Κατηγορίες Blog/p/blog-page_5.html

Παρασκευή, 15 Ιουλίου 2016

ΜΕΓΑ-ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ : ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ, ΠΙΕΡΙΑΣ, ΔΡΑΜΑΣ & ΕΒΡΟΥ !!!

Γράφει ο δημοσιογράφος  Κώστας Τόλης


ΟΙ ΖΗΜΙΕΣ ΤΟΥ ΙΣΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΚΑΘΙΣΤΟΥΝ ΑΝΑΓΚΑΙΑ ΤΗ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗ
Η Τράπεζα Θεσσαλίας συγχωνεύεται με τις Συνεταιριστικές Τράπεζες Δράμας, Πιερίας και Έβρου !!!Μια ιδιαίτερα σοβαρή είδηση για το μέλλον και την φυσιογνωμία της Συνεταιριστικής Τράπεζας Θεσσαλίας έβγαλε η χθεσινοβραδινή της τακτική γενική συνέλευση.

Η τράπεζα βρίσκεται καθ΄οδόν προς συγχώνευση με τις συνεταιριστικές τράπεζες Δράμας, Πιερίας και Έβρου.

Ο πρόεδρος του Δ.Σ. Τάσος Λάππας, που έκανε και την σχετική αποκάλυψη, απέφυγε να μπει σε λεπτομέρειες. Είπε ότι πρόκειται για ένα παλαιότερο σχέδιο της Θεσσαλικής Τράπεζας που τελικά, τον περασμένο Ιανουάριο, το αποδέχτηκαν και το επανέφεραν οι άλλες τρεις έχοντας τις ευλογίες της πολιτείας. Ο ίδιος επιχείρησε να ωραιοποιήσει την κυοφορούμενη αυτή εξέλιξη, τονίζοντας ότι στην ουσία θα πρόκειται περί απορροφήσεως των άλλων τριών Συνεταιριστικών από την Τράπεζα Θεσσαλίας.


Τα ερωτήματα που εγείρονται είναι πολλά καθώς στην πραγματικότητα θα πρόκειται για μια νέα τράπεζα, εντελώς διαφορετική από αυτή που γνωρίζουμε, η οποία θα κληθεί να καλύψει τις ανάγκες, πέραν των Θεσσαλών, και εκείνες των Εβριτών και Δραμινών «μετόχων» με ότι αυτό σημαίνει στην πράξη. Απαντήσεις δεν δόθηκαν ούτε για άλλα κρίσιμα ζητήματα που θα εγερθούν, όπως είναι το συμφέρον των μεριδιούχων και η σχέση ανταλλαγής, η έδρα, ο αμιγώς συνεταιριστικός χαρακτήρας, ακόμα και η ονομασία της νέας τράπεζας που θα προκύψει μετά την συγχώνευση. Ο ίδιος ο κ. Λάππας προς το τέλος της συνέλευσης επανήλθε στο θέμα για να διευκρινίσει ότι πιθανόν η τράπεζα της Πιερίας θα εξαιρεθεί από την συγχώνευση. (σ.σ. λέγεται ότι έχει σοβαρά προβλήματα).

Η χθεσινή συνέλευση πραγματοποιήθηκε σε ιδιαίτερα υποτονικό κλίμα, με εμφανή την απουσία των συνεταίρων - μελών αλλά και κάθε επίσημης αρχής, ακόμα και αυτών από την πόλη των Τρικάλων, με αποτέλεσμα στην αίθουσα να κυριαρχούν οι υπάλληλοι της τράπεζας. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι όταν δόθηκε ο λόγος στο κοινό για ερωτήσεις, διατυπώθηκε μόνο μία ερώτηση από Καλαμπακιώτη μεριδιούχο ο οποίος ζήτησε να πληροφορηθεί πότε θα αρθούν τα …capital controls.

Ούτε όμως αντιπολιτευτικές φωνές από μελλοντικούς ενδιαφερόμενους για το νέο Δ.Σ. εκδηλώθηκαν χθες. Ο μόνος εκτός διοίκησης που ζήτησε και πήρε το λόγο ήταν ο μεριδιούχος Αχιλλέας Βανταλής ο οποίος πρότεινε να πραγματοποιηθεί τον Σεπτέμβριο μια νέα συνέλευση στην οποία να επιδιωχθεί μεγάλη συμμετοχή ώστε να σηματοδοτήσει την επανεκκίνηση της τράπεζας. Τόνισε μάλιστα ότι είχε να πει πολλά αλλά θα τα κρατήσει να τα πει τότε. Ο πρόεδρος του Δ.Σ. έδειξε να αποδέχεται την ιδέα σημειώνοντας ότι «πιθανότατα θα κάνουμε μια συνέλευση στο διάστημα αυτό που ίσως να είναι και εκλογική».

Η τράπεζα όπως ειπώθηκε και αρμοδίως από τα μέλη της διοίκησης, λόγω του γενικότερου δυσμενούς κλίματος στην αγορά, δίνει μεγάλη μάχη για να διατηρήσει την κεφαλαιακή της επάρκεια, τον συνεταιριστικό της χαρακτήρα, αλλά και τις θέσεις εργασίας.

Δεν απέφυγε όμως την καταγραφή ζημιών, γεγονός που συμβαίνει για πρώτη φορά στην ιστορία της, οι οποίες, για την χρήση του 2015, ανέρχονται σε 1,9 εκ. ευρώ προ φόρων και περίπου 700.000 ευρώ μετά την φορολογική εκκαθάριση.

Η μάχη από τούδε και στο εξής θα δοθεί σε δύο επίπεδα επισήμανε ο κ. Λάππας κατά την ομιλία του: Στην επιστροφή και αύξηση των καταθέσεων και στην εκκαθάριση των κόκκινων δανείων με διαχωρισμό των βιώσιμων από τις μη βιώσιμες επιχειρήσεις που χρηματοδοτεί η τράπεζα. Για το τελευταίο ανέφερε ότι απαιτείται η συνδρομή της πολιτείας με νέα νομικά εργαλεία ώστε να διευκολυνθεί η κατάσταση.

Με αυτά τα δυσμενή δεδομένα η τράπεζα Θεσσαλίας δεν πρόκειται βεβαίως να διανείμει μέρισμα για την παρελθούσα χρήση, ούτε όμως να εξαγοράσει άμεσα τις συνεταιριστικές μερίδες όσων θα ήθελαν να αποχωρήσουν από το μετοχικό της σχήμα. Μάλιστα η αξία των μερίδων σε σχέση με πέρυσι έχει πέσει κατακόρυφα.

Σε ότι αφορά τον προσωρινό χαρακτήρα της διοίκησης και τον διορισμό της από το Πρωτοδικείο ο πρόεδρος της τράπεζας δεν έδωσε πειστικές απαντήσεις για τα ακριβή αίτια της μη διενέργειας εκλογών. Αφού κατέκρινε το δημοσίευμα του trikalaenimerosi.gr (σ.σ. αναρτήθηκε το πρωί της Πέμπτης) τονίζοντας ότι και άλλες συνεταιριστικές τράπεζες έχουν διοικήσεις Πρωτοδικείου ή κάνουν καλοκαιριάτικα γενικές συνελεύσεις, απέδωσε την μη διενέργεια εκλογών σε «θεσμική εμπλοκή».«Δεν ευθύνεται η διοίκηση θα κάνουμε εκλογές μόλις η τράπεζα της Ελλάδος μας στείλει τον κατάλογο », είπε επί λέξει. Τι είναι αυτός ο κατάλογος, τι περιέχει και γιατί καθυστερεί να αποσταλεί στην τράπεζα, δεν είπε κουβέντα. Με άλλα λόγια, κατά τον κ. Λάππα, για την διορισμένη από το Πρωτοδικείο Τρικάλων διοίκηση της Τράπεζας Θεσσαλίας, φταίει ο ...Στουρνάρας.

Κώστας Τόλης

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates