Κατηγορίες Blog/p/blog-page_5.html

Παρασκευή, 26 Φεβρουαρίου 2016

ΒΟΜΒΑ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑ ΣΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ !!!

ΚΟΨΤΕ ΞΑΝΑ ΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ - ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΠΟΤΕ ΘΑ ΑΡΘΟΥΝ ΤΑ CAPITAL CONTROLS
Πολλές και σκληρές ειδήσεις βγήκαν από τις απαντήσεις που έδωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας, στις ερωτήσεις των βουλευτών της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής !!!  • Υπερπροστατεύουμε την τρίτη ηλικία σε βάρος των νεότερων γενιών, είπε ο Γιάννης Στουρνάρας ζητώντας μειώσεις συντάξεων και όχι αυξήσεις εισφορών
  • Θεωρώ ότι οι ιδιωτικοποιήσεις έχουν καθυστερήσει πολύ
  • Κριτική στην αντιπολίτευση: «Δεν είναι λογικό να ψήφισαν τη συμφωνία και να μην ψηφίζουν τα προαπαιτούμενα»
  • Η ΤτΕ μέσα στον Φεβρουάριο θα προχωρήσει στις άδειες για συνεργασία των τραπεζών με ειδικευμένους οργανισμούς είσπραξης δανείων
Ο κ. Στουρνάρας τάχθηκε υπέρ της μείωσης των συντάξεων και κατά της αύξησης των εισφορών, είπε ότι δεν γνωρίζει πότε θα αρθούν τα capital controls και ζήτησε να κλείσει άμεσα η διαπραγμάτευση «γιατί τα σύννεφα που έχουν μαζευτεί διεθνώς είναι πολλά…»
Υπέρ της περικοπής συντάξεων

Ο διοικητής της ΤτΕ κ. Γιάννης Στουρνάρας τάχθηκε καθαρά υπέρ της μείωσης των δαπανών και όχι της αύξησης φόρων και εισφορών. Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι οι πολλαπλασιαστές λειτουργούν πολύ πιο ευνοϊκά όταν κόβεται δαπάνη από ότι όταν αυξάνονται τα έσοδα από επιβολή φόρων και εισφορών.

Μάλιστα, εμμέσως πλην σαφώς αναφέρθηκε και στην κυβερνητική πρόταση για το ασφαλιστικό λέγοντας πως «η αύξηση εισφοράς στο Aσφαλιστικό είναι χειρότερη από τη μείωση της δαπάνης γιατί όλες οι μελέτες διεθνώς δείχνουν ότι οι πολλαπλασιαστές λειτουργούν με μεγαλύτερες αποδόσεις όταν μειώνεται η δαπάνης και όχι όταν αυτό προκύπτει από αύξηση φόρων και εισφορών».

Στην συνέχεια πρόσθεσε: «Η Ελλάδα πληρώνει τις μεγαλύτερες σε ποσοστό δαπάνες σε συντάξεις από όλες τις χώρες του ΟΑΣΑ. Πρέπει να κοιτάξουμε και να βάλουμε σε αυτές τις δαπάνες προτεραιότητες για τα ποσά της πρώτης και δεύτερης σύνταξης, των επικουρικών και των εφάπαξ. Υπερπροστατεύουμε την τρίτη ηλικία σε βάρος των νεότερων γενιών. Η μεγάλη δαπάνη συντάξεων έχει ως αποτέλεσμα να υπάρχει μικρή δυνατότητα για παροχές των νεώτερων ηλικιών, για τον άνεργο και την επιμόρφωσή τους, την στήριξή τους. Κανείς δεν θέλει να μειωθούν οι συντάξεις αλλά από την άλλη πλευρά θα πρέπει να υπολογίσουμε τα μέτρα που χάνονται για τις νεότερες γενιές. Θα πρέπει να υπολογίσουμε να υπάρχει το μικρότερο κόστος για το σύνολο της κοινωνίας…»
Δεν ξέρω πότε θα φύγουν τα capital controls

Όταν ρωτήθηκε πότε θα αρθούν τα capital controls ο κ. Στουρνάρας είπε: «Δεν ξέρω πότε θα φύγουν τα capital controls και αυτό έχει να κάνει με τον ρυθμούς της επιστροφή καταθέσεων και των αγορών».
Ιδιωτικοποιήσεις – Αναπτυξιακός Νόμος

Οι ιδιωτικοποιήσεις είναι πιο σημαντικό εργαλείο από τον οποιοδήποτε αναπτυξιακό νόμο, γιατί οι επιδοτήσεις δεν είναι το ίδιο αποτελεσματικό μέτρο όσο τα χρήματα αυτά εάν δοθούν σε κίνητρα π.χ. ελαφρύνσεις φόρων, ανέφερε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας και στο νέο αναπτυξιακό πρότυπο που θα προτείνει η χώρα μετά το κλείσιμο της αξιολόγησης θύμισε τη μελέτη που είχε καταθέσει ο ίδιος ως υπουργός Οικονομικών στα όργανα της ΕΕ.

Ο διοικητής της ΤτΕ επεσήμανε ότι:«θεωρώ ότι οι ιδιωτικοποιήσεις έχουν καθυστερήσει θα μπορούσαμε να είμαστε σε καλύτερη κατάσταση εάν προχωρήσουμε ταχύτερα στις ιδιωτικοποιήσεις και αυτό δεν αφορά μόνο αυτή την Κυβέρνηση αλλά και τις προηγούμενες Κυβερνήσεις…» Έκρινε πολύ σημαντικές τις πρόσφατες ιδιωτικοποιήσεις των 14 περιφερειακών αεροδρομίων, της Cosco, του Αστέρα Βουλιαγμένης και του ΟΔΙΕ και επεσήμανε ότι το Δημόσιο και η Εκκλησία διαθέτουν μεγάλες εκτάσεις που θα μπορούσαν με σεβασμό στο περιβάλλον να δοθούν για επενδύσεις που θα φέρουν θέσεις εργασίας και παραγωγικότητα.

Κριτική για την στάση της αντιπολίτευσης

Αναφερόμενος στην υπογραφή του τρίτου Μνημονίου, ο κ. Γιάννης Στουρνάρας είπε πως «χαιρέτισα την με την οποία διαπραγματεύεται η Κυβέρνηση από το καλοκαίρι» ενώ επεσήμανε, δύο φορές προς τα κόμματα της Αντιπολίτευσης ότι «δεν είναι λογικό να ψήφισαν τη συμφωνία και να μην ψηφίζουν τα προαπαιτούμενα μέτρα.
Δεν ανησυχώ για την πτώση του χρηματιστηρίου

Ο διοικητής της ΤτΕ σχετικά με την πτώση του Χρηματιστηρίου και των τιμών των μετοχών των τραπεζών είπε πως «η ΤτΕ έχει ρόλο επόπτη. Εμάς μας ενδιαφέρουν τα Κεφάλαια των τραπεζών - και αυτά δεν επηρρεάζονται από την πτώση των τιμών των μετοχών- και όχι οι χρηματιστηριακές αποδόσεις των τραπεζών. Η αρνητική πορεία των μετοχών του Χρηματιστηρίου αυτό που ενδέχεται να επηρεάσει εάν συνεχιστούν οι απώλειες είναι στα αποθεματικά. Αυτό όμως αποτιμάται μέρα με την ημέρα…» Απέδωσε την επενδυτική κρίση που καταγράφεται διεθνώς «στα σύννεφα που έχουν μαζευτεί από τα διεθνή «stress test».
Αν οι τράπεζες διαχειριστούν σωστά τα κόκκινα δάνεια δεν...

Σχετικά με την πρόσφατη ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών είπε πως «έγινε σε σωστό χρόνο και προσελκύσαμε επενδυτικά κεφάλαια που εάν την είχαμε αφήσει να γίνει αργότερα θα ήταν πολύ δύσκολο να βρούμε αυτά τα επενδυτικά ιδιωτικά κεφαλαία. Τα σχέδια αναδιάρθρωσης των τραπεζών βοήθησαν γιατί τα στοιχεία τα έστειλαν με αρκετά επαγγελματικό τρόπο στην ΤτΕ και στην ΕκΤ» και εκτίμησε ότι οι Τράπεζες εάν διαχειριστούν καλά τα κόκκινα δάνεια δεν θα έχουν την ανάγκη άλλης ανακεφαλαιοποίησης.
Κόκκινα δάνεια: Επαρκές το σύστημα προστασίας των δανειοληπτών

Για τα κόκκινα δάνεια, είπε: «Πιστεύω ότι το καθεστώς προστασίας που έχουμε πετύχει για τους δανειολήπτες τα προηγούμενα χρόνια και με τον τελευταίο νόμο που ψήφισε η Κυβέρνηση είναι επαρκές. Οι τράπεζες δεν θα χρειαστούν άλλη ανακεφαλαιοποίηση εάν υπάρξει καλή χρήση και διαχείρησης των μη εξυπηερτούμενων δανείων τους. Για παράδειγμα θα σας αναφέρω ότι η ΤτΕ που έχει στην εποπτεία τα χαρτοφυλάκια 14 «κακών» τραπεζών με ένα συνολικό χαρτοφυλάκκιο 9,5 δις, από αυτά έχουμε καταφέρει να ανατάξουμε τα 800 εκατ. ευρώ. Αυτό δείχνει ότι υπάρχει η δυνατότητα εισπραξιμότητας».

Ο κ. Στουρνάρας μάλιστα είπε ότι η ΤτΕ εντός του Φεβρουαρίου θα προχωρήσει στις άδειες για συνεργασία των τραπεζών με ειδικευμένους οργανισμούς είσπραξης δανείων, «μέσα από στρατηγικό σχέδιο και εντός του ελληνικού πλαισίου της έννομης τάξης…» Η διευθέτηση και διαχείριση των κόκκινων δανείων από τις τράπεζες θα μπορέσει να προσφέρει ρευστότητα στις επιχειρήσεις. Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, επίσης και στην δευτερολογία του αναφέρθηκε στην ανάγκη να κλείσει άμεσα η διαπραγμάτευση «γιατί τα σύννεφα που έχουν μαζευτεί διεθνώς είναι πολλά…»
Μεγάλο το κόστος εξόδου από την Σένγκεν

Σχετικά με το προσφυγικό πρόβλημα και τις συνέπειες του στην ελληνική οικονομία ανέφερε ότι «οι μεταναστευτικές ροές σε μια χώρα διαδραματίζουν ανάλογα θετικό ή αρνητικό ρόλο». Προ της εντάξεως στην Νομισματική Ενωση η χώρα μας είχε ευνοηθεί από την έλευση μεταναστών. Σήμερα όμως που η οικονομία είναι σε ύφεση δημιουργεί πρόβλημα».

Ο κ. Γιάννης Στουρνάρας μάλιστα ανέφερε πως «η ΕΚΤ ζήτησε από εμένα και τον γερμανό ομόλογό μου να κάνουμε μια έρευνα. Εάν και δεν είχαμε στην διαθεσή μας αρκετά στοιχεία, αυτό που προέκυψε είναι ότι από το μεταναστευτικό αυτές οι χώρες που θα ευνοηθούν είναι οι χώρες όπου οι πρόσφυγες θα εγκατασταθούν τελικά καθώς αυξάνεται το εργατικό τους δυναμικό, ειδικά που πολλοί από αυτούς είναι και αρκετά μορφωμένοι. Οι χώρες όμως «τράνζιτ» όπως είμαστε εμείς έχουμε πολύ υψηλό κόστος. Για το 2016 το εκτιμήσαμε ότι το κόστος υποδομών, διαμονής και νοσηλείας το θα είναι 600 εκατ. ευρώ!» και σημείωσε «πως αυτό θα μπορούσε να είναι «και ένα πολιτικό επιχείρημα προς τους εταίρους μας».

Ερωτηθείς σχετικά με το κόστος που θα είχε ένα ενδεχόμενο εξόδου της χώρας μας από την Σένγκεν, ο κ. Γιάννης Στουρνάρας είπε «Πως θα είναι πολύ μεγάλο. Εμάς – είπε- δεν μας έχει απασχολήσει αυτό, καθώς δεν θεωρούμε ότι μπορεί να συμβεί. Η Γαλλία όπως που έχει κάνει μια τέτοια μελέτη, εξόδου της Γαλλίας από τη συνθήκη το υπολόγισε σε 100 δις ευρώ! Φανταστείτε ότι εάν αυτό είναι το μέγεθος για την Γαλλία πόσο μεγαλύτερο θα είναι για εμάς καθώς θα έχει άμεση αρνητική επίπτωση στον τουρισμό και τις εμπορευματικές μετακινήσεις που έχουν μεγάλο μερίδιο στην οικονομία μας».

ΠΗΓΗ
http://www.newsit.gr/oikonomia/Vomves-Stoyrnara-Kopste-tis-syntakseis-Min-ayksisete-tis-eisfores-Den-ksero-pote-tha-arthoyn-ta-Capital-Controls/573424

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates