.

Τρίτη 7 Ιουλίου 2015

ΤΡΑΠΕΖΕΣ : ΣΤΑΘΕΡΟΣ Ο ELA, ΚΟΥΡΕΥΟΝΤΑΙ ΤΑ ΕΝΕΧΥΡΑ, ΔΥΣΚΟΛΕΥΟΥΝ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ !!!

ΔΥΣΚΟΛΕΥΟΥΝ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ
ΕΚΤ: Σταθερός ο ELA των ελληνικών τραπεζών, με αύξηση όμως στο κούρεμα των ενεχύρων !!!
Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ προχώρησε σε αύξηση του "κουρέματος" της αξίας των ενεχύρων που δίνουν οι ελληνικές τράπεζες για τη χρηματοδότησή τους από την Τράπεζα της Ελλάδος μέσω του ELA, ενώ διατήρησε σταθερό το όριο της έκτακτης ρευστότητας (του ELA) στα 89 δις. ευρώ που είχε καθορισθεί στις 26 Ιουνίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το μέσο ποσοστό "κουρέματος" των ενεχύρων των ελληνικών τραπεζών, που βρισκόταν στο 35% με 40%, πριν από την απόφαση της ΕΚΤ, τώρα αγγίζει το 45%. Συνεπώς, τα εναπομείναντα ενέχυρα των ελληνικών τραπεζών, κινούνται πλέον κάτω από το όριο των 10 δισ. ευρώ. Κάθε αύξηση του κουρέματος των ελληνικών ενεχύρων, περιορίζει τη ρευστότητα που μπορούν να λάβουν οι τράπεζες από την ΤτΕ, καθώς το ύψος των ενεχύρων τους δεν είναι απεριόριστο. 

Ωστόσο, τραπεζικές πηγές έλεγαν, ότι η απόφαση αυτή της ΕΚΤ δεν επηρεάζει το επίπεδο της ρευστότητας που διαθέτουν και δεν θα δημιουργήσει πρόβλημα με την επάρκεια χρημάτων στα ΑΤΜ.

Ο ELA μπορεί να προσφέρεται μόνο έναντι επαρκών ενεχύρων, αναφέρει η ανακοίνωση της ΕΚΤ, ενώ προσθέτει:
 «Η οικονομική κατάσταση της Ελληνικής Δημοκρατίας έχει επίπτωση στις ελληνικές τράπεζες, καθώς τα ενέχυρα που χρησιμοποιούν για τη χρηματοδότηση μέσω του ELA βασίζεται σε μεγάλο βαθμό σε στοιχεία ενεργητικού που σχετίζονται με το κράτος (σ.σ.: ομόλογα του ελληνικού δημοσίου ή με εγγύηση του ελληνικού δημοσίου). 

Στο πλαίσιο αυτό, το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε σήμερα να προσαρμόσει το κούρεμα στα ενέχυρα που αποδέχεται η Τράπεζα της Ελλάδος για τη χρηματοδότηση που παρέχει μέσω του ELA”.

ΠΗΓΗ
http://www.enikos.gr/economy/327937,H-EKT-diathrei-ametavlhto-ton-ELA-kai-koyreyei-ta-enexyra.html

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates