Χωριάτικη: Πιο φτηνή στην Ιρλανδία… παρά στην Ελλάδα!!

 16/07/2024    04 : 06 : 32
70 / 100

Πόσο θα μας κόστιζε μια σπιτική χωριάτικη αν ζούσαμε στην Ιρλανδία; Έλληνας που ζει στην Ιρλανδία θα πληρώσει λιγότερα χρήματα για να αγοράσει τα υλικά για μία χωριάτικη σαλάτα απ’ όσα θα πληρώσει ένας καταναλωτής στην Ελλάδα, εφόσον το κύμα της ακρίβειας εξακολουθεί να διατηρείται στα ύψη.

Aναφέρει πως η τιμή της φέτας είναι πιο οικονομική στο Δουβλίνο, ενώ προσθέτει ότι και το ελληνικό λάδι (τιμή ανά λίτρο) είναι περίπου στα 10 ευρώ.

Έτσι θέλοντας να κάνει τη δική του σύγκριση, η οποία όπως φάνηκε έχει σημαντική διαφορά στη τσέπη του χρησιμοποίησε υλικά που συνθέτουν το ελληνικό μας έδεσμα, τόσο από την Ιρλανδία όσο και από την Ελλάδα, τα οποία και προμηθεύεται από το σούπερ μάρκετ της περιοχής του (δηλαδή τα εισαγωγής).

Με αυτό τον τρόπο έδωσε και την φτηνή εκδοχή της σπιτικής χωριάτικης -για κάποιον που στην Ιρλανδία δεν θέλει να χαλάσει πολλά χρήματα- αλλά και την πιο ακριβή χρησιμοποιώντας μια μίξη υλικών και από τις δύο χώρες.

Μάλιστα στο βίντεο που δημοσίευσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης παρέθεσε – για τους δύσπιστους- και τις τιμές για το κάθε προϊόν. Συγκεκριμένα για την φτηνή εκδοχή της χωριάτικης το σύνολο ανέρχεται στα 2,62 ευρώ, ενώ για την πιο «πλούσια» εκδοχή της στα 3,60.

Ερωτηθείς για τη διαφορά που παρουσιάζουν τα προϊόντα μεταξύ των δύο χωρών, κυρίως ως προς τη φέτα και το ελαιόλαδο απάντησε ότι οφείλεται σε δύο βασικούς λόγους, αφενός ότι δεν υπάρχει τόσο μεγάλη ζήτηση στην Ιρλανδία και αφετέρου λόγω του μηδενικού φόρου σε βασικά αγαθά.

Αξίζει να σημειωθεί πως, η αντίστοιχη χωριάτικη σαλάτα με τα ίδια υλικά στην Ελλάδα κοστίζει 5,97 ευρώ. Η διαφορά εντοπίζεται κατά κύριο λόγο στην τιμή της φέτας αλλά και στου ελαιόλαδου. Οι περισσότεροι επαγγελματίες ισχυρίζονται πως γι’ αυτό ευθύνεται η αύξηση στις πρώτες ύλες. Ωστόσο υπάρχουν μερικοί επιχειρηματίες που διατηρούν τις τιμές στη χωριάτικη σαλάτα στα ίδια με πέρυσι επίπεδα, εφόσον επέλεξαν να απορροφήσουν οι ίδιοι τις αυξήσεις.

ΠΗΓΗ

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-color: #5dacee;background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 450px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}