Όμηροι των κορακιών οι Έλληνες δανειολήπτες

 15/09/2024    02 : 53 : 05
72 / 100

Απροθυμία για εξωδικαστική ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών – Κινδυνεύουν να χάσουν την ακίνητη περιουσία τους – Μία στις τρεις αιτήσεις απορρίπτεται

Όμηροι των funds και των τραπεζών, από τις οποίες έχουν δανειοδοτηθεί, βρίσκονται δεκάδες συμπολίτες, αλλά και επιχειρήσεις που ήλπιζαν μέσα από τη διαδικασία του εξωδικαστικού μηχανισμού να μπορέσουν να ρυθμίσουν τα δάνειά τους, όμως αντ’ αυτού κινδυνεύουν να χάσουν ό,τι έχουν σε ακίνητη περιουσία και είναι στο όνομά τους.

Ρεπορτάζ: ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Οι αιτήσεις που γίνονται δεκτές μέσω εξωδικαστικού μηχανισμού είναι ελάχιστες. Όποτε δίνονται εγκρίσεις, αυτές είναι με το σταγονόμετρο και αφού προηγουμένως έχουν περάσει μήνες ολόκληροι, με τους δανειολήπτες να καρδιοχτυπούν μέχρι να πάρουν το «πράσινο» φως.

Με βάση τη νομοθεσία που ισχύει οι τράπεζες και τα funds δεν είναι υποχρεωτικό να αποδεχτούν την εξωδικαστική πρόταση συμβιβασμού. Αυτό όμως δίνει το δικαίωμα να απορρίπτουν για «ψύλλου πήδημα» αιτήσεις με δελεαστικές προτάσεις εξωδικαστικού συμβιβασμού, όπως εξηγούν στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ νομικοί.

Ένα ακόμη μειονέκτημα που περιλαμβάνει ο εξωδικαστικός συμβιβασμός είναι ότι μέχρι να οριστικοποιηθεί η αίτηση που υποβάλλεται στην ηλεκτρονική πλατφόρμα- πράγμα που μπορεί να καθυστερήσει μέχρι και ενάμιση χρόνο- ο κίνδυνος κατασχέσεων και πλειστηριασμών παραμένει ενεργός. Δεν ισχύει δηλαδή ό,τι ίσχυε με τον νόμο Κατσέλη και αυτό δυσκολεύει ακόμη περισσότερο τα πράγματα, αφού ο κάθε δανειολήπτης που δεν μπορεί να εξυπηρετήσει τις οφειλές του κινδυνεύει ανά πάσα στιγμή να χάσει την περιουσία του.

Μία στις δύο αιτήσεις εγκρίνονται και αν….

Από τις αιτήσεις που αξιολογούνται τα τελευταία στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα τον περασμένο Ιανουάριο έδειξαν ότι μία στις τρεις αιτήσεις δεν αξιολογείται θετικά από τις συστημικές τράπεζες και τα funds, ενώ το συνολικό ποσοστό εγκρισιμότητας δεν ξεπερνά το 52,9%.

«Μετά τις έντονες διαμαρτυρίες του νομικού κόσμου και οργανώσεων παρατηρείται μία κινητικότητα αναφορικά με την έγκριση των προτεινόμενων ρυθμίσεων οφειλών από την πλευρά των χρηματοδοτικών φορέων, όμως σε γενικές γραμμές τα funds και οι τράπεζες

εξακολουθούν να απορρίπτουν μεγάλο όγκο αιτημάτων ρύθμισης οφειλών, καταδεικνύοντας τον άμεσο κίνδυνο που υπάρχει να βγούνε στο σφυρί ακίνητες περιουσίες το επόμενο διάστημα», υπογράμμισε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο Γιώργος Πλιάτσικας, δικηγόρος.

«Η συμμετοχή των τραπεζών στον εξωδικαστικό είναι περιορισμένη. Το τελευταίο διάστημα και ειδικότερα μετά την έκδοση της τελευταίας αρνητικής απόφασης του Άρειου Πάγου οι διαπραγματεύσεις συναινετικής διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων οφειλών έχουν σκληρύνει σημαντικά», πρόσθεσε ο κ. Πλιάτσικας.

Οι λόγοι της απόρριψης
Στους λόγους που οι χρηματοδοτικοί φορείς απορρίπτουν τα αιτήματα ρύθμισης, ο κ. Πλιάτσικας ανέφερε ότι μπορεί τα funds και οι τράπεζες να επικαλεστούν διάφορους λόγους προκειμένου να «φρενάρουν» ή τελικά να απορρίψουν μία αίτηση, ενώ υπάρχουν και περιπτώσεις που μία λάθος βεβαίωση με δική τους ευθύνη μπορεί να παρατείνει τον χρόνο μέχρι να εγκριθεί ή να απορριφθεί μία αίτηση.

Από «κόσκινο» το προφίλ των δανειοληπτών

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το τελευταίο διάστημα τόσο τα funds όσο και οι τράπεζες δίνουν ιδιαίτερο βάρος στο προφίλ των δανειοληπτών, όταν ξεκινάει μία διαπραγμάτευση για εξωδικαστικό συμβιβασμό.

Υπάρχουν περιπτώσεις, δανειοληπτών που προσπαθούν να δημιουργήσουν διάφορα εμπόδια σε πλειστηριασμούς και υπάρχουν περιπτώσεις δανειοληπτών που έχουν εξαντλήσει τις προσπάθειες ρύθμισης και προσπαθούν μέσω του εξωδικαστικού να πετύχουν την ακύρωση της αντίστοιχης ρύθμισης για να κερδίσουν χρόνο. Υπάρχουν, επίσης, περιπτώσεις κάποιων δανειοληπτών που είναι ήδη στο ν. 3869 και προστατεύονται. Ενώ ο νόμος λέει ότι δε μπορεί όταν είσαι στο νόμο Κατσέλη να μπεις στον εξωδικαστικό, παρ’ όλα αυτά κάνουν αίτηση και στον εξωδικαστικό», εξηγούσε προς αυτή την κατεύθυνση τραπεζικός στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, υπάλληλος συστημικής τράπεζας που βρίσκεται στον τομέα της διαχείρισης δανείων.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο εξωδικαστικός μηχανισμός απαιτεί και προϋποθέτει μία πραγματική βούληση συνεργασίας του οφειλέτη προς την εξεύρεση κατάλληλης λύσης για τη δανειακή του υποχρέωση. «Εάν κάποιοι στρατηγικοί κακοπληρωτές προσέβλεπαν στον εξωδικαστικό για να αποφύγουν οφειλές, στις οποίες μπορούν να ανταποκριθούν, αυτοί έχουν απογοητευτεί.. Αντίθετα, για πολλούς συνεργάσιμους δανειολήπτες, ο μηχανισμός δίνει συνεχώς και θα εξακολουθήσει να δίνει αποδεκτές ρυθμίσεις», εκτιμά ο ίδιος.

«Κουρέματα» έναντι πινακίου φακής…

Η τελευταία πάντως απόφαση του Αρείου Πάγου έχει απελευθερώσει τράπεζες και funds να κλιμακώσουν τις πιέσεις τους απέναντι στους δανειολήπτες. Σύμφωνα με τον κ. Πλιάτσικα σε αρκετές περιπτώσεις διαπραγματεύσεων για εξωδικαστικό συμβιβασμό έχει παρατηρηθεί το τελευταίο διάστημα να υποβάλλονται προτάσεις για ρύθμιση οι οποίες δεν αντέχουν καν σχολιασμού. Αντί να ανακουφίσουν τους δανειολήπτες, ουσιαστικά τους περνούν ακόμη μεγαλύτερη «θηλιά».

«Δεν είναι δυνατόν για οφειλή 300.000 ευρώ να προτείνεται κούρεμα 25.000 έως 30.000 ευρώ. Πρόκειται για «ψαλίδισμα» που παραπέμπει σε κακόγουστο αστείο, διότι αν συμφωνηθεί η αποπληρωμή σε 25 χρόνια, με τον τόκο που για αυτό το διάστημα θα επιβαρυνθεί ο διανειολήπτης τα 270.000 που υποτίθεται μετά τον συμβιβασμό θα κληθεί να αποπληρώσει μαζί με τους τόκους πάλι στις 300.000 ευρώ φτάνουν» σχολίασε σχετικά ο κ. Πλιάτσικας, σχολιάζοντας σχετικά.

………………………………………………………………

ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΕΣ Η ΥΠΕΡΒΑΣΗ

Η οργανωμένη, συλλογική προσφυγή στην Δικαιοσύνη, με την υποστήριξη μιας εξειδικευμένης Επιστημονικής Ομάδας Νομικών, Δικηγόρων, Οικονομολόγων, Λογιστών, Πραγματογνωμόνων, Δικαστικών Επιμελητών, Μαθηματικών, Αναλογιστών, Τραπεζικών Διαμεσολαβητών & Τραπεζικών Στελεχών, είναι σήμερα το μοναδικό όπλο αποτελεσματικής άμυνας των Δανειοληπτών, κόντρα στην αυθαιρεσία του τραπεζικού συστήματος. Και, η ΥΠΕΡΒΑΣΗ, έκανε αυτή την πολυτέλεια των τραπεζών και των λίγων προνομιούχων, πράξη για όλους τους Δανειολήπτες !!!

ΔΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΔΙΚΑΙΩΣΗΣ ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΩΝ ΤΗΣ ΥΠΕΡΒΑΣΗΣ

https://kinima-ypervasi.blogspot.com/p/blog-page_3.html

ΟΔΗΓΟΣ ΤΟΥ ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΗ

https://kinima-ypervasi.blogspot.com/p/blog-page_92.html

ΟΡΙΣΜΟΣ ΑΝΤΙΚΛΗΤΟΥ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ & ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΟΦΕΙΛΩΝ

https://kinima-ypervasi.blogspot.com/p/blog-page_55.html

ΟΜΑΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΥΡΕΜΑ ΔΑΝΕΙΩΝ & ΠΙΣΤΩΤΙΚΩΝ ΚΑΡΤΩΝ

ΕΞΩΔΙΚΟ ΑΜΦΙΣΒΗΤΗΣΗΣ & ΕΠΑΝΑΚΑΘΟΡΙΣΜΟΥ ΤΡΑΠΕΖΙΚΩΝ ΟΦΕΙΛΩΝ

https://kinima-ypervasi.blogspot.com/2015/11/blog-post_28.html

ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΟΓΝΩΜΟΣΥΝΗ

https://kinima-ypervasi.blogspot.com/p/blog-page_93.html

ΕΠΙΚΑΙΡΟΠΟΙΗΣΗ ΠΤΩΧΕΥΤΙΚΟΥ ΝΟΜΟΥ

https://kinima-ypervasi.blogspot.com/p/blog-page_41.html

STOP SERVICERS & FUNDS

https://kinima-ypervasi.blogspot.com/p/nea-stop-funds-funds.html

2η ΕΥΚΑΙΡΙΑ – ΕΚΟΥΣΙΑ ΠΤΩΧΕΥΣΗ ΜΙΚΡΟΥ & ΜΕΓΑΛΟΥ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ

https://kinima-ypervasi.blogspot.com/p/2.html

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-color: #5dacee;background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 450px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}