Χαρ.Βουρλιώτης: Δέσμευση περιουσιακών στοιχείων εμπρηστών, που συνδέονται με οικονομικό όφελος !!

 22/07/2024    07 : 41 : 17
βουρλιωτης
70 / 100

Κίνηση – ματ από τον Πρόεδρο της Αρχής Ξεπλύματος Μαύρου Χρήματος Αντεισαγγελέα ΑΠ Χαράλαμπο Βουρλιώτη, μετά τις καταστροφικές φωτιές, που ισοπέδωσαν τη μισή Ελλάδα.

Από το dikografies.blogspot.com

Μπροστα στο ενδεχόμενο, να υψωθούν ανεμογεννήτριες, ή να επικαλυφθούν με οποιαδήποτε άλλη οικονομική δραστηριότητα οι καμένες εκτάσεις ανά την Ελλάδα, ο κ. Βουρλιώτης ύψωσε τείχος προστασίας, καθώς ζήτησε να δεσμεύονται και τα περιουσιακά στοιχεία των εμπρηστών!

Ο Πρόεδρος της Αρχής Ξεπλύματος έκανε σε ΕΛΑΣ και Πυροσβεστική για την άμεση ενημέρωση γύρω από υποθέσεις εμπρησμών και συγκεκριμένα ζήτησε να ενημερώνεται εάν οι εμπρησμοί συνδέονται με οποιοδήποτε οικονομικό όφελος.

Αυτό φυσικά επιδέχεται πολλαπλές ερμηνείες και μένει να δούμε, εάν οι Αρχές θα περιοριστούν στα πρόσωπα, που συλλαμβάνονται γιά κάποιο εμπρησμό ή θα αναζητούν και τους ηθικούς αυτουργούς?

Σύμφωνα πάντως με το αίτημα Βουρλιώτη, οι συλληφθέντες γιά εμπρησμό θα αντιμετωπίζουν και τη δέσμευση (πλέον της φυλάκισης) κάθε είδους περιουσιακού στοιχείου (τραπεζικοί λογαριασμοί, κινητή και ακίνητη περιουσία).

Αυτό όσους συνδέονται με οικοπεδοποίηση (οικοπεδοφάγοι), οικονομική εκμετάλλευση μιας περιοχής κ.λπ. (περιπτώσεις περιουσιακού οφέλους).

Εοδικότερα, ο επικεφαλής της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, πρώην αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Χαράλαμπος Βουρλιώτης, ζητεί από τους αρχηγούς της Ελληνικής Αστυνομίας και του Πυροσβεστικού Σώματος να ενημερώνουν την Αρχή, άμεσα ώστε να προβαίνει σε όλες τις προβλεπόμενες ενέργειες, όταν από την προανάκριση προκύπτουν στοιχεία ότι το έγκλημα του εμπρησμού από πρόθεση (άρθρο 264 παρ.1 και 265 παρ. 1 ΠΚ) συνδέεται με περιουσιακό όφελος.

Συγκεκριμένα, ο κ. Βουρλιώτης στο έγγραφο που απέστειλε στον αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας και στον αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος αναφέρει:

«Περιπτώσεις εμπρησμού από πρόθεση από τις οποίες προκύπτει περιουσιακό όφελος.

Σύμφωνα με τη διάταξη της περ. κα) του αρ. 4 του ν. 4557/18 ως βασικό αδίκημα για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες νοείται και “… κάθε άλλο έγκλημα που τιμωρείται με ποινή στερητική της ελευθερίας, της οποίας το ελάχιστο όριο είναι άνω των τριών (3) μηνών, από το οποίο προκύπτει περιουσιακό όφελος”.

Στην ως άνω περίπτωση εμπίπτει, μεταξύ άλλων, και το έγκλημα του εμπρησμού από πρόθεση (αρ. 264 παρ.1 και 265 παρ. 1 ΠΚ), εφόσον αυτό συναρτάται με περιουσιακό όφελος.

Κατόπιν τούτου παρακαλούμε, όπως, σε περίπτωση που από την προεισαγωγική προανάκριση προκύπτουν στοιχεία ότι το συγκεκριμένο έγκλημα συνδέεται με περιουσιακό όφελος, να ενημερωνόμαστε άμεσα, προκειμένου να προβούμε στις κατά λόγο αρμοδιότητας, ενέργειες μας».

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-color: #5dacee;background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 450px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}