Ψηφιακό ευρώ: Συνεδριάζουν σήμερα οι κεντρικοί τραπεζίτες

 01/12/2023    02 : 52 : 50
europe scaled
62 / 100

Ενδεχομένως νωρίτερα από τη συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΚΤ στην Αθήνα την ερχόμενη εβδομάδα, θα έρθουν οι ανακοινώσεις για το ψηφιακό ευρώ.

Μεταδίδει το insider.gr

Σύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr, οι κεντρικοί τραπεζίτες – μέλη του ΔΣ της ΕΚΤ θα συνεδριάσουν σήμερα μέσω Webex για το ψηφιακό ευρωνόμισμα και πιθανολογούνται ανακοινώσεις. Όπως είχε γράψει το insider.gr, οι κεντρικοί τραπεζίτες θα προχωρούσαν σε μία συνάντηση πριν το ραντεβού τους στην Αθήνα για να οριστικοποιήσουν την ατζέντα τους για το ψηφιακό ευρώ.

Η ατζέντα αυτή άνοιξε τον Οκτώβριο του 2021, όταν η ΕΚΤ αποφάσισε ότι η ΕΕ χρειάζεται να έχει το νόμισμά της και σε ψηφιακή μορφή. Το ψηφιακό ευρώ θα διευκολύνει τη ζωή των ανθρώπων παρέχοντας κάτι το οποίο δεν υπάρχει σήμερα: ένα ψηφιακό μέσο πληρωμής καθολικά αποδεκτό σε ολόκληρη τη ζώνη του ευρώ, για πληρωμές σε καταστήματα, ηλεκτρονικές πληρωμές ή πληρωμές πρόσωπο με πρόσωπο. Όπως τα μετρητά, το ψηφιακό ευρώ θα είναι μηδενικού κινδύνου, ευρέως προσβάσιμο, εύχρηστο και δωρεάν για βασική χρήση. Στην πράξη, το ψηφιακό ευρώ θα έχει τη μορφή πορτοφολιού το οποίο οι πολίτες θα φορτίζουν με ευρώ από τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς. Πληροφορίες αναφέρουν ότι εξετάζεται να μπει ένα πλαφόν (2.000 ή 3.000 ευρώ ανά χρήστη) στη ρευστότητα που θα μπορούν να διατηρούν σε ψηφιακό ευρώ οι πολίτες. 350 εκατ. καταναλωτές και 50 εκατομμύρια επιχειρήσεις στη ζώνη του ευρώ θα μπορούν να έχουν (μάλλον από το 2025) στο «πορτοφόλι» τους το ψηφιακό ευρώ, όπως και τα μετρητά, αποφασίζοντας πώς θα πληρώνουν στις συναλλαγές τους.

Το σκεπτικό της ΕΚΤ είναι ότι ένα ψηφιακό ευρώ θα μπορούσε να ενισχύσει τη στρατηγική αυτονομία και τη νομισματική κυριαρχία της Ευρώπης, στηρίζοντας την αποδοτικότητα του ευρωπαϊκού οικοσυστήματος πληρωμών στο σύνολό του, προωθώντας την καινοτομία και αυξάνοντας την ανθεκτικότητά του σε πιθανές κυβερνοεπιθέσεις ή τεχνικές διαταράξεις, όπως διακοπές ρεύματος. Ενα ψηφιακό ευρώ, επίσης, θα μπορούσε να συμβάλει στη μείωση της εξάρτησης της Ευρώπης από ιδιωτικούς, μη ευρωπαϊκούς παρόχους πληρωμών, λειτουργώντας παράλληλα ως αντίβαρο στην κυριαρχία τους στην αγορά. Με τη σειρά του, το ψηφιακό ευρώ θα καταστήσει το ευρωπαϊκό τοπίο πληρωμών πιο ανταγωνιστικό και καινοτόμο.

Το ψηφιακό ευρώ θα συμπληρώσει τη λειτουργία των μετρητών και δεν θα τα αντικαταστήσει. Θα διατεθεί παράλληλα με τα μετρητά ως απάντηση στην ολοένα μεγαλύτερη προτίμηση των πολιτών να κάνουν τις πληρωμές τους ψηφιακά, γρήγορα και με ασφάλεια. Τα μετρητά θα εξακολουθήσουν να είναι διαθέσιμα στη ζώνη του ευρώ, όπως και τα άλλα ιδιωτικά ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής που χρησιμοποιούνται επί του παρόντος.

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-color: #5dacee;background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 450px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}