη, 30 Αυγούστου 2016

Η ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΖΗΤΑ ΝΑ ΚΑΤΑΒΑΛΕΙ Η APPLE 13 ΔΙΣ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΟΥΣ ΦΟΡΟΥΣ ΣΤΗΝ ΙΡΛΑΝΔΙΑ !!!

ΑΠΟΦΑΣΗ ΒΟΜΒΑ
Την ανάκτηση ασύμβατης κρατικής ενίσχυσης που δόθηκε στην Apple, ύψους 13 δισ. ευρώ και υπό την μορφή φορολογικών διευκολύνσεων, ζητεί σήμερα η Κομισιόν !!!

Η Κομισιόν μετά από έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η Ιρλανδία επέτρεψε στην Apple να πληρώσει πολύ λιγότερους φόρους από τις άλλες επιχειρήσεις, μόλις 1% το 2003 και 0,005% το 2014. Αυτό κατέστη δυνατό μέσω δύο ειδικών συμφωνιών μεταξύ του Ιρλανδικού κράτους από το 1991.

Η έρευνα της Κομισιόν ξεκίνησε το 2014 και κατέληξε φέτος στο συμπέρασμα ότι οι δύο συμφωνίες επέτρεπαν στην Apple να μεταφέρει τα κέρδη της σε δύο εταιρίες της στην Ιρλανδία, την Apple sales international και την Apple Operations Europe.

Η Apple μετέφερε τα κέρδη της εταιρίας από τις πωλήσεις στην Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή, την Αφρική και την Ινδία. Όλα τα κέρδη φορολογήθηκαν με τους μειωμένους συντελεστές. Η ρύθμιση της Apple δεν είναι παράνομη, όμως οι συμφωνίες με το Ιρλανδικό δημόσιο το 1991 και το 2007 ήταν.

Οι συμφωνίες με το Ιρλανδικό δημόσιο περιέγραφαν τη διανομή των κερδών ανάμεσα στα υποκαταστήματα και τα λεγόμενα "κεντρικά γραφεία". Τα "κεντρικά" όμως, σύμφωνα με την Κομισιόν υπήρχαν μόνο στα χαρτιά "δεν είχαν υπαλλήλους ή πραγματική δραστηριότητα", είπε η αρμόδια επίτροπος Μαγκρέτε Βεστάγκερ.

Τα υποκαταστήματα υπάγονταν στο κανονικό ιρλανδικό φορολογικό δίκαιο και τα "κεντρικά" φορολογούνταν μόνο με βάση τις ειδικές συμφωνίες του 1991 και του 2007.

Η Apple έστελνε όλα τα κέρδη στα "κεντρικά γραφεία", και πλήρωνε φόρους με βάση τα προνομοιακά ποσοστά των ειδικών συμφωνιών. Αντιθέτως τα εργοστάσια και τα υποκαταστήματα, δεν παρουσίαζαν κέρδη, παρότι είχαν πραγματικές δραστηριότητες, γιατί είχαν προηγουμένως μεταφέρει τα κέρδη στα λεγόμενα "κεντρικά".

Η Apple πρέπει να πληρώσει τώρα στο ιρλανδικό δημόσιο 13 δισ. και τους τόκους 10 ετών. Η Ιρλανδία θα πρέπει να καθορίσει τον τρόπο με τον οποίο θα γίνει η ανάκτηση.

Η Μαγκρέτε Βεστάγκερ δήλωσε πως «τα χρήματα θα μπορούσαν να μπουν σε κλειστό λογαριασμό για την περίπτωση που η Apple επιλέξει να προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο».

«Κανένα κράτος δεν μπορεί να δίνει ασύμβατα φορολογικά πλεονεκτήματα σε καμία εταιρεία, όσο μικρή ή μεγάλη και αν είναι. Οι ασύμβατες ενισχύσεις καταστρέφουν τον ανταγωνισμό και είναι άδικες», κατέληξε η Επίτροπος.

Ακόμη ανακοίνωσε ότι στο διεθνές επίπεδο ο OECD και οι G20 θα πρέπει να φροντίσουν ώστε να κλείσουν τα κενά στη νομοθεσία και οι εταιρίες να πληρώνουν τα κέρδη τους εκεί που τα παράγουν.

Η Κομισιόν διεξάγει τώρα έρευνα για παρόμοιες φορολογικές διευθετήσεις της Amazon και των McDonald's στο Λουξεμβούργο.


πηγη: real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates