Χρυσές λίρες: Σε υψηλό εξαετίας οι αγορές

 25/06/2024    09 : 51 : 38
λιρες
69 / 100

Σε αγορές περίπου 7.000 χρυσών λιρών προχώρησαν τους πρώτους έξι μήνες του 2023 οι Έλληνες, με τις πωλήσεις να παραμένουν σε σχεδόν τριπλάσια επίπεδα έναντι των αγορών, αν και μειωμένες κατά σχεδόν 33% σε σχέση με το ίδιο περυσινό διάστημα.

Παρά το γεγονός ότι το τελευταίο διάστημα ο χρυσός μοιάζει να χάνει λίγη από τη λάμψη του, εξαιτίας των υψηλών επιτοκίων, τα οποία καθιστούν περισσότερο ανταγωνιστικά τα περιουσιακά στοιχεία που προσφέρουν επιτοκιακές αποδόσεις, εντούτοις, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), το α’ εξάμηνο του τρέχοντος έτους οι Έλληνες αγόρασαν 6.921 χρυσές λίρες (3.719 το α’ και 3.202 το β’ τρίμηνο), σχεδόν 1.000 περισσότερες από την αντίστοιχη περίοδο του 2022.

Μία προσεκτική ματιά δε, στα συνολικά δεδομένα που διατηρεί η κεντρική τράπεζα αποκαλύπτει πως η φετινή είναι η υψηλότερη επίδοση (σ.σ. σε επίπεδο εξαμήνου) μετά το – όχι και τόσο μακρινό – 2017, οπότε και αγοράζονταν κατά μέσο όρο 85 λίρες την ημέρα (συνολικά 15.598 τεμάχια).

Όσον αφορά στις πωλήσεις, αυτές διαμορφώθηκαν σε 9.558 το διάστημα Απριλίου – Ιουνίου 2023, ενώ ο αριθμός τους από τις αρχές του χρόνου μέχρι και τα τέλη του περασμένου μήνα «άγγιξε» τις 21.542 χρυσές λίρες. Τα τελευταία χρόνια δε, οι πωλητές ολοένα και μειώνονται, με αρμόδιες πηγές να αποδίδουν το φαινόμενο στη μείωση του αποθέματος.

Το στοκ των διαθέσιμων λιρών έχει αρχίσει σιγά – σιγά να φθίνει. Η μεσαία τάξη, για παράδειγμα, που φέρεται να είχε στην κατοχή της τις περισσότερες λίρες, αναγκάστηκε να τις ρευστοποιήσει όλα τα προηγούμενα χρόνια, σε μία προσπάθεια να επιβιώσει από τη 10ετή οικονομική κρίση.

Οι τιμές του πολύτιμου μετάλλου καταγράφουν πολλές διακυμάνσεις, με το υψηλότερο εύρος να σημειώνεται πρωτίστως σε περιόδους κρίσεων.

Ενδεικτικά, η τιμή άρχισε να παίρνει την ανιούσα την επομένη κιόλας της κήρυξης του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία, ενώ «σκαρφάλωσε» πολύ πάνω από τα 400 ευρώ/τεμάχιο αμέσως μετά το ξέσπασμα της νέας τραπεζικής κρίσης. Αυτό, σε συνδυασμό με το υψηλό spread που επιμένει να διατηρεί η ΤτΕ, φαίνεται πως λειτουργεί αποτρεπτικά για μερίδα επενδυτών.

Αξίζει να αναφερθεί πως η διαφορά μεταξύ της τιμής πώλησης και αγοράς χρυσών λιρών έχει σε αρκετές περιπτώσεις φτάσει – ή και ξεπεράσει – τα 100 ευρώ/τεμάχιο, ενώ σήμερα περιορίζεται στα 88 ευρώ (πωλείται από την εποπτική αρχή στα 480,61 ευρώ, όταν οι ιδιώτες την πωλούν σε εκείνη στα 398,80 ευρώ).

ΠΗΓΗ

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-color: #5dacee;background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 450px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}