.

Κυριακή 12 Ιουνίου 2016

ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΛΩΝΙΑ ΠΕΡΑΣΕ ΝΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΤΩΝ ΔΑΝΕΙΩΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΕΣ !!!

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗΣ ΙΣΠΑΝΙΑΣ ΤΟΥ ΤΡΑΠΕΖΟΔΟΥΛΟΥ ΡΑΧΟΪ ΠΡΟΣΕΦΥΓΕ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΚΥΡΩΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ
Η οργάνωση PAH («Πα») ήταν η απάντηση των Ισπανών στις μαζικές εξώσεις δανειοληπτών που χανουν τα σπίτια τους στους πλειστηριασμούς !!! 


Στο Κίνημα ΥΠΕΡΒΑΣΗ, μαζί με τον ΝΟΤΗ ΜΑΡΙΑ, διεκδικούμε ήδη από τον Απρίλιο 2016, στο Ευρωκοινοβούλιο, να εφαρμοστεί υποχρεωτικά το μοντέλο της Κύπρου στις πωλήσεις των ελληνικών κόκκινων δανείων στα funds, προκειμένου οι Έλληνες δανειολήπτες να έχουν δικαίωμα προτίμησης στην αγορά των δανείων τους, με τους ίδιους όρους και τις προϋποθέσεις που θα ισχύσουν για τα funds !!!

Δείτε ΕΔΩ το ΒΙΝΤΕΟ :Η ΥΠΕΡΒΑΣΗ ΤΗΣ ΙΣΠΑΝΙΑΣ !!!
Τα 150 παραρτήματα της PAH μετατρέπουν μόνους και φοβισμένους δανειολήπτες σε ακτιβιστές που γνωρίζουν απέξω τη νομοθεσία, συμμετέχουν σε δράσεις διαμαρτυρίας και διαπραγματεύονται συλλογικά με τις τράπεζες.

Η έκταση του προβλήματος των «κόκκινων» στεγαστικών δανείων φαίνεται από τη στήριξη που προσφέρει στη ΡΑΗ η πλειονότητα των ερωτηθέντων στις δημοσκοπήσεις και από το γεγονός ότι η ηγετική φυσιογνωμία της οργάνωσης, η Αντα Κολάου, εξελέγη πέρυσι δήμαρχος της Βαρκελώνης. Επικεφαλής της ΡΑΗ στην πρωτεύουσα της Καταλωνίας είναι ο Κάρλος Μαθίας.

– Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα σε ένα πακέτο δανείων που ανήκει σε τράπεζα και σε ένα πακέτο που ανήκει σε επενδυτικό κεφάλαιο;
– Στην Καταλωνία, τα επενδυτικά κεφάλαια αγόρασαν πακέτα στεγαστικών δανείων πριν από ενάμιση χρόνο. Οσο έχουμε να κάνουμε με τις τράπεζες, ξέρουμε ότι το αδύναμο σημείο τους είναι η δημόσια εικόνα τους. Διαδηλώνοντας έξω από τα υποκαταστήματα, ή μπαίνοντας μέσα, υποχρεώνονται κάποια στιγμή να δώσουν μια λύση για τους δανειολήπτες. Με τα επενδυτικά κεφάλαια το τέρας δεν έχει κεφάλι, είναι πολύ πιο δύσκολο να τους ασκήσουμε πιέσεις. Η Cataluna Caixa είναι μια τράπεζα που έχει κάνει πάρα πολλές παρατυπίες με τα στεγαστικά δάνεια, που διασώθηκε με 13 δισ. δημόσιο χρήμα και που συνεχίζει να κάνει εξώσεις. Η κυβέρνηση πούλησε τη διαχείριση 90.000 στεγαστικών δανείων της Caixa στην Blackstone, σε ένα από τα μεγαλύτερα, αν όχι το μεγαλύτερο fund του κόσμου. Ετσι εμείς τώρα είμαστε αντιμέτωποι με μία οντότητα που δεν βρίσκεται εδώ αλλά στο Λονδίνο και τη Νέα Υόρκη.

– Συνέχισε η Blackstone τις εξώσεις;

– Ναι, κι εμείς συνεχίσαμε την πίεση, σε συνεργασία με ακτιβιστές που διαμαρτυρήθηκαν στα γραφεία της στη Νέα Υόρκη, το Σικάγο και το Σαν Φρανσίσκο. Επειτα απ’ αυτό άρχισαν κάπως να μας ακούνε, αλλά αυτό που πραγματικά μας βοηθάει είναι ο νέος καταλανικός νόμος για τη στέγη, που κατοχυρώνει το δικαίωμα επαναγοράς του στεγαστικού δανείου. Αν η τράπεζα θέλει να πουλήσει πακέτο στεγαστικών στο οποίο περιλαμβάνεται και το δικό μου δάνειο, έχω δικαίωμα να αγοράσω το δάνειό μου στην τιμή στην οποία το παίρνει το επενδυτικό ταμείο. Και έχω προτεραιότητα. Η Moody’s έγραψε σε ένα σημείωμα ότι ο νόμος αυτός είναι κακός, γιατί αποθαρρύνει τα επενδυτικά ταμεία. Εμείς λέμε ότι ο νόμος είναι καλός γιατί αποθαρρύνει αυτούς που θέλουν να κερδοσκοπήσουν με την κατοικία, αυτούς που δεν πιστεύουν ότι η στέγη έχει κοινωνική λειτουργία. Αν είχε περάσει ο νόμος πριν πάρει η Blackstone τα δάνεια της Cataluna Caixa, ο κόσμος θα μπορούσε να επαναγοράσει τα στεγαστικά του με 15.000 ευρώ, 20.000 ευρώ, ή και 5.000 ευρώ και να απαλλαγεί από το υπόλοιπο χρέος.

– Αυτός είναι ένας λόγος για τον οποίο ο καταλανικός νόμος δεν βρίσκει σύμφωνη την κυβέρνηση της Μαδρίτης. Αλλοι λόγοι;

– Ο νόμος απαγορεύει σε μεγαλοϊδιοκτήτες, είτε πρόκειται για τράπεζες είτε για μεγάλες εταιρείες ακινήτων, να κάνουν εξώσεις και τους υποχρεώνει να προσφέρουν στην οικογένεια που βρίσκεται σε δυσκολίες μειωμένο ενοίκιο για τρία χρόνια. Επίσης, δίνει στην κυβέρνηση της Καταλωνίας και στους δήμους το δικαίωμα να παίρνουν στην κατοχή τους ακίνητα των τραπεζών που είναι άδεια για πάνω από δύο χρόνια και να τα διαθέτουν ως κοινωνικές κατοικίες.

– Εχει συμβεί κάτι τέτοιο;

– Εχει ξεκινήσει. Ενας από τους δήμους που έχει ανακοινώσει ότι προχωρά στο μέτρο αυτό είναι ο δήμος της Βαρκελώνης. Επίσης, οι επιχειρήσεις κοινής ωφελείας υποχρεώνονται, πριν κόψουν ρεύμα, φυσικό αέριο ή νερό, να ενημερωθούν για την κατάσταση της οικογένειας από τις κοινωνικές υπηρεσίες. Αν δεν πληρώνει λόγω ανέχειας, δεν επιτρέπεται να κοπεί η παροχή. Η κυβέρνηση της Μαδρίτης είναι συντηρητική, είναι εύλογο να μην τους αρέσει αυτός ο νόμος.

- Στο Συνταγματικό Δικαστήριο

– Η ισπανική κυβέρνηση επικαλείται ζητήματα αντισυνταγματικότητας. (Μία εβδομάδα μετά τη συνομιλία μας, η υπηρεσιακή κυβέρνηση Ραχόι προσέφυγε στο Συνταγματικό Δικαστήριο εναντίον του άρθρου που προβλέπει διαγραφή όσων χρεών συνεχίζουν να βαραίνουν τους δανειολήπτες αφότου χάσουν το σπίτι τους, του άρθρου που υποχρεώνει τους μεγαλοϊδιοκτήτες να προσφέρουν υποχρεωτικά χαμηλά ενοίκια σε όσους βρίσκονται σε αδυναμία πληρωμής και του άρθρου που επιτρέπει να περνούν κάποια άδεια κτίρια στους δήμους ώστε να γίνονται κοινωνικές κατοικίες).
Αν πιστεύαμε ότι στο ισπανικό κράτος το Συνταγματικό Δικαστήριο δεν επηρεάζεται από την εκτελεστική εξουσία, θα μπορούσαμε να πιστέψουμε και ότι στον καταλανικό νόμο υπάρχουν συνταγματικά προβλήματα. Για να ξαναγυρίσω στα επενδυτικά ταμεία, αυτό που θέλω να πω είναι ότι είναι πολύ πιο επιθετικά.

– Μπορείτε να γίνετε πιο σαφής;

– Ενα πράγμα που κάνουν είναι να προσλαμβάνουν ομάδες που πηγαίνουν και χτυπούν την πόρτα ανθρώπων που βρίσκονται σε αδυναμία πληρωμής και τους λένε να τα μαζέψουν, γιατί θα τους γίνει έξωση. Αυτοί οι άνθρωποι είναι σε πολύ δύσκολη συναισθηματική κατάσταση. Αν κάποιος είναι μόνος του, δεν είναι οργανωμένος, μπορεί πράγματι να φύγει χωρίς να ασκήσει κανένα από τα δικαιώματά του, από τον φόβο ότι θα τον διώξει η αστυνομία.
ΓΙΑ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΟΝΟ ΤΟ ΚΙΝΗΜΑ ΥΠΕΡΒΑΣΗ
Η Ομαδική Αγωγή του Κινήματος ΥΠΕΡΒΑΣΗ για το Κούρεμα των Δανείων μας, μαζί με το Εξώδικο Επανακαθορισμού των Τραπεζικών Οφειλών, είναι σήμερα τα μεγαλύτερα όπλα αποτελεσματικής άμυνας των δανειοληπτών, κόντρα στην αυθαιρεσία του τραπεζικού συστήματος !!!
ΚΛΙΚ ΕΔΩ
:
Στο Κίνημα ΥΠΕΡΒΑΣΗ εξηγούμε στους δανειολήπτες ότι δεν πρέπει να γίνονται συνεργάσιμοι με τις τράπεζες και τα funds, αποδεχόμενοι τις οφειλές τους κατά κεφάλαιο και τόκους, αφού αυτές, όπως κρίνεται καθημερινά στα δικαστήρια όλης της χώρας, είναι φουσκωμένες με παράνομες και καταχρηστικές χρεώσεις, ενσωματώνοντας κεφαλαιοποιήσεις και ανατοκισμούς εισφορών, πανωτοκίων και εξόδων, ενώ ακόμη και ο αριθμητικός υπολογισμός τους δεν γίνεται σύμφωνα με τον υποχρεωτικό από το νόμο μαθηματικό τύπο του ΣΕΠΕ.

Ενημερώνουμε τους δανειολήπτες ότι δεν συνιστά διεκδίκηση το να εκλιπαρούν την κυβέρνηση και τις τράπεζες να τους λυπηθούν, αλλά, αντιθέτως, τους εξηγούμε ότι η μόνη πραγματική διεκδίκηση είναι η δικαστική, για την ακύρωση των δανειακών τους συμβάσεων, επειδή αυτές έχουν συναφθεί παράνομα και συνιστούν ανήθικες, αισχροκερδείς και καταχρηστικές δικαιοπραξίες, για τη διαγραφή των τόκων των δανείων τους, λόγω της συνυπαιτιότητας των τραπεζών στην υπερχρέωσή τους, για τον καταλογισμό όλων των μέχρι σήμερα καταβολών τόκων ως καταβολές κεφαλαίου, για το κούρεμα του κεφαλαίου δανείων και καρτών ισόποσα και αναλογικά με τις κρατικές ενισχύσεις που έλαβε κάθε τράπεζα με το δημόσιο χρήμα των ίδιων των δανειοληπτών, που είναι ταυτόχρονα και φορολογούμενοι, πετυχαίνοντας έτσι το κούρεμα του δανείου τους στη βάση όλων των ανωτέρω, που σήμερα δεν αποτελούν πλέον υποθέσεις εργασίας ή αντικείμενο μεταπτυχιακών και διδακτορικών διατριβών, αλλά νομολογία γενναίων δικαστικών αποφάσεων των δικαστηρίων όλόκληρης της ευρωπαϊκής επικράτειας, όχι μόνον της Ελληνικής. 

Και, ακόμη, υπενθυμίζουμε στους δανειολήπτες το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα τους να διεκδικήσουν δικαστικά από τις τράπεζες, ατομικά ή ομαδικά, μαζί με όλα τα ανωτέρω, και την καταβολή αποζημιώσεων, για την άμεση περιουσιακή ζημία και την ηθική βλάβη που τους προξένησαν οι τράπεζες με τις παράνομες και αντισυμβατικές πρατικές τους και για τη βλάβη που προξένησαν στην εθνική μας οικονομία, αναπτύσσοντας την ιδιωτική τους πρωτοβουλία και την εν γένει οικονομική τους δραστηριότητα, παραβιάζοντας ευθέως το άρθρο 106, παρ. 2 του Συντάγματος.  

ΜΟΝΟΝ ΕΤΣΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΔΙΚΑΙΩΘΕΙ Ο ΑΓΩΝΑΣ ΤΩΝ ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΩΝ !!!
Οτιδήποτε άλλο λειτουργεί εκ του ασφαλούς για την κυβέρνηση, τις τράπεζες και τους δανειστές, αφού είναι εκ προοιμίου γνωστό ότι δεν μπορεί να παράξει κάποιο αποτέλεσμα, πλην του να εκτονώσει την οργή των δανειοληπτών, κρατώντας τους καθηλωμένους στους καναπέδες και τα πληκτρολόγια, βάζοντας ως ατζέντα δευτερεύοντα μόνο ζήτηματα, τα οποία μάλιστα, υπό τις παρούσες πολιτικές και νομοθετικές συνθήκες, είναι εξασφαλισμένα ανέφικτα !!!


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates