134 κράτη ετοιμάζουν ψηφιακά νομίσματα για να “κάψουν” το δολάριο!

Το Atlantic Council δημοσίευσε πρόσφατη έρευνα που δείχνει ότι 1 34 χώρες σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των BRICS, «χτίζουν» ψηφιακά νομίσματα.
Όλα τα CBDC βρίσκονται επί του παρόντος σε δοκιμαστική λειτουργία και οι πιλοτικές συναλλαγες εκτελούνται από τις αντίστοιχες κεντρικές τους τράπεζες.
Από τις 134 χώρες, 66 κράτη έχουν φτάσει σε προχωρημένα στάδια στη δοκιμή των CBDC. «Η νέα μας έρευνα δείχνει ότι 134 χώρες (συμπεριλαμβανομένων των κρατών της ομάδας των BRICS) διερευνούν τώρα να υιοθετήσουν ένα CBDC, που αντιπροσωπεύει το 98% του παγκόσμιου ΑΕΠ», συμπέρανε το Atlantic Council.
Επιπλέον, «66 χώρες βρίσκονται τώρα σε προχωρημένη φάση εξερεύνησης, η οποία περιλαμβάνει τα στάδια εκτόξευσης, πιλοτικής ή ανάπτυξης», αναφέρεται στην έκθεση. Τα μέλη των BRICS, Ινδία και Ρωσία, τρέχουν τώρα τη δεύτερη σειρά δοκιμών των ψηφιακών νομισμάτων. «Από τον Σεπτέμβριο του 2024, κάθε κράτος – μέλος της ομάδας των G20 εξερευνά την προοπτική να υιοθετήσει ένα CBDC», έγραψε το Ατλαντικό Συμβούλιο.
«Με 19 κράτη βρίσκονται στο πλέον προχωρημένο στάδιο ανάπτυξης του CBDC. Η Ιαπωνία, η Ινδία, η Αυστραλία, η Νότια Κορέα και η Τουρκία είναι μεταξύ των 13 χωρών της G20 που πιλοτικά θα υιοθετήσουν CBDCs. Ενώ εισήχθησαν νέα projects στη Γαλλία, την Ιταλία και την Ινδονησία», αναφέρει η έκθεση.
Ως εκ τούτου, οι BRICS θα μπορούσαν να τερματίσουν την εξάρτηση από το δολάριο ΗΠΑ αφού τα ψηφιακά νομίσματα γίνουν ο κανόνας για το διεθνές εμπόριο και τις συναλλαγές.
Το δολαριακό κόστος στις συναλλαγές
Την ίδια ώρα η χρήση εθνικών νομισμάτων στις συναλλαγές μεταξύ των μελών της BRICS έχει ήδη ξεπεράσει το δολάριο, δήλωσε στο Sputnik ο Sameep Shastri, αντιπρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου BRICS.
«Αισθάνομαι ήδη ότι έχει ήδη ξεπεραστεί επειδή οι χώρες κάνουν εμπόριο χρησιμοποιώντας τα νομίσματά τους, γιατί όταν μελετάμε σε ένα πολύ απλό μικροεπίπεδο, αγοράζω X προϊόν από τη Ρωσία, πληρώνω μια ισοτιμία του δολαρίου στην Ινδία και μετά εκκαθαρίζεται η συναλλαγή και πληρώνεται ο έμπορος στο τοπικό νόμισμα.
Επομένως, υπάρχει ένα επιπλέον κόστος πίσω από αυτό (σε κάθε συναλλαγή), το οποίο τώρα εξαλείφεται όταν πληρώνω απευθείας με ρούβλι ή με ρουπία», δήλωσε ο Shastri στο περιθώριο του BRICS Urban Future Forum στη Μόσχα.
Αναφέρθηκε επίσης στο θέμα ενός κοινού νομίσματος των BRICS, υποδεικνύοντας ότι οι BRICS ακολουθούν προσεκτικά βήματα, αλλά όταν οι χώρες φτάσουν σε ένα ορισμένο επίπεδο οικονομικής ανάπτυξης όπου είναι δυνατός ο γενικότερος συντονισμός, τότε ένα τέτοιο νόμισμα θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ευρύτερα.