Ψηφιοποιούνται ακόμα 321 Δικαστήρια

 16/07/2024    03 : 17 : 07
δικαιοσυνη 1
67 / 100

Τη δεύτερη φάση της αναβάθμισης και επέκτασης λειτουργικότητας του ΟΣΔΔΥ – ΠΠ (Πολιτική & Ποινική ροή) του “Ψηφιακού Μετασχηματισμού του τομέα Δικαιοσύνης” υλοποιεί η Netcompany – Intrasoft.

Στο πλαίσιο της δεύτερης φάσης (που ανατέθηκε πρόσφατα), η εταιρεία, μέσω της ένωσης τεσσάρων εταιρειών των οποίων ηγείται, θα προχωρήσει στην επέκταση του έργου του ΟΣΔΔΥ-ΠΠ στα υπόλοιπα 321 δικαστικά και εισαγγελικά καταστήματα της χώρας, του Αρείου Πάγου και της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου.

Πιο συγκεκριμένα, θα παρέχει υπηρεσίες μετάπτωσης δεδομένων, εκπαίδευσης και υποστήριξης παραγωγικής λειτουργίας, καθώς και νέες βελτιωμένες λειτουργίες.

Στη δεύτερη φάση του έργου, η Netcompany – Intrasoft θα έχει τη δυνατότητα να αξιοποιήσει και την τεχνογνωσία της μητρικής Netcompany σε εξειδικευμένους τομείς, όπως η διαδικασία ανωνυμοποίησης δικαστικών αποφάσεων.

Ήδη, από την πρώτη φάση του έργου, δημιουργήθηκε κεντρικό ομογενοποιημένο σύστημα σε αντικατάσταση των συστημάτων που υπήρχαν και ψηφιοποιήθηκαν πλήρως οι εσωτερικές διαδικασίες των δικαστηρίων.

Επίσης, ομογενοποιήθηκαν οι πληροφορίες και τα δεδομένα, ώστε να μπορεί να υπάρχει μία κοινή μορφή για όλους, οδηγώντας έτσι σε διασύνδεση των δικαστικών φορέων μεταξύ τους.

Ακόμη, δημιουργήθηκε η “Ψηφιακή Πύλη Πολιτικής και Ποινικής Δικαιοσύνης” www.solon.gov.gr, όπου ο πολίτης μπορεί να ενημερωθεί για την πορεία της υπόθεσής του, τα πινάκια των επόμενων 15 ημερών, τα δικαστήρια και τις διαδικασίες που έχουν ενταχθεί στο σύστημα.

Επίσης, μέσω του www.solon.gov.gr, έχει τη δυνατότητα να καταθέσει αίτηση για έκδοση πιστοποιητικού και να κατεβάσει το ψηφιακά υπογεγραμμένο πιστοποιητικό αφού ολοκληρωθεί η επεξεργασία του από το αρμόδιο κατάστημα χωρίς να χρειαστεί φυσική παρουσία του στο δικαστικό κατάστημα.

Τα αποτελέσματα από τη χρήση του solon.gov.gr
Χάρη στην εφαρμογή solon.gov.gr, οι πολίτες και τα ΚΕΠ υποβάλουν τις αιτήσεις τους ηλεκτρονικά και παραλαμβάνουν μετά από λίγες μέρες το πιστοποιητικό τους, μέσω της εφαρμογής, σε ηλεκτρονική μορφή ψηφιακά υπογεγραμμένο.

Με αυτό τον τρόπο, ο πολίτης δεν χρειάζεται να μεταβεί στο δικαστικό κατάστημα για να παραλάβει το πιστοποιητικό του, όπως συνέβαινε στο παρελθόν.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, το διάστημα Απριλίου 2020 – Αυγούστου 2022 είχαν κατατεθεί μέσω της νέας πλατφόρμας 1,5 εκατ. αιτήσεις και εκδόθηκαν περίπου 1,3 εκατ. πιστοποιητικά. Ο αριθμός αυτός ισοδυναμεί με 3 εκατ. λιγότερες επισκέψεις στα δικαστήρια από τους πολίτες.

Οι δικηγόροι έχουν την δυνατότητα πλέον να καταθέτουν τα δικόγραφα ηλεκτρονικά μέσω ειδικής πλατφόρμας του gov.gr.

Σε διάστημα δύο ετών, έχουν κατατεθεί ηλεκτρονικά περίπου 90.000 δικόγραφα – αριθμός που ισοδυναμεί με 90.000 τουλάχιστον επισκέψεις σε δικαστικό κατάστημα.

Με τη β’ φάση του έργου ΟΣΔΔΥ-ΠΠ και την επέκταση σε όλη την χώρα, στο παραπάνω παράδειγμα ο δικηγόρος δεν θα χρειάζεται πλέον να ταξιδέψει, π.χ. σε ένα νησί για να καταθέσει το δικόγραφο, αλλά μπορεί να το κάνει εύκολα από το γραφείο του ηλεκτρονικά.

ΠΗΓΗ

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-color: #5dacee;background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 450px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}