Ψωμί, κρέατα και γαλακτοκομικά φουντώνουν το πληθωριστικό κύμα

Τρίτη 04/06/2023    09 : 45 : 17
σουπερ
70 / 100

Μια ολόκληρη μονάδα στον πληθωρισμό του Απριλίου έχει τη σφραγίδα των ανατιμήσεων τριών μόνο προϊόντων. Οι ανατιμήσεις σε ψωμί – δημητριακά (επίπτωση 0,45) και κρέατα (επίπτωση 0,55) αναδεικνύονται θλιβεροί πρωταγωνιστές στην ακρίβεια και αν προστεθεί και η ομάδα γαλακτοκομικών- αυγών (επίπτωση 0,63), τότε προκύπτει επίδραση παραπάνω από 1,6 μονάδες τον Απρίλιο, όταν ο πληθωρισμός έκανε ελεύθερη πτώση στο 3%.

Αυτό το 3% θα ήταν 5% αν δεν είχε μεσολαβήσει η βουτιά των τιμών του ηλεκτρισμού κατά 29,9%, η οποία με τη σειρά της αφαίρεσε σχεδόν δύο μονάδες (1,97 για την ακρίβεια) από τον πληθωρισμό.

Τα στοιχεία αυτά έρχονται απλώς να υπενθυμίσουν γιατί η ραγδαία αποκλιμάκωση του πληθωρισμού τον Απρίλιο (στο χαμηλότερο σημείο των τελευταίων 18 μηνών, από 4,6% τον Μάρτιο) δεν λέει και πολλά στα νοικοκυριά που δίνουν καθημερινά τη μάχη της ακρίβειας όχι μόνο στα ράφια των σούπερ μάρκετ αλλά και στα κρεοπωλεία και στους φούρνους και γενικότερα, σε κάθε κατάστημα που επισκέπτονται για να καλύψουν τις βασικές τους ανάγκες.

Μάλιστα τον Απρίλιο, οι ορίζοντες του πληθωρισμού διευρύνθηκαν καθώς στο κάδρο των εφιαλτικών ανατιμήσεων ξεχωρίζουν επίσης τα αεροπορικά εισιτήρια (32,9%), τα κόμιστρα των ταξί (32,9%), τα ξενοδοχεία (22,2%), ενώ από κοντά ακολουθούν εισιτήρια πλοίων (11,2%) και πακέτο διακοπών (10,9%).

Με τον πληθωρισμό στο 3%, ο δείκτης τιμών διατροφής έτρεξε τον Απρίλιο με 11,4%, σχεδόν εξουδετερώνοντας τις θετικές επιπτώσεις από τη μείωση του δείκτη της ομάδας Στέγαση κατά 13,4% εξαιτίας της κάθετης πτώσης τιμών σε ηλεκτρισμό (29,9%), φυσικό αέριο (25,1%) και πετρέλαιο θέρμανσης (20,7%). Σε δωδεκάμηνη βάση, μόνο οι μεταβολές της ενέργειας, των καυσίμων και των τηλεφωνικών υπηρεσιών (1,8%) έχουν αρνητικό πρόσημο. Όλα τα υπόλοιπα καταγράφουν σαρωτικές ανατιμήσεις.

Αναζητώντας αχτίδα αισιοδοξίας στις μηνιαίες μεταβολές, τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ αποτυπώνουν μικρές μειώσεις τιμών με φόντο τις προσφορές των σούπερ μάρκετ και κάποιες στοχευμένες παρεμβάσεις των προμηθευτών. Διαπιστώνεται μείωση τιμών από τον Μάρτιο στον Απρίλιο κατά 2,1% στα αλλαντικά (εκεί που ορισμένες κατηγορίες προσέγγισαν ή και ξεπέρασαν τους προηγούμενους μήνες ακόμα και τα 20 ευρώ ανά κιλό), 2,5% στα νωπά ψάρια και 0,8% στα νωπά λαχανικά, με την αποκλιμάκωση να έχει και χαρακτηριστικά εποχικότητας ενώ σε γαλακτοκομικά και αυγά οι μειώσεις είναι μάλλον ανεπαίσθητες συνολικά στην αγορά. Μόλις 0,5%.

Αντίθετα, σε μηνιαία βάση, το ψωμί και τα δημητριακά αυξήθηκαν κι άλλο, κατά 0,3%. Στο μοσχάρι, η νέα αύξηση φτάνει το 0,9%, στο ελαιόλαδο αγγίζει το 1,7%, στην κατηγορία ζάχαρη – σοκολάτες – γλυκά – παγωτά 1,5% και στα εστιατόρια – ζαχαροπλαστεία 1,4%.

Τα σκήπτρα των νέων ανατιμήσεων κράτησε τον Απρίλιο η ομάδα «ξενοδοχεία-μοτέλ-πανδοχεία», με φρέσκες ανατιμήσεις 11,8%.

ΠΗΓΗ

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-color: #5dacee;background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 450px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}