Χαλκιδική: Ψάχνουν 5.000 εργάτες για τις ελιές και δεν βρίσκουν

 15/07/2024    04 : 29 : 12
εργατες ελια
67 / 100

Ψάχνουν 5000 εργάτες για τις ελιές και δεν βρίσκουν ενώ έχουν 15.000 άνεργους: Στα μητρώα του ταμείου ανεργίας είναι εγγεγραμμένοι περισσότεροι από 15 χιλιάδες νέοι ηλικίας 18 ως 25 ετών. Όπως λένε οι παραγωγοί οι άνεργοι είναι 15.000 και εκείνοι δεν βρίσκουν 5.000 άτομα που χρειάζονται για τη συγκομιδή.

Έλλειψη χεριών για τη συγκομιδή ελιάς

Μπορεί στα μητρώα του ΟΑΕΔ να υπάρχουν 15.000 άνεργοι αλλά δεν βρίσκουν εργάτες για να μαζέψουν τις ελιές στην Χαλκιδική. Οι ελιές κινδυνεύουν να μείνουν στα δέντρα και ελαιοπαραγωγοί ψάχνουν εργάτες και δεν βρίσκουν. Υπολογίζεται ότι ήδη «λείπουν» 5.000 εργατικά χέρια για να βγει η φετινή συγκομιδή. Ωστόσο, την ίδια ώρα στα μητρώα του τοπικού ΟΑΕΔ είναι εγγεγραμμένοι 15.000 άνεργοι, οι περισσότεροι νέοι (18-25 ετών) και ηλικίας 58-67 ετών. Πρόκειται για ένα ποσοστό ανέργων στην περιοχή που κυμαίνεται γύρω στο 16%. Μετ΄ εμποδίων το μάζεμα ελιάς στην Χαλκιδική: Ψάχνουν 5000 εργάτες και δεν βρίσκουν ενώ έχουν 15.000 άνεργους.

Χρειάζονται τουλάχιστον 5.000 εργάτες οι οποίοι δεν βρίσκονται

Από τους εννέα χιλιάδες εργάτες χέρια που απαιτούνται για τη συγκομιδή, τουλάχιστον πέντε χιλιάδες λείπουν άμεσα και το 60% των ελαιοπαραγωγών της Χαλκιδικής βρίσκεται σε αναζήτηση βοήθειας. Οι εργάτες γης από το εξωτερικό, που τα προηγούμενα χρόνια έδιναν λύση στο πρόβλημα, φέτος είναι λιγότεροι αφού μετά από δύο χρόνια πανδημίας αναζήτησαν εργασία σε χώρες της Κεντρικής Ευρώπης, όπου οι αμοιβές είναι υψηλότερες και οι συνθήκες καλύτερες. Μετ΄ εμποδίων το μάζεμα ελιάς στην Χαλκιδική: Ψάχνουν 5000 εργάτες και δεν βρίσκουν ενώ έχουν 15.000 άνεργους

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, το μεροκάματο που παίρνουν οι εργάτες είναι 3 ευρώ ανά τελάρο και κατά μέσο όρο ένας άνθρωπος που θα δουλέψει στην περιοχή για το μάζεμα της ελιάς, μπορεί να βγάλει 15 με 20 τελάρα ανά ημέρα εργασίας. Πολύ μεγάλος είναι ο κίνδυνος το επόμενο χρονικό διάστημα εάν δεν έρθουν εργάτες η ελιά θα μαυρίσει και θα καταλήξει στα ελαιοτριβεία για να γίνει λάδι μειώνοντας έτσι το κέρδος τους.

ΠΗΓΗ

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-color: #5dacee;background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 450px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}