Χρυσή λίρα: «Ασανσέρ» η τιμή μετά τη νέα τραπεζική κρίση

 14/04/2024    04 : 10 : 22
λιρες
63 / 100

Σταθερά πάνω από τα 400 ευρώ διατηρείται το τελευταίο διάστημα η τιμή της χρυσής λίρας, με τις διακυμάνσεις μετά το ξέσπασμα της νέας τραπεζικής κρίσης να θυμίζουν… ασανσέρ, ως απόρροια και της αυξημένης ζήτησης.

Όπως προκύπτει από τα δελτία που εκδίδει σε καθημερινή βάση η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ), από το δεύτερο 10ήμερο του Μαρτίου, οπότε και σταδιακά άρχισαν να ξεδιπλώνονται οι φόβοι για ένα τραπεζικό ντόμινο μέχρι και σήμερα η τιμή της χρυσής λίρας ακολουθεί μία απίστευτη πορεία, φτάνοντας ακόμη και τα 422 ευρώ/τεμάχιο, υψηλότερα, δηλαδή, από την τιμή που είχε καταγραφεί όταν ξέσπασε ο πόλεμος στην Ουκρανία. Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και ο χρυσός, οι τιμές του οποίου σημείωσαν το υψηλότερο επίπεδό τους για το 2023 – κοντά στα 2.009 δολάρια/ουγγιά, επίπεδα, στα οποία διαπραγματευόταν εν μέσω πανδημίας, αλλά και τις πρώτες ημέρες της εισβολής της Ρωσίας.

Πιο αναλυτικά, στις 10 Μαρτίου, οπότε και έγινε γνωστή η κατάρρευση της Silicon Valley Bank (σ.σ. είχε προηγηθεί η απόφαση να πουλήσει τίτλους, ύψους 21 δισ. δολαρίων, με ζημία 1,8 δισ. δολαρίων, προκαλώντας ένα κύμα μαζικής απόσυρσης καταθέσεων), η λίρα πωλούνταν έναντι 392,72 ευρώ/τεμάχιο, ενώ στις 13 του ίδιου μήνα, με την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Εγγύησης Καταθέσεων να παράσχει έκτακτη χρηματοδότηση για την προστασία των καταθετών της SVB και της Signature Bank, η τιμή της αναρριχήθηκε στα 398,28 ευρώ/τεμάχιο.

Λίγα 24ωρα αργότερα, με την Credit Suisse να βρίσκεται στο προσκήνιο λόγω άρνησης του βασικού της μετόχου να συνδράμει την τράπεζα με νέα κεφάλαια, οι πωλητές θα κέρδιζαν πάνω από 400 ευρώ/τεμάχιο, ενώ στις 20 Μαρτίου, οπότε και θα λάμβανε διαστάσεις το «μαχαίρι» στους ομολογιούχους της ελβετικής τράπεζας, η χρυσή λίρα κατέγραψε μία από τις υψηλότερες τιμές της διαχρονικά – 422,03 ευρώ. Την Παρασκευή με την τραπεζική κρίση να μην έχει – παρά τις εκ διαμέτρου διαβεβαιώσεις – αποσοβηθεί και τη μετοχή της Deutsche Bank να… σφυροκοπείται ανελέητα, όσοι αποφασίσουν να «σκοτώσουν» τις χρυσές τους λίρες θα είχαν λαμβάνειν 417,46 ευρώ/τεμάχιο.

ΠΗΓΗ

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-color: #5dacee;background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 450px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}