Χτυπούν οι καμπάνες της παγκόσμιας οικονομικής ύφεσης

Δευτέρα 03/10/2023    01 : 03 : 34
οικονομια
61 / 100

Οι κατασκευαστές σε όλο τον κόσμο είναι αντιμέτωποι με την αποδυνάμωση της ζήτησης, καθώς οι οικονομικές προοπτικές για τον κλάδο γίνονται ολοένα και πιο σκοτεινές.

Από τον Bryan Mena/CNN Business

Εργοστάσια στις Ηνωμένες Πολιτείες και σε ολόκληρη την ευρωζώνη ανέφεραν τον Μάιο μείωση των νέων παραγγελιών τους για μεταποιημένα προϊόντα καθώς αντιμετώπισαν σημαντικές καθυστερήσεις όσον αφορά τις παραγγελίες, σύμφωνα με πρόσφατες επιχειρηματικές έρευνες που δημοσίευσε η εταιρεία δεδομένων S&P Global. Δεν είναι σαφές για πόσο καιρό αυτές οι εκκρεμότητες, που διογκώθηκαν στις πρώτες μέρες της πανδημίας, θα συνεχίσουν να ταλανίζουν τη βιομηχανία παγκοσμίως.

Τα στοιχεία της S&P Global έδειξαν ότι ο μεταποιητικός τομέας των ΗΠΑ έπεσε σε επίπεδο συρρίκνωσης τον Μάιο. Μια παρόμοια έρευνα που δημοσιεύθηκε από το Institute for Supply Management έδειξε ότι ο κλάδος συρρικνώθηκε για έβδομο συνεχόμενο μήνα τον Μάιο, με ταχύτερο ρυθμό από τον προηγούμενο μήνα.

Τα στοιχεία της αμερικανικής κυβέρνησης δείχνουν επίσης ποια θα μπορούσε να είναι η αρχή μιας συνεπούς επιβράδυνσης. Το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου ανέφερε τη Δευτέρα ότι οι εργοστασιακές παραγγελίες εξαιρουμένων των μεταφορών, μιας ευμετάβλητης κατηγορίας, μειώθηκαν για τρίτο συνεχόμενο μήνα τον Απρίλιο. Εξαιρουμένης της άμυνας, οι εργοστασιακές παραγγελίες μειώθηκαν σε τέσσερις από τους τελευταίους έξι μήνες έως τον Απρίλιο.

Μεταξύ των κατασκευαστών στην ευρωζώνη, η παραγωγή, οι νέες παραγγελίες και οι εκκρεμότητες μειώθηκαν τον Μάιο καθώς ο κλάδος συρρικνώθηκε με ταχύτερους ρυθμούς αυτόν τον μήνα, σύμφωνα με στοιχεία της S&P Global. Η βιομηχανική παραγωγή της νομισματικής ζώνης των 20 εθνών μειώθηκε απότομα τον Μάρτιο, κυρίως λόγω της βουτιάς στην Ιρλανδία. Ο δείκτης μετρά την παραγωγή κατασκευαστών, ανθρακωρύχων και εταιρειών κοινής ωφέλειας.

Η κατάσταση δεν είναι πολύ καλύτερη στην Κίνα.

Οι επιχειρηματικές συνθήκες στη μεταποιητική βιομηχανία της Κίνας, τη μεγαλύτερη στον κόσμο, βελτιώθηκαν τον Μάιο, σύμφωνα με τον Δείκτη Υπεύθυνων Προμηθειών της Caixin. Αυτό ήταν ένας προσωρινός αναστεναγμός ανακούφισης για τους επενδυτές που φοβούνταν ότι η ανάπτυξη καθυστερεί στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, αλλά πρόσφατα στοιχεία έδειξαν ότι οι εξαγωγές από την Κίνα μειώθηκαν κατά 7,5% τον Μάιο σε σύγκριση με ένα χρόνο νωρίτερα, στη μεγαλύτερη πτώση στον συγκεκριμένο τομέα από τον Ιανουάριο, καθώς οι εισαγωγές συρρικνώθηκαν περαιτέρω εκείνο το μήνα.

Τα ασταθή εμπορικά στοιχεία της Κίνας αντικατοπτρίζουν την αδύναμη ζήτηση για κινεζικά αγαθά, και αυτό είναι πάνω από άλλα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα, όπως η αύξηση της ανεργίας και η βαθιά ύφεση στον τομέα των ακινήτων της.

Παγκοσμίως, η αισιοδοξία των κατασκευαστών έπεσε στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με την JPMorgan Global Manufacturing PMI.

«Αν και η δραστηριότητα στον μεταποιητικό τομέα φαίνεται να βελτιώθηκε κάπως τον Μάιο, αυτό οφειλόταν κυρίως στην ισχυρότερη ανάπτυξη σε ορισμένες μεγάλες αναδυόμενες αγορές», έγραψε σε σημείωμα της η Ariane Curtis, παγκόσμια οικονομολόγος της Capital Economics. «Οι προοπτικές για τον κλάδο παραμένουν ζοφερές, με ιδίως τις νέες παραγγελίες εξαγωγών να μειώνονται απότομα».

Τι προκαλεί την αδυναμία;
Οι καταναλωτές σε όλο τον κόσμο αναγκάστηκαν να περικόψουν τις δαπάνες τους όσον αφορά τις υπηρεσίες το 2020 λόγω της πανδημίας, με αποτέλεσμα την έκρηξη της αγοράς αγαθών. Αυτό διόγκωσε επίσης γρήγορα τις συσωρευμένες παραγγελίες των κατασκευαστών.

Έκτοτε, οι καταναλωτές έχουν μετατοπίσει τις δαπάνες τους πίσω προς τις υπηρεσίες, αφού οι χώρες σε όλο τον κόσμο ακύρωσαν τους περιορισμούς της εποχής της πανδημίας. Τόσο στις Ηνωμένες Πολιτείες όσο και στην Ευρώπη, οι επιχειρήσεις εστίασης προετοιμάζονται για ένα καλοκαίρι με ρεκόρ ταξιδιών. Αυτή η συνεχιζόμενη στροφή προς τις δαπάνες για υπηρεσίες, σε συνδυασμό με αυστηρότερους οικονομικούς όρους λόγω της αύξησης των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες, προκαλεί προβλήματα στους παραγωγούς αγαθών, λένε οικονομολόγοι.

Το πρόσφατο άνοιγμα της Κίνας, μετά από χρόνια δρακόντειων περιορισμών εξαιτίας της πανδημίας, αναμενόταν να δώσει στην παγκόσμια οικονομία «νέα ώθηση», σύμφωνα με πρόβλεψη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Αλλά η ανάκαμψη της χώρας δεν συνέβη στο επίπεδο που αναμένονταν. Η πιθανότητα η Κίνα να αναζωογονήσει την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη διολισθαίνει.

«Βλέπουμε έλλειψη ζήτησης για αγαθά σε ολόκληρο τον κόσμο λόγω αυτής της επιτάχυνσης στον άξονα περιστροφής από τα αγαθά στις υπηρεσίες, γι’ αυτό αρχίζετε να βλέπετε τον τομέα των υπηρεσιών να αυξάνεται», δήλωσε ο Tom Garretson, ανώτερος στρατηγικός αναλυτής χαρτοφυλακίων στην RBC Wealth Management US. «Και υπήρξε μεγάλη προσδοκία για την επανεκκίνηση της Κίνας, αλλά προφανώς σε γενικές γραμμές κάτι τέτοιο δεν έγινε».

Τα διαρκή αγαθά αγοράζονται συχνά με πίστωση
Οι κεντρικές τράπεζες συνεχίζουν τον πόλεμο κατά του πληθωρισμού. Η αύξηση των επιτοκίων τιθασεύει τον πληθωρισμό μειώνοντας τη ζήτηση, ωθώντας τελικά τις τράπεζες να σκληραίνουν τα κριτήρια δανεισμού τους. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, αυτό συνέβη, ειδικά μετά τις πτωχεύσεις τριών περιφερειακών τραπεζών τους τελευταίους μήνες. Οι πιστωτικοί όροι έχουν επίσης γίνει αυστηρότεροι στην ευρωζώνη, περισσότερο μετά την αναγκαστική συγχώνευση των ελβετικών τραπεζών Credit Suisse και UBS.

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, η ισχυρή κεντρική τράπεζα της Αμερικής, αύξησε τα επιτόκια 10 φορές στη σειρά σε επίπεδο που είναι «αρκετά περιοριστικό», σύμφωνα με τον πρόεδρο της Fed, Jerome Powell. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει επίσης αυξήσει επιθετικά τα επιτόκια για να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό στην ευρωζώνη και δεν έχει δείξει ότι είναι πρόθυμη να σταματήσει ακόμα.

Διαρκή αγαθά, τα οποία ορίζονται ως προϊόντα που διαρκούν τουλάχιστον τρία χρόνια -όπως αυτοκίνητα και συσκευές- αγοράζονται συχνά με πίστωση, επομένως οι αυστηρότεροι όροι πίστωσης αναπόφευκτα θα επιβαρύνουν τους κατασκευαστές. Αυτό θα μπορούσε τελικά να οδηγήσει τους παγκόσμιους κατασκευαστές να περιορίσουν το εργατικό δυναμικό τους, εάν η ζήτηση για αγαθά εξακολουθήσει να αποδυναμώνεται και οι εκκρεμότητες τους συρρικνωθούν περαιτέρω.

Επιβράδυνση της οικονομικής δυναμικής
Ως ύφεση ορίζεται μια ευρεία οικονομική υποχώρηση που περιλαμβάνει την αδυναμία στην κατανάλωση. Οι αγορές προϊόντων διακριτικής ευχέρειας (επιθυμητά για τους καταναλωτές, αλλά όχι απαραίτητα για την καθημερινή τους ζωή) είναι από τις πρώτες που μειώνουν οι καταναλωτές όταν περιορίζονται, επομένως οι ευρύτερες ενδείξεις οικονομικής αδυναμίας δεν προοιωνίζοντες καλές για τους κατασκευαστές.

Οι οικονομολόγοι της Fed επιβεβαίωσαν την πρόβλεψή τους για μια ήπια ύφεση στις ΗΠΑ αργότερα μέσα στο έτος, αν και η αγορά εργασίας της χώρας παραμένει σταθερή. Τα αναθεωρημένα στοιχεία αυτή την εβδομάδα έδειξαν ότι η ευρωζώνη των 20 εθνών γέρνει σε ύφεση από την αλλαγή του έτους. Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν του μπλοκ μειώθηκε κατά 0,1% το πρώτο τρίμηνο σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, μετά από πτώση 0,1% το τέταρτο τρίμηνο. Αν και η οικονομική παραγωγή της ευρύτερης Ευρωπαϊκής Ένωσης αυξήθηκε κατά 0,1% τους πρώτους τρεις μήνες του έτους.

Η Γερμανία, η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, παρουσίασε την πιο απότομη πτώση της οικονομικής παραγωγής από την ευρωζώνη γύρω στο τέλος του έτους, ωθώντας επίσης σε ύφεση. Η γερμανική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 0,3% το πρώτο τρίμηνο σε σχέση με το προηγούμενο, μετά από συρρίκνωση 0,5% το τέταρτο τρίμηνο.

Η αύξηση των επιτοκίων και ο υψηλός πληθωρισμός επηρέασαν τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, αν και οι αυξήσεις των τιμών υποχώρησαν τους τελευταίους μήνες.

Την ίδια στιγμή, η οικονομία της Κίνας αναπτύχθηκε κατά 2,2% το πρώτο τρίμηνο σε σχέση με τους προηγούμενους τρεις μήνες, κυρίως ως αποτέλεσμα της επαναλειτουργίας της χώρας καθώς οι Κινέζοι καταναλωτές άρχισαν να τρώνε έξω και να ταξιδεύουν ξανά. Σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πριν από ένα χρόνο, το ΑΕΠ της Κίνας αυξήθηκε ισχυρά κατά 4,5% τους πρώτους τρεις μήνες του έτους. Όλα τα βλέμματα θα είναι στραμμένα στα στοιχεία του Μαΐου που μετρούν την οικονομική απόδοση της Κίνας.

Προσοχή από ορισμένους κατασκευαστές
Η Foxconn, ένας πολυεθνικός κατασκευαστής ηλεκτρονικών ειδών και σημαντικός προμηθευτής της Apple, αναμένει ότι τα έσοδα από τα προϊόντα cloud και δικτύωσης θα είναι σταθερά το 2023, με αναμενόμενη πτώση το δεύτερο τρίμηνο. Ο πρόεδρος της εταιρείας, Liu Young-way, δήλωσε σε μια κλήση για τα κέρδη τον περασμένο μήνα ότι η εταιρεία έχει μια «συντηρητική εκτίμηση» για τους επόμενους μήνες.

Ο Monish Patolawala, εκτελεστικός αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος οικονομικών και μετασχηματισμών στο κατασκευαστικό κολοσσό 3M, είπε σε μια κλήση κερδών τον περασμένο μήνα ότι η επιχείρηση ηλεκτρονικών της εταιρείας «επηρεάστηκε σε μεγάλο βαθμό από τη σημαντική μείωση της ζήτησης για καταναλωτικές ηλεκτρονικές συσκευές». Η 3M ανακοίνωσε σχέδια για απολύσεις 6.000 υπαλλήλων σε όλο τον κόσμο τον Απρίλιο.

Μια έρευνα της Εθνικής Ένωσης Κατασκευαστών που κυκλοφόρησε αυτή την εβδομάδα έδειξε ότι το 67% των κατασκευαστών των ΗΠΑ που συμμετείχαν στην έρευνα είναι αισιόδοξοι για το μέλλον της εταιρείας τους, το μικρότερο μερίδιο από το τρίτο τρίμηνο του 2020. Διατήρηση ποιοτικών εργαζομένων, αδύναμη εγχώρια οικονομία και δυσμενές επιχειρηματικό κλίμα είναι οι σημαντικότερες προκλήσεις για τοπυς κατασκευαστές.

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-color: #5dacee;background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 450px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}