.

Σάββατο 11 Ιουλίου 2015

ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΙΤΕΣ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΚΟΥΡΕΨΟΥΝ ΤΙΣ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ !!!

ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΗΔΗ ΣΤΗ ΦΥΛΑΚΗ ΕΠΕΙΔΗ ΕΚΛΕΙΣΑΝ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΕΝΩ ΕΧΟΥΝ ΠΑΡΕΙ ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΕΝΙΣΧΥΣΕΙΣ ΑΝΩ ΤΩΝ 300 ΔΙΣ
Αυτοί όμως, ετοιμαζόνται να πάρουν νέα ανακεφαλαιοποίηση 10-14 Δις και, παράλληλα, να κουρέψουν τις καταθέσεις των αφελών που δεν προλάβανε να σηκώσουν τα λεφτά τους από τις τράπεζες !!!
Oι ελληνικές τράπεζες θα χρειαστούν περίπου 10 με 14 δισ. ευρώ νέων κεφαλαίων και περισσότερο χρόνο προτού ανοίξουν και πάλι, ακόμα και αν επιτευχθεί συμφωνία με τους πιστωτές την Κυριακή, δήλωσε υψηλόβαθμο τραπεζικό στέλεχος στο Reuters. Ο ίδιος υποστήριξε ότι οι τραπεζίτες είναι αισιόδοξοι ότι μπορεί να ξανανοίξουν ως το τέλος της εβδομάδας.

«Με το όριο των 60 ευρώ η ρευστότητα είναι εγγυημένη ως το βράδυ της Δευτέρας» ανέφερε. «Υπάρχει μαξιλάρι περίπου 750 εκατ. ευρώ ως τότε» πρόσθεσε.

«Υπάρχει ανάγκη για περίπου 10 με 14 δισ. ευρώ σε νέα κεφάλαια» είπε ο τραπεζίτης. 

«Δεδομένου του μεγέθους του σοκ που περάσαμε, οι ρυθμιστικές αρχές θα αποτιμήσουν την κατάσταση και τον αντίκτυπο στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Ένα stress test τον Σεπτέμβριο θα έδινε χρόνο για να ομαλοποιηθούν τα πράγματα» πρόσθεσε.


Όπως επισημαίνει το δημοσίευμα του Reuters, η Αθήνα θα προσπαθήσει να αντλήσει τα κεφάλαια από ιδιώτες επενδυτές, αλλά αν δεν τα καταφέρει, οι τράπεζες μπορεί να λάβουν ένεση κεφαλαίων από το Εργαλείο Άμεσης Ανακεφαλαιοποίησης (DRI) του ESM.

Ακόμα δεν είναι ξεκάθαρο ποιους όρους θα επιβάλλει ο ESM ως αντάλλαγμα για τα κεφάλαια, αν και αναμένεται να περιλαμβάνει δέσμευση για μια εκτεταμένη αναδιάρθρωση του χρηματοπιστωτικού τομέα της χώρας.

Ο ESM αρνήθηκε να σχολιάσει για τις επιλογές στην Ελλάδα, αλλά ξεκαθάρισε ότι οι κανονισμοί για το νέο εργαλείο ανακεφαλαιοποίησης είναι αυστηροί και ότι τα κεφάλαια από τους Ευρωπαϊους φορολογουμένους θα δοθούν μόνο μετά από ένα «bail-in» στους πόρους της τράπεζας και μετά την συνεισφορά του εθνικού ταμείου εκκαθάρισης.

Ενα «bail-in» θα περιελάμβανε τους μετόχους και τους ομολογιούχους των τραπεζών, αλλά μπορεί να επέβαλε και κούρεμα στις καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ όπως στην Κύπρο.

Σύμφωνα με το Reuters, οι ελληνικές τράπεζες αναμένουν ότι μια συμφωνία την Κυριακή θα παρακινήσει την ΕΚΤ να ρίξει ρευστότητα στο σύστημα και να αυξήσει το όριο για την έκτακτη χρηματοδότηση (ELA) από τα 89 δισ. ευρώ που βρίσκεται σήμερα.

Χωρίς μια συμφωνία την Κυριακή η ΕΚΤ θα κρατήσει κλειστές τις κάνουλες της ρευστότητας και οι τράπεζες θα έρθουν αντιμέτωπες με την χρεοκοπία.

«Το πρόβλημα ρευστότητας θα λυθεί, η πρόκληση είναι η ανακεφαλαιοποίηση, η ταχύτητα με την οποία μπορούν να ανακτηθούν τα κεφάλαια» επισήμανε το τραπεζικό στέλεχος.

«Οι εκροές από τα ATM κυμαίνονται κατά μέσο όρο στα 80 με 100 εκατομμύρια ευρώ την ημέρα, αλλά υπήρξαν εισροές από τουρίστες, σουπερμάρκετ και εξαγωγείς» είπε ο ίδιος, προσθέτοντας ότι η κεντρική τράπεζα ανανέωσε το αίτημα της για έκτακτη χρηματοδότηση 6 δισ. ευρώ.

Euro2day

http://lobbystas.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates