Κατηγορίες Blog/p/blog-page_5.html

Πέμπτη, 17 Δεκεμβρίου 2015

ΤΑ DISTRESS FUNDS ΦΕΡΝΟΥΝ ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ & ΣΦΑΓΗ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΙΤΩΝ !!!

ΕΡΧΕΤΑΙ ΣΦΑΓΗ ΤΡΑΠΕΖΙΤΩΝ
Μετα τις αποκαλύψεις για το σχέδιο διάλυσης τραπεζών σε συνεργασία με distress funds !!!
Θρυαλλίδα εξελίξεων και ανακατατάξεων στο τραπεζικό σύστημα αναμένεται να αποτελέσουν οι αποκαλύψεις για τη δράση στελεχών ελληνικών τραπεζών σε συνεργασία με ξένα επιθετικά distress funds. 


Το σκηνικό της πολυπαραγωγικής σύγκρουσης ESM, DG Comp, κυβέρνησης και τραπεζιτών είχε εγκαίρως σκιαγραφήσει το sofokleousin.gr από τις 21 Οκτωβρίου. Το ζήτημα όμως φαίνεται ότι είναι πολύ βαθύτερο φτάνοντας μέχρι και την προσχεδιασμένη κατάρρευση συστημικών τραπεζών με στόχο τον βανδαλισμό των περιουσιακών τους στοιχείων από funds και την ανατροπή του πολιτικού status quo. Υπ αυτό το πρίσμα μόνο τυχαία δεν είναι η διαρκής εκμετάλλευση, από την πλευρά των εταίρων, του ζητήματος της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών ακόμα και στη συζήτηση για το προσφυγικό καθώς και σε κάθε φάση της διαπραγμάτευσης
Η ελληνική κυβέρνηση από την πλευρά επιχειρεί καιρό να σπάσει τη σχέση διασύνδεσης των τραπεζών με τα media, προσπαθώντας να αποδυναμώσει το μιντιακό λόμπι και τη δυνατότητα παρέμβασης του στις πολιτικές εξελίξεις. Σε αυτό το πλαίσιο αναδεικνύει το μέτωπο κατά της διαπλοκής εντάσσοντας πλέον τη μάχη με τα media στη διαδικασία απόδοσης κοινωνικής δικαιοσύνης.

Σκληρές και πολυμέτωπες μάχες για τον έλεγχο των ελληνικών τραπεζών βρίσκονται σε εξέλιξη σε Αθήνα, Βρυξέλλες και Φανκφούρτη καθώς η διαμόρφωση των όρων ανακεφαλαιοποίησηςβρίσκεται στην τελική ευθεία. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές με γνώση των συζητήσεων, οι καθυστερήσεις στην εξαγωγή των τελικών συμπερασμάτων και των κεφαλαιακών αναγκών οφείλονται ακριβώς σε αυτή τη μάχη μετόχων, θεσμών και κυβερνήσεων για την παρέμβαση στο τραπεζικό σύστημα.

Σε αυτό το πλαίσιο τα σενάρια για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών δεν σχετίζονται τόσο με τις πραγματικές κεφαλαιακές τους ανάγκες αλλά με το μπρα-ντε-φερ για την επιλογή διοικήσεων και top management. Τον τελευταίο λόγο, ωστόσο, θα έχει τόσο για τα stress tests όσο και για τις διοικήσεις θα έχει η Ντανιέλ Νουί, επικεφαλής της SSM.

Οι πιέσεις και το lobbying σε αυτή τη φάση έχουν ενταθεί, δημιουργώντας εικόνα πραγματικού πολέμου. Οι εκρήξεις μπορεί να μην είναι ορατές δια γυμνού οφθαλμού, αλλά εκδηλώνονται σε πολλά μέτωπα.

Η ελληνική κυβέρνηση αντιμετωπίζει πλέον το δίλλημμα είτε να κάνει μετόχους των τραπεζών τα κοράκια των αγορών, με ότι αυτό συνεπάγεται, είτε να παραχωρήσει τον έλεγχο στο ΤΧΣ και μεσω αυτού στον ESM, με προοπτική τον αφελληνισμό των διοικήσεων που θα οδηγήσει σε σταδιακή απώλεια του ελέγχου ολόκληρου συστήματος.

Με εξαίρεση τη Eurobank οπου ο Πρεμ Γουάτσα έχει καταστήσει σαφές ότι θα στηρίξει τις επενδύσεις του, όλες οι υπόλοιπες τράπεζες είναι αναγκασμένες να αναζητήσουν ρευστότητα από τις αγορές, εκεί όμως το παράθυρο ευκαιρίας κλείνει όσο ανεβαίνουν οι κεφαλαιακές ανάγκες.

Στην πραγματικότητα στόχος των επενδυτών που θα τοποθετηθούν σε αυτή τη φάση στις τράπεζες θα είναι η επίτευξη άμεσης υπεραξίας και η μετακίνηση στη συνέχεια στην αγορά κόκκινων δανείων (NPL market). Η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, το κακό προηγούμενο των αμκ, που χάθηκαν αρκετά δισεκαττομμύρια, σε συνδιασμό με το power struggle για τον έλεγχο των τραπεζών καθώς και η μεγάλη ζήτηση κεφαλαίων από τις ευρωπαϊκές τράπεζες -στα πλαίσια της εφαρμογής των κριτηρίων της Βασιλείας ΙΙΙ- οδηγούν τα μεγάλα θεσμικά χαρτοφυλάκια σε λύσεις μειωμένου ρίσκου.

Σε αυτό το πλαίσιο τόσο οι διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών, το ΤΧΣ, ο ESM και η κυβέρνηση είναι αναγκεσμένοι να αποδεχτούν τη ρεαλιστική λύση της εισόδου του fast money στο τραπεζικό σύστημα εγκαταλείποντας -σε αυτή τη φάση- σχέδια για στρατηγικούς επενδυτές.

Η κυβέρνηση επιδεικνύει ακόμα απροθυμία να δεχθεί την είσοδο αυτών των παιχτών στις διοικήσεις των τραπεζών και δείχνει να προτιμά τη μεγαλύτερη συμμετοή του ΤΧΣ, άρα και του ESM στις αυξήσεις κεφαλαίου.

Η στρατηγική αυτή όμως θα οδηγήσει σε μεταβίβαση του ελέγχου των ελληνικών τραπεζών στον ESM, ο οποίος διαθέτει ανεξάρτητο και ισυχρό διοκητικό συμβούλιο και δική του ατζέντα. Όπερ σημαίνει ότι η λύση της εθνικοποίησης του τραπεζικού συστήματος είναι πιθανότερο να οδηγήσει σε αφελληνισμό του παρά σε ενίσχυση της κοινωνικής του παρεμβατικότητας.

Το δίλλημμα στρατηγικής για την κυβέρνηση είναι αν θα αποδεχθεί τα λεφτά από τα κοράκια των αγορών ή αν θα παραδόσει τα κλειδιά των τραπεζών στον ESM.

Σε επίπεδο θεσμών η μάχη του τελικού λογαριασμού των stress tests διεξάγεται μεταξύ ESM και DG Comp, με την αρχή ανταγωνισμού να προτιμά λογικά σενάρια τα οποία θα μπορέσουν να καλυφθούν από τις αγορές και τον ESM εξανλτητικά με πρόσχημα τη διασφάλιση του τραπεζικού συστήματος και την αποστολή ηχηρού μηνύματος προς τις αγορές.

Στην πραγματικότητα όμως οι μάχες έχουν επίκεντρο τις διοικήσεις των τραπεζών και τον ελεγχο της ρευστότητας, η οποία αν και τώρα δεν υπάρχει, εν τούτοις θα έρθει από τον Μάρτιο μέσω των κοινοτικών προγραμμάτων και της διαχείρισης των κόκκινων δανείων.

Το θέμα που, τελεί υπό διερεύνηση, αποκάλυψε η Εφημερίδα των Συντακτών, δίνοντας το έναυσμα για να ανοίξει η συζήτηση για το παρασκήνιο της διαδικασίας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, τα κόκκινα δάνεια και το νέο περιβάλλον που δημιουργείται.

Η διάσταση απόψεων μεταξύ της DG Comp και της SSM στο ζήτημα των business και capital action plans ήταν η ρωγμή που επέτρεψε να διαφανούν οι αντίρροπες δυνάμεις που ασκούνταν επί της ελληνικού τραπεζικού συστήματος και κατ επέκταση στην κυβέρνηση.

Παράλληλα η διαμόρφωση του πλαισίου λειτουργίας του NPL Market και ο καθορισμός των συμμετεχόντων σε αυτό σε συνδυασμό με την εν εξελίξει ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, τη δυναμική αλλαγής της μετοχικής τους σύνθεσης και της ενίσχυσης του ρόλου του ΤΧΣ/ESM ήταν οι καταλύτες για τη διαμόρφωση της επόμενης ημέρας.

Σε αυτό το πλαίσιο εξηγείται και η βούληση της κυβέρνησης να στηρίξει την επανιδιωτικοποίηση των τραπεζών, καθώς σε διαφορετική περίπτωση και με βάση την αυξημένη παρεμβατικότητα του ESM στο ΤΧΣ αλλά και απευθείας στις τράπεζες ο έλεγχος του ελληνικού τραπεζικού συστήματος θα περνούσε στις Βρυξέλλες και θα μετατρέπονταν σε μοχλό πίεσης προς την κυβέρνηση και την κοινωνία.

Η ισορροπία δυνάμεων που επιτυγχάνεται στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα με την αύξηση θέσεων από ιδιώτες, την ενίσχυση του ρόλου αλλά τον περιορισμό της συμμετοχής του Δημοσίου και το νέο πλαίσιο λειτουργίας συνεχίζει να προκαλεί εκρήξεις.

Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται συγκρούσεις στην κορυφή της διοικητικής πυραμίδας των τραπεζών, οι οποίες σε συνδυασμό με τη δυναμική που αναπτύσσεται από τις αποκαλύψεις και τα νέα πολιτικά δεδομένα μπορούν να πυροδοτήσουν αλλαγές διοικήσεων και δομών και μάλιστα σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Όπως επισημαίνουν καλά πληροφορημένες πηγές οι καραμπόλες προσώπων που αναμένονται στις τρεις από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες θα είναι μεγάλες δημιουργώντας νέα δεδομένα και οδηγώντας παραδοσιακούς τραπεζίτες εκτός συστήματος.

ΠΗΓΗ
http://www.sofokleousin.gr/archives/272818.html

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates