.

Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2015

ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ: ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ «ΧΑΡΙΖΕΙ» ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΣΕ ΞΕΝΑ FUNDS !!!

ΞΕΝΑ FUNDS ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΕΧΟΥΝ ΕΠΙΒΛΗΘΕΙ ΑΛΛΑ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΑΔΙΑΦΟΡΕΙ
Το Υπουργείο Οικονομικών μπορεί να εφευρίσκει πλήθος τρόπων για να επιβάλλει φόρους και πρόστιμα αλλά κωφεύει όταν πρόκειται να εισπράξει χρήματα από ξένους !!!
Έχουν επιβληθεί πρόστιμα άνω των 4.000.000 ευρώ, αλλά δεν έχει εισπραχθεί ούτε ένα ευρώ !!!

Στα παλαιότερα των υποδημάτων της έχει γράψει η κυβέρνηση τις επανειλημμένες οχλήσεις από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να προχωρήσει σε συγκεκριμένες ρυθμίσεις ώστε να μπορούν να εισπραχθούν τα πρόστιμα που επιβάλλονται σε ξένους επενδυτές.

Το απίστευτο Υπουργείο Οικονομικών μπορεί να εφευρίσκει πλήθος τρόπων για να επιβάλλει φόρους αλλά και πρόστιμα αλλά κωφεύει όταν πρόκειται να εισπράξει χρήματα από ξένους , με την υπόθεση πλέον να εξελίσσεται σε σκάνδαλο καθώς κατ ουσίαν «χαρίζονται» πρόστιμα που έχουν επιβληθεί σε ξένους για χρηματιστηριακά παιγνίδια.
Μόνο για την προηγούμενη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών έχουν επιβληθεί πρόστιμα άνω των 4 εκατ. Ευρώ αλλά δεν έχει εισπραχθεί ούτε ένα Ευρώ.
Μάλιστα η υπόθεση έχει λάβει διαστάσεις τραγέλαφου καθώς εμφανίστηκαν ξένα funds πρόθυμα να πληρώσουν αλλά δεν βρήκαν τον … τρόπο.
Και αυτό γιατί το «αθάνατο» ελληνικό δημόσιο δεν έχει θεσπίσει διαδικασία για να εισπράττονται τα πρόστιμα τα οποία επιβάλλονται.
Και τα πρόστιμα δεν μπορούν να εισπραχθούν για ένα μοναδικό λόγο. Και αυτός δεν είναι άλλος από το γεγονός ότι οι ξένοι επενδυτές δεν έχουν Αριθμό Φορολογικού Μητρώου στην Ελλάδα.

Όμως το ελληνικό κράτος με την υφιστάμενη νομοθεσία δεν μπορεί να εισπράξει οποιοδήποτε έσοδο από διοικητικό πρόστιμο αν αυτός στον οποίο επιβάλλεται το πρόστιμο δεν διαθέτει ελληνικό ΑΦΜ.
Έτσι στο παρελθόν όσοι ξένοι θεσμικοί επενδυτές (ελάχιστο ποσοστό) στους οποίους έχουν επιβληθεί πρόστιμα απευθύνθηκαν στις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες να πληρώσουν τα πρόστιμα που τους είχαν επιβληθεί αλλά έλαβαν την απάντηση ότι δεν μπορούμε να εισπράξουμε γιατί δεν έχετε ΑΦΜ.
Αυτά βέβαια δεν συμβαίνουν σε καμία σοβαρή χώρα όπως η Μεγάλη Βρετανία όπου ουδείς γλιτώνει πρόστιμα που επιβάλει το FSA (η αντίστοιχη Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς).
Η αδυναμία είσπραξης των προστίμων είναι πλέον κοινό μυστικό στους ξένους παίκτες αλλά και τους Έλληνες μεγάλους επενδυτές-παύλα τζογαδόρους με εμφανή τον κίνδυνο η Χρηματιστηριακή Αγορά να μετατραπεί σε ζούγκλα αφού κανένας δεν φοβάται την επιβολή χρηματικών ποινών καθώς είναι άνευ αντικρίσματος.

Νίκος Καρούτζος

πηγη: bankingnews.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates