2 σε 1: Τα κυκλώματα της αντλίας και πως να μην πληρώσετε τα ανείσπρακτα ενοίκια

 29/05/2023    01 : 19 : 41
tanea3 2 23
62 / 100

Τρομερές καταγγελίες από την πρόεδρο βενζινοπωλών Αττικής- «Πρόσεχε μη βρεθείς χωρίς κεφάλι»

Καταπέλτης ήταν για την κυβέρνηση Μητσοτάκη και το υπουργείο Ανάπτυξης ήταν η πρόεδρος της Ένωσης Βενζινοπωλών Αττικής, Μαρία Ζάγκα, την ώρα που ερευνώνται οι σχέσεις της Greek mafia με κυκλώματα εντός της ΕΛ.ΑΣ.

Η κ. Ζιάγκα κατήγγειλε ότι η κυβέρνηση δεν κάνει ελέγχους στην αγορά καυσίμων, ενώ παράλληλα αποκάλυψε ότι η ίδια δεχόταν απειλές για τη ζωή της.

«Πριν δύο χρόνια. Φοβήθηκα πολύ, πήγα στην Ασφάλεια, έκανα μήνυση κατά αγνώστου. Μου είπε ο εισαγγελέας “θα παρακολουθείται το τηλέφωνό σας”, είπα δεν έχω αντίρρηση, εγώ τα λέω δημόσια. Όταν βγαίνω, πάντοτε κοιτάω πίσω μου 100 φορές» αποκάλυψε μιλώντας στον Ant1.

Μάλιστα, η ίδια έκανε λόγο για καταγγελίες που έφταναν στα υπουργεία, ωστόσο όταν γινόταν ο έλεγχος, ως δια μαγείας, δεν εντοπιζόταν τίποτα, καθώς σύμφωνα με την ίδια υπήρχε «έσωθεν πληροφόρηση».

«Υπάρχουν μαγαζιά που διοικούνται μέσα από τη φυλακή. Για όσα έλεγα δημόσια, όλοι οι δικοί μου, μου λένε “κλείσε το στόμα σου μην βρεθείς χωρίς κεφάλι. Δεν είναι δυνατόν να κλέβουν, να νοθεύουν, να μην τους ενοχλεί κανείς, να χάνει το κράτος φόρο, ΦΠΑ και εμείς να έχουμε αθέμιτο ανταγωνισμό» κατήγγειλε η πρόεδρος βενζινοπωλών Αττικής.

Η ίδια ανέφερε επίσης ότι οι μεγάλες αλυσίδες δεν προστατεύουν τους καταναλωτές: «Το οικογενειακό μαγαζί είναι η ασφάλεια, όχι το σήμα του πρατηρίου, τα σήματα τελείωσαν, σας το λέω υπεύθυνα. Αυτός που είναι μέσα στο βενζινάδικο είναι που εξασφαλίζει. Είναι λεπτά του ευρώ αυτά που κερδίζουμε. Και έρχεται άλλος και λέει “το πουλάω τόσο (σ.τ.σ. χαμηλά) γιατί κάνω διαφήμιση”. Για τόσο χαζούς μας έχουν;» είπε και πρόσθεσε:

«Κι ας είμαι της κυβέρνησης άνθρωπος, έχω το θάρρος και το λέω, γιατί θέλω κάθαρση, επιτέλους. Λένε “πηγαίνετε εκεί” ενώ ξέρουμε ότι δεν πάνε καλά. Δεν μπορεί να «Δεν είναι δυνατόν να πωλούν κάτω από την τιμή κόστους και να λένε ότι “διαφημίζουν”. Ή κλέβουν ή νοθεύουν. Όταν το 60% της τιμής είναι φόρος, τι περιμένετε, προκοπή; Έρχεται ο άλλος και λέει “έχω φτηνό πράγμα, πάρε”. Τι φτηνό; Πού το βρήκες; Όταν ξέραμε ότι το τάδε βυτίο έχει μπει παράνομα, δεν το ξέρανε οι υπεύθυνοι; Κοροϊδευόμαστε;» αναρωτήθηκε και πρόσθεσε:

«Δυστυχώς υπήρχαν εντολές και συνεργασία και μοίρασμα χρημάτων. Εις βάρος όλων μας, χάνουμε όλοι. Δεν κερδίζει ούτε ο καταναλωτής, ούτε το κράτος, ούτε η κυβέρνηση. Κερδίζουν όλοι αυτοί οι παράνομοι που έχουν 1, 2, 3, 4, 5 μαγαζιά. Πού τα βρίσκουν;».

Ανείσπρακτα ενοίκια: Πώς να μην φορολογηθείτε

Δυο κινήσεις θα πρέπει να κάνουν οι εκμισθωτές ακινήτων που δεν εισέπραξαν ενοίκια το 2022 προκειμένου να αποφύγουν την πληρωμή φόρου από το πρώτο ευρώ και με συντελεστές 15% έως 45% για ανύπαρκτα εισοδήματα.
Ειδικότερα πριν από την υποβολή της δήλωσης θα πρέπει:

– Να έχουν εκδώσει εις βάρος του μισθωτή διαταγή πληρωμής ή διαταγή απόδοσης χρήσης μισθίου ή δικαστική απόφαση αποβολής ή επιδίκασης μισθωμάτων ή έχει ασκηθεί εναντίον του μισθωτή αγωγή αποβολής ή επιδίκασης μισθωμάτων.

– Να καταθέσουν στην εφορία φωτοαντίγραφα των διαταγών, δικαστικών αποφάσεων που έχουν εκδοθεί ή αγωγών που έχουν ασκηθεί. Εάν δεν υποβληθούν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για τη δήλωση των ανείσπρακτων ενοικίων τότε τα ποσά που έχουν δηλωθεί ως ανείσπρακτα εισοδήματα δεν θα ληφθούν υπόψη και η εφορία θα προχωρήσει σε νέα εκκαθάριση της δήλωσης φορολογώντας τα συγκεκριμένα ποσά.

Σε περίπτωση που ο μισθωτής έχει πτωχεύσει, αρκεί η προσκόμιση αντιγράφου του πίνακα αναγγελίας χρεών, στον οποίο εμφανίζεται η απαίτηση του εκμισθωτή / υπεκμισθωτή.
Από όλα τα προβλεπόμενα δικαιολογητικά που κατά περίπτωση προσκομίζονται στη Δ.Ο.Υ. θα πρέπει να προκύπτει το χρονικό διάστημα για το οποίο οφείλονται μισθώματα.

Στο Ε2

Τα ενοίκια που δεν εισπράχθηκαν κατά τη διάρκεια του 2022 αλλά και ενοίκια που είχαν δηλωθεί ως ανείσπρακτα το προηγούμενο φορολογικό έτος και εισπράχθηκαν το 2022 θα πρέπει να δηλωθούν πρώτα στο έντυπο Ε2 και αυτομάτως θα μεταφερθούν στο Ε1.
Εάν δεν υποβληθούν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά τότε τα ποσά που έχουν δηλωθεί ως ανείσπρακτα εισοδήματα δεν θα ληφθούν υπόψη και η εφορία θα προχωρήσει σε νέα εκκαθάριση της δήλωσης επιβάλλοντας φόρο για τα συγκεκριμένα ποσά.

Η φορολογία

Επισημαίνεται ότι με βάση την ισχύουσα κλίμακα το ετήσιο καθαρό φορολογητέο εισόδημα από ενοίκια φορολογείται αυτοτελώς από το πρώτο ευρώ αφού προηγουμένως αφαιρεθεί ποσοστό 5% που αναγνωρίζεται ως δαπάνη για επισκευή, συντήρηση, ανακαίνιση και άλλες λειτουργικές ανάγκες των εκμισθούμενων ακινήτων.

Τα εισοδήματα από ενοίκια φορολογούνται ως εξής:
– 15% για τα πρώτα 12.000 ευρώ του εισοδήματος
– 35% για τα επόμενα 23.000 ευρώ, δηλαδή στο τμήμα του εισοδήματος από τα 12.001 έως τα 35.000 ευρώ
– 45% για το τμήμα του εισοδήματος πάνω από τα 35.000 ευρώ.

Για παράδειγμα, φορολογούμενος που απέκτησε κατά τη διάρκεια του 2022 συνολικό εισόδημα 20.000 ευρώ από ενοίκια θα κληθεί να πληρώσει φόρο εισοδήματος για ποσό 19.000 ευρώ (μειωμένο κατά 5% λόγω αυτόματης τεκμαρτής έκπτωσης δαπανών επισκευή, συντήρηση και λοιπές λειτουργικές ανάγκες των εκμισθούμενων ακινήτων). Ο φόρος θα υπολογιστεί ως εξής:
– 12.000 ευρώ x 15% = 1.800 ευρώ
– 7.000 ευρώ x 35% = 2.450 ευρώ
– 1.800 ευρώ + 2.450 ευρώ = 4.250 ευρώ.
Συνεπώς ο φορολογούμενος θα κληθεί να πληρώσει φόρο εισοδήματος 4.250 ευρώ.
Υπενθυμίζεται ότι τα εισοδήματα από εκμισθώσεις ακινήτων που αποκτήθηκαν το 2022 απαλλάσσονται από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης

ΠΗΓΗ

ΠΗΓΗ

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-color: #5dacee;background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 450px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}