Χαμός με τα funds σε όλη την Ελλάδα: Ψυχρολουσία για 25 οικογένειες στο Βόλο!
Μία πραγματική «Οδύσσεια» βιώνουν τις τελευταίες εβδομάδες 25 οικογένειες στον Βόλο, που βρίσκονται κυριολεκτικά σε αδιέξοδο, αντιμετωπίζοντας τη δαμόκλειο σπάθη των πλειστηριασμών, εξαιτίας εγκληματικών λαθών τραπεζών, με τις οποίες είχαν υπογράψει δανειακές συμβάσεις για την απόκτηση πρώτης κατοικίας.
Ρεπορτάζ: ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ , taxydromos.gr
Αγνωστο για ποιόν λόγο οι τράπεζες δεν ενημέρωσαν, ούτε ότι πούλησαν τα «κόκκινα δάνεια» σε funds, oύτε παρέδωσαν τις λογιστικές καρτέλες, ώστε να υπάρχει μία σαφή εικόνα για τις πραγματικές οφειλές των δανειοληπτών.
Εξαιτίας αυτής της αβελτηρίας, οι συγκεκριμένοι δανειολήπτες απειλούνται τώρα με πλειστηριασμό της πρώτης τους κατοικίας, μολονότι έχουν προβεί σε συγκεκριμένο διακανονισμό, πληρώνουν κανονικά το δοσολόγιο, αλλά για τα funds παραμένουν… κακοπληρωτές.
Οι εκπρόσωπο των funds σχεδόν σε καθημερινή βάση επικοινωνούν με τους δανειολήπτες απαιτώντας την εφάπαξ αποπληρωμή ποσών από 1.400 έως και 3.000 ευρώ. Σε διαφορετική περίπτωση, το επόμενο βήμα είναι το εξώδικο και ο πλειστηριασμός.
Οι θιγόμενοι δανειολήπτες ευρισκόμενοι σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης απευθύνθηκαν στην Ενωση Καταναλωτών Βόλου.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο Κωνσταντίνο Λυχναρόπουλο, οι καταγγελίες – αναφορές αρχικά ήταν πέντε, αυξήθηκαν όμως με γεωμετρική πρόοδο και πλέον η Ενωση έχει να διαχειριστεί τουλάχιστον 25 υποθέσεις.
«Το θέμα είναι πολύ σοβαρό και αφορά στον απαράδεκτο τρόπο, με τον οποίο συνεχίζει να λειτουργεί το τραπεζικό σύστημα. Πούλησαν τα δάνεια, δίχως προηγουμένως να ενημερώσουν τους δανειολήπτες, εκχώρησαν προσωπικά δεδομένα στα funds, δεν φρόντισαν όμως παράλληλα να ενημερώσουν τον ατομικό φάκελο του κάθε δανειολήπτη, με αποτέλεσμα να εμφανίζονται ως κακοπληρωτές οικογενειάρχες που έχουν συμφωνήσει σ’ έναν διακανονισμό και τον τηρούν με ευλάβεια», επισήμανε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος.
Funds «φαντάσματα»
O κ. Λυχναρόπουλος καταγγέλλει ότι όσες φορές επιχείρησαν οι νομικοί της Ενωσης Καταναλωτών να επικοινωνήσουν με τις δικηγορικές εταιρείες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, που εκπροσωπούν τα funds του εξωτερικού έπεσαν… σε τοίχο.
«Η επικοινωνία είναι αδύνατη. Προβάλλουν διάφορες προφάσεις, ώστε να αποφύγουν ακόμη και την ενημέρωση. Το μόνο που ξέρουν να κάνουν είναι να εκτοξεύουν απειλές στους ανυποψίαστους δανειολήπτες, που δεν γνωρίζουν τα δικαιώματά τους και πανικοβάλλονται», παρατηρεί ο κ. Λυχναρόπουλος, στηλιτεύοντας το κλίμα τρόμου που προκαλούν τα απανωτά τηλέφωνα.
Σύμφωνα με τον κ. Λυχναρόπουλο, οι συγκεκριμένοι δανειολήπτες μπορούν να «αμυνθούν». Υπάρχει η δυνατότητα της ομαδικής προσφυγής κατά των funds, αλλά και των τραπεζών που πούλησαν τα δάνειά τους στα «κοράκια», αφήνοντας ανενημέρωτους τους ατομικούς τους φακέλους, με αποτέλεσμα να μην αποτυπώνεται ότι τηρούν το δοσολόγιο και καταβάλλουν τα ποσά που προβλέπει ο διακανονισμός εξόφλησης.
«Εμείς έχουμε την απαραίτητη πιστοποίηση για να υποβάλλουμε ομαδική προσφυγή. Πρέπει, όμως, οι συγκεκριμένοι δανειολήπτες να γίνουν πρώτα μέλη στην Ενωση, ώστε να νομιμοποιούμαστε να τους εκπροσωπήσουμε ενώπιον των δικαστικών αρχών», εξήγησε ο κ. Λυχναρόπουλος.
Περιμένοντας… τα δικαστήρια άλλαξε ο νόμος
Εξίσου, Γολγοθά όμως ανεβαίνουν και άλλοι δανειολήπτες, δίχως να διαφαίνεται άμεσα η Ανάσταση.
Πρόκειται για περιπτώσεις που έχουν έρθει σε γνώση της Ενωσης και αφορούν σε δάνεια με προσημείωση υποθήκης της πρώτης τους κατοικίας,
Όταν ξέσπασε η κρίση και άρχισαν να συσσωρεύονται ληξιπρόθεσμες δόσεις, προσέφυγαν και κατέθεσαν αίτηση ένταξης στον νόμο Κατσέλη. Επειδή τα δικαστήρια καθυστέρησαν την εκδίκαση της υπόθεσης, ορισμένοι μέσω δικηγόρων κατέθεσαν έγγραφο για επίσπευση των δικών. Κατάφεραν να πάρουν προσωρινές διαταγές, ώστε να πληρώνουν το 10% της δόσης μέχρι να εκδικαστούν οι υποθέσεις τους, όμως μέχρι να γίνει το οριστικό δικαστήριο… άλλαξε ο νόμος Κατσέλη.
Ηρθαν τα πάνω… κάτω
Όπως εξήγησαν στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ δικηγόροι, ο νόμος Κατσέλη εστίαζε κυρίως στη ρύθμιση οφειλών υπερχρεωμένων φυσικών προσώπων προς ιδιώτες και δημόσιο, ενώ επίσης προέβλεπε την προστασία της πρώτης κατοικίας. Ωστόσο, από τη 1η Ιουνίου 2021 αντικαταστάθηκε από τον νόμο 4738/2020, που είναι γνωστός και ως «Πτωχευτικός νόμος».
Έτσι, εντελώς ξαφνικά και απροσδόκητα, αρκετοί συμπολίτες, «κόκκινοι» δανειολήπτες κυριολεκτικά από τη μία ημέρα στην άλλη βρέθηκαν επί ξύλου κρεμάμενοι.
Τα δάνεια κατέληξαν σε ξένα funds
«Δεν είχαν καμία ενημέρωση από τις τράπεζες, ούτε πήραν τηλέφωνο ώστε να ρυθμίσουν εκ νέου τη δόση, εφόσον άλλαξε ο νόμος. Ούτε τους ενημέρωσαν ότι το δάνειο πήγε στο ξένο fund», ανέφερε ο κ. Λυχναρόπουλος.
Υπό το πρίσμα αυτό, χωρίς να έχει προηγηθεί διαπραγμάτευση, τα funds άρχισαν να στέλνουν εξώδικα, απαιτώντας προκαταβολές από 3.000 έως και 5.000 ευρώ, ειδάλλως η ακίνητη περιουσία κινδυνεύει με ηλεκτρονικό «σφυρί».
Όταν οι δανειολήπτες έσπευσαν στην τράπεζα να ενημερωθούν για το συνολικό ποσό που χρωστάνε ακόμα και να ζητήσουν αναλυτική ενημέρωση για τις καταβολές που έχουν κάνει έως σήμερα, έλαβαν ως απάντηση ότι «δεν φαίνεστε καν σαν πελάτης και ότι δεν έχει κανένα δάνειο στην τράπεζα»!
«Δεν θα έπρεπε να φαίνονται οι καταβολές που έχουν κάνει ως δανειολήπτες; Δηλαδή αν κάποιος δεν κρατάει ή έχει χάσει παραστατικά δεν μπορεί να αποδείξει τα χρήματα που έχει καταβάλλει στο δάνειο του», αναρωτήθηκε ο κ. Λυχναρόπουλος, θέλοντας να καταδείξει την ευθύνη που έχουν οι τράπεζες.