Μαζεύουν σαν τρελές χρυσό: Ιστορικό ρεκόρ στις αγορές από κεντρικές τράπεζες

 14/04/2024    05 : 14 : 19
GOLD
71 / 100

Οι κεντρικές τράπεζες μαζεύουν χρυσό με τον ταχύτερο ρυθμό από το 1967, με τους αναλυτές να δείχνουν Κίνα και Ρωσία ως τους μεγαλύτερους αγοραστές, ένδειξη ότι ορισμένες χώρες θέλουν να απομακρύνουν τα αποθέματά τους από το δολάριο.

Τα στοιχεία που συγκέντρωσε το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού, που χρηματοδοτείται από τη βιομηχανία, δείχνουν ότι η ζήτηση για το πολύτιμο μέταλλο έχει ξεπεράσει κάθε ρεκόρ τα τελευταία 55 χρόνια. Οι εκτιμήσεις για τον περασμένο μήνα ξεπερνούν κατά πολύ τα επίσημα αναφερόμενα στοιχεία των κεντρικών τραπεζών, πυροδοτώντας εικασίες στον κλάδο σχετικά με την ταυτότητα των αγοραστών και τα κίνητρά τους.

Η στροφή των κεντρικών τραπεζών προς τον χρυσό «υποδηλώνει ότι το γεωπολιτικό σκηνικό είναι ένα περιβάλλον δυσπιστίας, αμφιβολίας και αβεβαιότητας» αφού οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους πάγωσαν τα αποθέματα δολαρίου της Ρωσίας, δήλωσε ο Adrian Ash, επικεφαλής έρευνας στο BullionVault.

Η τελευταία φορά που παρατηρήθηκε αυτό το επίπεδο αγοράς σηματοδότησε μια ιστορική καμπή για το παγκόσμιο νομισματικό σύστημα. Το 1967, οι ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες αγόρασαν τεράστιους όγκους χρυσού από τις ΗΠΑ, οδηγώντας σε πτώση της τιμής. Αυτό επιτάχυνε την κατάρρευση του συστήματος Bretton Woods που συνέδεσε την αξία του δολαρίου ΗΠΑ με το πολύτιμο μέταλλο.

Τον Νοέμβριο η WCG υπολόγισε ότι τα επίσημα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα του κόσμου έχουν αγοράσει 673 τόνους χρυσού. Μόνο το τρίτο τρίμηνο οι κεντρικές τράπεζες αγόρασαν σχεδόν 400 τόνους χρυσού, η μεγαλύτερη αγορά που έχει γίνει από το 2000 που κρατούνται τριμηνιαία αρχεία .

Οι συντηρητικές εκτιμήσεις του WGC ξεπερνούν τις αναφερόμενες αγορές προς το ΔΝΤ και από μεμονωμένες κεντρικές τράπεζες, οι οποίες ανέρχονται σε 333 τόνους το εννεάμηνο, έως τον Σεπτέμβριο.

Επισήμως, το τρίτο τρίμηνο η Τουρκία ηγήθηκε στην αγορά χρυσού, με 31 τόνους, αυξάνοντας στο 29% τα συνολικά αποθέματά της. Ακολούθησε το Ουζμπεκιστάν με 26 τόνους, ενώ τον Ιούλιο το Κατάρ πραγματοποίησε τη μεγαλύτερη μηνιαία αγορά που έχει καταγραφεί από το 1967.

Η ασυμφωνία μεταξύ των εκτιμήσεων του WGC και των επίσημα αναφερόμενων στοιχείων που παρακολουθεί το ΔΝΤ μπορεί εν μέρει να εξηγηθεί από κυβερνητικές υπηρεσίες στη Ρωσία εκτός των κεντρικών τραπεζών, την Κίνα και άλλες χώρες που μπορούν να αγοράζουν και να διατηρούν χρυσό χωρίς να το αναφέρουν ως «αποθεματικά».

Κίνα και Ρωσία απομακρύνονται από το δολάριο
Η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας (PBoC) ανέφερε νωρίτερα αυτόν το μήνα ότι τον Νοέμβριο πραγματοποίησε την πρώτη της αύξηση σε αγορά χρυσό από το 2019, με 32 τόνους αξίας περίπου 1,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Ωστόσο, η βιομηχανία χρυσού αναφέρει ότι οι η Κίνα έχει αγοράσει πολύ μεγαλύτερες ποσότητες.

Για τη Ρωσία, οι κυρώσεις έχουν δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα στη βιομηχανία εξόρυξης χρυσού – τη μεγαλύτερη στον κόσμο μετά την Κίνα – στις πωλήσεις της στο εξωτερικό. Παράγει περίπου 300 τόνους κάθε χρόνο, αλλά έχει εγχώρια αγορά μόνο για 50 τόνους, σύμφωνα με την MKS PAMP.

Η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας σταμάτησε να αναφέρει μηνιαίους αριθμούς για τα αποθέματά της αμέσως μετά την έναρξη του πολέμου.

Ο Carsten Menke, επικεφαλής έρευνας στην Julius Baer, ​​εκτιμά ότι οι αγορές από τη Ρωσία και την Κίνα δείχνουν μια αυξανόμενη απροθυμία των χωρών να βασίζονται στο δολάριο.

«Το μήνυμα που στέλνουν αυτές οι κεντρικές τράπεζες τοποθετώντας μεγαλύτερο μερίδιο των αποθεματικών τους σε χρυσό είναι ότι δεν θέλουν να εξαρτώνται από το δολάριο ΗΠΑ ως το κύριο αποθεματικό τους στοιχείο», είπε ο Μένκε.

Ορισμένοι στον κλάδο εικάζουν ότι οι κυβερνήσεις της Μέσης Ανατολής χρησιμοποιούν τα έσοδα από τις εξαγωγές ορυκτών καυσίμων για να αγοράσουν χρυσό, πιθανότατα μέσω κρατικών επενδυτικών ταμείων.

ΠΗΓΗ

καθημερινη 2

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-color: #5dacee;background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 450px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}