Χαμός στην Κύπρο με τους πλειστηριασμούς: Έτοιμοι οι δανειολήπτες να καταγγείλουν την χώρα στην ΕΕ

 22/09/2023    02 : 28 : 50
κυπρος
63 / 100

Ορισμένοι έχουν θητεύσει πολύ στα επικοινωνιακά τεχνάσματα της κυβέρνησης Αναστασιάδη, σχολίασε ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού σχετικά με την πρόθεση της κυβέρνησης να πάρει στην Ολομέλεια της βουλής με τη μορφή του κατεπείγοντος νομοσχέδιο για σύσταση ειδικών δικαστηρίων για τις εκποιήσεις.

Μεταδίδει το dialogos.com.cy

Οι κυβερνώντες όποτε έβρισκαν δυσκολίες σε ότι αφορά νομοθεσίες που θα αποκαθιστούσαν ισορροπία μεταξύ των προνομίων των τραπεζών και των δικαιωμάτων των δανειοληπτών ανέσυραν ένα νέο σχέδιο ή πρόταση όπως με το σχέδιο Ενοίκιο έναντι Δόσης που δεν το είδαμε ποτέ, με το ΕΣΤΙΑ και τώρα το επαναφέρουν. Είναι προφανές, πρόσθεσε, ότι εφαρμόζουν επικοινωνιακή πολιτική αντί πολιτική ουσίας.

Ο κος Δαμιανού επισήμανε ότι αυτό γίνεται λόγω έλλειψης ουσιαστικής πολιτικής που να αποκαθιστά δικαιώματα.
Τόνισε ότι το ΑΚΕΛ μαζί με τα κόμματα και τους βουλευτές που συμφωνούν θα προχωρήσει στην προσπάθεια επαναφοράς κάποιων δικαιωμάτων των δανειοληπτών, οι οποίοι δεν είναι όλοι στρατηγικοί κακοπληρωτές.

Αποτελεί, πρόσθεσε, προσφιλή κινδυνολογία των κυβερνώντων ότι θα διατρέξει κίνδυνο το τραπεζικό σύστημα παρόλο που είναι γνωστό ότι η πλειοψηφία των ΜΕΔ έχει μεταφερθεί στις Εταιρείες Εξαγοράς Πιστώσεων.

Παπαδούρης: Συνεχίζονται ανεξέλεγκτα οι πλειστηριασμοί

Το υπουργείο οικονομικών ποτέ δεν ήταν θετικό σε οποιαδήποτε νομοθετήματα προωθούνταν για εξισορρόπηση των δικαιωμάτων των δανειοληπτών με το σύστημα των πλειστηριασμών με αποτέλεσμα αυτοί να συνεχίζονται ανεξέλεγκτα, επισήμανε ο βουλευτής των οικολόγων Σταύρος Παπαδούρης.

Πρόσθεσε ότι όποτε η βουλή προσπαθεί να νομοθετήσει για να εξισορροπήσει αυτό το πλαίσιο η εκτελεστική εξουσία ενεργοποιείται και με συνοπτικές διαδικασίες φέρνει κάτι παρόμοιο και αυτό αναμένεται να γίνει την Πέμπτη με κατάθεση στην ολομέλεια νομοσχέδιο για τα ειδικά δικαστήρια.

Ο κος Παπαδούρης επικαλέστηκε δηλώσεις που αφορούν προστασία κάποιας συγκεκριμένης ομάδας και αφορά την πρώτη κατοικία αξίας μέχρι 350 χιλιάδες ευρώ.

Η προσπάθεια που γίνεται, επισήμανε είναι να διορθωθεί η νομοθεσία του 2018 που είναι εντελώς στρεβλωτική και πρόσθεσε ότι οι πολίτες έχουν συνταγματικά δικαιώματα.

Αργεντούλα: Ετοιμότητα για καταγγελία της ΚΔ στην ΕΕ

Έτοιμες να καταγγείλουν την Κυπριακή Δημοκρατία στον επίτροπο δικαιοσύνης της ΕΕ για παραβίαση του ευρωπαϊκού κεκτημένου είναι οι οργανώσεις κατά των εκποιήσεων στην περίπτωση που δεν περάσει η νομοθεσία για την προστασία των δανειοληπτών.

Σε δηλώσεις στον ΑΣΤΡΑ η νομική εκπρόσωπος του κινήματος Κατά των Εκποιήσεων Αργεντούλα Ιωάννου έκαμε λόγο για προσπάθεια δημιουργίας συσκότισης σε ότι αφορά το θέμα των εκποιήσεων από πλευράς κυβερνώντων και τραπεζών.
Υπογράμμισε ότι δεν υπάρχουν ΜΕΔ στις τράπεζες και ότι οι Εταιρείες Εξαγοράς Πιστώσεων διαχειρίζονται τα δάνεια αυτά αρνούμενες να διαπραγματευτούν ακόμα και αν ο δανειολήπτης εκφράσει πρόθεση να αποπληρώσει το δάνειο του ή έχει προσφύγει στη δικαιοσύνη.

Επέκρινε την κυβέρνηση ότι μόλις είδε ότι η βουλή θα προχωρήσει σε εξισορρόπηση της νομοθεσίας και θα μπορεί να σταματά ο πλειστηριασμός έρχεται να κάνει ειδικά δικαστήρια.

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-color: #5dacee;background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 450px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}