Χρυσά κέρδη Λάτση και στην ενέργεια…

 01/12/2023    02 : 56 : 06
λατσης
65 / 100

Helleniq Energy: Στα 496 εκατ. ευρώ τα συγκρίσιμα καθαρά κέρδη 9μήνου – Προσωρινό μέρισμα 0,30 ευρώ/μετοχή

Στα 496 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκαν τα συγκρίσιμα καθαρά κέρδη της Helleniq Energy στο εννεάμηνο, σύμφωνα με τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε η εταιρεία.

Αναλυτικότερα, η Helleniq Energy ανακοίνωσε τα ενοποιημένα οικονομικά αποτελέσματα γ’ τριμήνου 2023, με τα Συγκρίσιμα Κέρδη EBITDA να διαμορφώνονται στα 400 εκατ. ευρώ και τα Συγκρίσιμα Καθαρά Κέρδη στα 218 εκατ. ευρώ.

Συνολικά για το εννεάμηνο 2023, τα Συγκρίσιμα Κέρδη EBITDA ανέρχονται σε 968 εκατ. ευρώ και τα Συγκρίσιμα Καθαρά Κέρδη σε 496 εκατ. ευρώ.

Τα αποτελέσματα στο γ’ τρίμηνο διαμορφώθηκαν κυρίως από τα ισχυρά διεθνή περιθώρια διύλισης και τις επιδόσεις των εξαγωγών, την αυξημένη διαθεσιμότητα μονάδων και τις πολύ καλές λειτουργικές επιδόσεις σε όλες τις δραστηριότητες του Ομίλου. Συγκεκριμένα, η παραγωγή πετρελαιοειδών αυξήθηκε κατά 5% στους 3,65 εκατ. τόνους και οι πωλήσεις διαμορφώθηκαν στους 3,84 εκατ. τόνους, με τις εξαγωγές να ανέρχονται στο 46% των συνολικών όγκων πωλήσεων. Αυξημένη συνεισφορά είχαν η Εγχώρια Εμπορία, αλλά και οι ΑΠΕ, καθώς αυξάνεται η εγκατεστημένη ισχύς.

Τα Δημοσιευμένα Καθαρά Κέρδη διαμορφώθηκαν στα 300 εκατ. ευρώ στο γ’ τρίμηνο 2023 (2022: 252 εκατ. ευρώ) και στα 462 εκατ. ευρώ στο εννεάμηνο 2023 (2022: 1,121 δισ. ευρώ). Η μείωση των δημοσιευμένων αποτελεσμάτων στο εννεάμηνο προέρχεται από την επίπτωση των τιμών στην αποτίμηση αποθεμάτων αργού και πετρελαιοειδών.

Mε βάση τα αποτελέσματα Εννεαμήνου και τις προοπτικές για το σύνολο του έτους 2023, το Δ.Σ. της Helleniq Energy αποφάσισε τη διανομή προσωρινού μερίσματος 0,30 ευρώ ανά μετοχή.

Διαβάστε και εδώ:

Μετά το Ελληνικό, νέες μπίζνες Λάτση με τα λεφτά των ανακεφαλαιοποιημένων τραπεζών…

Υλοποίηση Στρατηγικής – Vision 2025
Ο σχεδιασμός του στρατηγικού πλάνου Vision 2025 αντικατοπτρίζει τις κύριες τάσεις της αγοράς και επικεντρώνεται στη βελτίωση των υφιστάμενων δραστηριοτήτων, καθώς και στην ανάπτυξη νέων. Συγκεκριμένα, η στρατηγική για την ενεργειακή μας μετάβαση στηρίζεται, α) στην αναμενόμενη αύξηση της ζήτησης για ενέργεια τα επόμενα έτη, με την παγκόσμια ζήτηση για πετρελαϊκά προϊόντα να παραμένει ισχυρή για την επόμενη δεκαετία, β) στη μετάβαση σε οικονομία χαμηλού άνθρακα με αύξηση της ηλεκτρικής ενέργειας και, κυρίως, των ΑΠΕ, γ) στο θετικό μακρο-οικονομικό περιβάλλον στην Ελλάδα, με αυξανόμενες επενδύσεις και άνοδο του ΑΕΠ υψηλότερα του μέσου όρου της Ευρώπης, καθώς και βελτίωση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της χώρας.

Έχοντας ολοκληρώσει την πρώτη φάση του στρατηγικού πλάνου Vision 2025, ο Όμιλος επικεντρώνεται σε τέσσερεις άξονες: α) την αριστοποίηση λειτουργίας (operational excellence) σε όλες τις κύριες δραστηριότητες, β) την ανάπτυξη νέων δραστηριοτήτων που εξελίσσουν τη θέση του στην αγορά ενέργειας, όπως βιοκαύσιμα, ηλεκτροκίνηση και εναλλακτική ενέργεια, γ) την επιτάχυνση στοχευμένης ανάπτυξης χαρτοφυλακίου σε ΑΠΕ και αποθήκευση στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, καθώς και ανάπτυξη δεξιοτήτων καλύτερης εμπορικής εκμετάλλευσης των μονάδων αυτών, δ) τη βελτίωση του λειτουργικού μοντέλου με ενσωμάτωση βέλτιστων πρακτικών διαχείρισης ρίσκου, επέκταση του ψηφιακού μετασχηματισμού και τη μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος στις βασικές δραστηριότητες πετρελαιοειδών.

Η στρατηγική μας στοχεύει στην αξιοποίηση των ταμειακών ροών μας για την περαιτέρω αναβάθμιση της αποδοτικότητας των κύριων δραστηριοτήτων και την επιτάχυνση των επενδύσεων στην ενεργειακή μετάβαση, στοχεύοντας σε μεγέθυνση της κερδοφορίας και αυξανόμενη συνεισφορά από πιο βιώσιμες δραστηριότητες.

Στον κλάδο των ΑΠΕ, η HELLENiQ Renewables διέθετε στο τέλος του Γ’ Τριμήνου εγκατεστημένη ισχύ 356 MW και έργα σε προχωρημένα στάδια ανάπτυξης με συνολική ισχύ 0,7 GW στην Ελλάδα και στη Ρουμανία, μετά και την ολοκλήρωση σειράς συμφωνιών κατά τη διάρκεια του τριμήνου. Επιπλέον, πρόσφατα ανακοινώθηκε μια νέα συμφωνία για εξαγορά έργων ΑΠΕ με συνολική ισχύ 26 MW στην Κύπρο, η δεύτερη εντός του 2023 στην Κυπριακή αγορά, ενισχύοντας περαιτέρω την παρουσία μας, αλλά και τη γεωγραφική διασπορά του χαρτοφυλακίου. Με τις παραπάνω συμφωνίες, ο Όμιλός μας επιταχύνει την ανάπτυξή του στον κλάδο των ΑΠΕ με στόχο την επίτευξη εγκατεστημένης ισχύος τουλάχιστον 1 GW μέχρι το 2025, ενώ το συνολικό χαρτοφυλάκιο έργων υπό ανάπτυξη ανέρχεται σε 4,2 GW.

ΠΗΓΗ-ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΕΔΩ

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-color: #5dacee;background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 450px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}