Χαμός με τα “νεκροταφεία” ηλεκτρικών αυτοκινήτων στην Κίνα!

 25/09/2023    12 : 27 : 07
κινα ηλεκτρικα
71 / 100

Τα «νεκροταφεία» ηλεκτρικών αυτοκινήτων, σε διάφορες περιοχές της Κίνας, φέρνουν στο προσκήνιο μεγάλες αλήθειες.

Πλάνα από την Κίνα, που δείχνουν χωράφια με εκατοντάδες ή χιλιάδες εγκαταλελειμμένα αυτοκίνητα, κυρίως EVs, κέντρισαν πρόσφατα το ενδιαφέρον του διαδικτύου, με τους θεατές να αναρωτιούνται πως κατέληξαν αυτά τα οχήματα στοιβαγμένα σε «νεκροταφεία» και τι θα τους συμβεί στο μέλλον.

Αυτοί οι χώροι γεμάτοι αυτοκίνητα δεν είναι ένα μεμονωμένο περιστατικό, καθώς έχουν εντοπιστεί σε δεκάδες κινεζικές πόλεις ήδη από το 2019.

Φιλοξενούν μεγάλο αριθμό πανομοιότυπων και συχνά αρκετά σύγχρονων ηλεκτρικών οχημάτων, που είναι σταθμευμένα πολύ κοντά το ένα στο άλλο σε ομάδες.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, τα EVs παρουσιάζουν σημάδια εγκατάλειψης, με φυτά να αναπτύσσονται γύρω τους και σωρούς σκόνης να καλύπτουν το συνήθως βαμμένο με λευκό χρώμα εξωτερικό τους.

Μια σύντομη απάντηση σε αυτό το μυστήριο είναι η θεαματική πτώση της κάποτε ακμάζουσας αγοράς κοινής χρήσης ηλεκτρικών οχημάτων στην Κίνα.

Χιλιάδες εταιρείες τέτοιων οχημάτων δημιουργήθηκαν κατά την τελευταία δεκαετία, εκμεταλλευόμενες τα γενναιόδωρα κυβερνητικά κίνητρα, που περικόπηκαν το 2019. Αυτή η αλλαγή, σε συνδυασμό με άλλους παράγοντες, όπως η έλλειψη δωρεάν θέσεων στάθμευσης και η πολύ βελτιωμένη νεότερη γενιά ηλεκτρικών οχημάτων, που έκανε τα παλιά μοντέλα ξεπερασμένα, ανάγκασε την πλειονότητα των φιλόδοξων startups σε χρεοκοπία.

Από την άλλη πλευρά, το αποτυχημένο μοντέλο κοινής χρήσης οδήγησης φέρεται να επιτάχυνε την ανάπτυξη των EV και τη μεγαλύτερη υιοθέτησή τους από τον κινεζικό πληθυσμό. Το αποτέλεσμα αυτής της ανάπτυξης είναι η Κίνα να γίνει η μεγαλύτερη αγορά στον κόσμο, αντιπροσωπεύοντας το 60% του παγκόσμιου στόλου EV.

Ωστόσο, ο αριθμός των τοπικών κατασκευαστών EV έχει μειωθεί σημαντικά από σχεδόν 500 το 2019 σε περίπου 100 το 2023, δείχνοντας ότι μόνο σοβαροί παίκτες μπορούν να επιβιώσουν.

ΠΗΓΗ

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-color: #5dacee;background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 450px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}