Φωνή λογικής από την Optima Bank: «Είμαστε εδώ για να χρηματοδοτήσουμε κάθε ελληνική επιχείρηση που κατάφερε να επιζήσει της 10ετούς λαίλαπας»

 22/07/2024    08 : 19 : 45
optima bank
72 / 100

Με ξεκάθαρη στόχευση και premium μοντέλο εξυπηρέτησης διεκδικεί τη θέση της στον εγχώριο πιστωτικό κλάδο η Optima Bank, μια “boutique” τράπεζα η οποία, παρότι μετρά μόλις τρία χρόνια λειτουργίας, συσσωρεύει τεράστια τραπεζική εμπειρία δια των ανθρώπων της.

Η “νέα τράπεζα με τις παλιές αξίες”, η οποία ανήκει κατά 69% στην οικογένεια Βαρδινογιάννη, έχει στο τιμόνι της δύο πολύπειρα στελέχη του τραπεζικού κλάδου, τον Γιώργο Τανισκίδης (πρόεδρος) και τον Δημήτρη Κυπαρίσση (CEO), οι οποίοι πλαισιώνονται από μια αξιόλογη ομάδα στελεχών με μακρά πορεία σε βάθος 35ετίας.

Της Βάσως Αγγελέτου

Με τη δήλωση “είμαστε εδώ για να χρηματοδοτήσουμε κάθε ελληνική επιχείρηση που κατάφερε να επιζήσει της 10ετούς λαίλαπας” ο κ. Τανισκίδης “σύστησε” την τράπεζα στο πλαίσιο ενημερωτικής εκδήλωσης για δημοσιογράφους. Το business model της στηρίζεται στο υψηλό επίπεδο εξυπηρέτησης “που κάνει κάθε πελάτη να νιώθει ξεχωριστός”, είτε αυτή παρέχεται στα φυσικά σημεία (καταστήματα) είτε μέσω των ψηφιακών καναλιών (mobile & internet banking).

Η στόχευση της τράπεζας είναι συγκεκριμένη: ιδιώτες με ευρύ φάσμα αναγκών -καταθετικά και επενδυτικά προϊόντα, στεγαστικά αλλά όχι καταναλωτικά δάνεια ή δάνεια αυτοκινήτου- και επιχειρήσεις που εμπιστεύονται στους καταρτισμένους RMs το επιχειρηματικό τους σχέδιο. “Είμαστε ανοιχτοί ακόμη και για απλό άνοιγμα λογαριασμού -χωρίς ελάχιστο ποσό κατάθεσης- αλλά δεν δεχόμαστε μόνο πληρωμές λογαριασμών ή άλλες μεμονωμένες συναλλαγές που θα σχηματίσουν ουρές στα καταστήματά μας”, εξηγεί ο Δημήτρης Παπαγεωργόπουλος, Head of Retail Networks.

Σήμερα λειτουργούν 26 καταστήματα (21 στην Αττική, 3 στη Θεσσαλονίκη, 1 στο Ηράκλειο και 1 στην Κόρινθο), ενώ σύντομα θα λειτουργήσει και κατάστημα στη Λάρισα. Το πλάνο της διοίκησης προβλέπει επέκταση του δικτύου στα 35 περίπου καταστήματα και σε άλλες πόλεις της περιφέρειας με στόχο τη μεγαλύτερη και ταυτόχρονα στοχευμένη γεωγραφική επέκταση.

Η Optima απασχολεί σήμερα 412 υψηλά καταρτισμένους εργαζομένους, οι οποίοι μετεγράφησαν από τον ανταγωνισμό τα προηγούμενα χρόνια. “Εάν δεν έχεις ευχαριστημένο εργαζόμενο, δεν έχεις ευχαριστημένους πελάτες”, δηλώνει ο κ. Τανισκίδης και εξηγεί ότι το μοντέλο της τράπεζας είναι ανθρωποκεντρικό.

Τα συγκριτικά πλεονεκτήματα

Η ταχύτητα εξυπηρέτησης, είτε πρόκειται για άνοιγμα νέου λογαριασμού (με έκδοση κάρτας και κωδικών internet banking σε 15 λεπτά), είτε για έγκριση δανείων, είναι ένα από τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα της Optima Bank, σύμφωνα με τη διοίκησή της.

Εξίσου σημαντικό χαρακτηριστικό της λειτουργίας της είναι η εξατομικευμένη εξυπηρέτηση που απαντά στις ανάγκες των πελατών της. Ειδικά σε ό,τι αφορά τις χορηγήσεις, το εξειδικευμένο προσωπικό “σκύβει” πάνω από κάθε φάκελο που έρχεται για χρηματοδότηση προκειμένου να βρεθεί το σωστό μοντέλο που εξυπηρετεί τις ανάγκες του πελάτη.

“Έχει συμβεί να χρηματοδοτήσουμε επιχειρήσεις που κανείς άλλος δεν τόλμησε -όχι επειδή δεν ήταν bankable, αλλά επειδή είχαν πολύ ειδικές ανάγκες”, αναφέρει ο κ. Κυπαρίσσης. Τέτοια παραδείγματα είναι οι startups οι οποίες ωστόσο είναι σκόπιμο να λαμβάνουν τραπεζικό δανεισμό όταν διανύουν τον κύκλο της ωρίμανσής τους προκειμένου να πετύχουν scale-up, όπως επισημαίνει.

“Χρηματοδοτούμε τα καλά projects -είναι θέμα διάθεσης και γνώσης”, αναφέρει ο κ. Πάρις Οικονόμου, επικεφαλής Γενικής Διεύθυνσης Εταιρικής Τραπεζικής. Ένα άλλο στοιχείο που διαφοροποιεί την Optima από τον ανταγωνισμό είναι η ευέλικτη τιμολόγηση, καθώς χορηγεί δάνεια με επιτόκιο από 2,25% έως 6% -ανάλογα με το προφίλ του πελάτη.

Τέλος, η τράπεζα ξεκινά από υγιή βάση, με μηδενικό σχεδόν ποσοστό μη εξυπηρετούμενων δανείων, αφού αριθμεί μόλις τρία μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Ισχυρή ανάπτυξη

Το 2021 η Optima ολοκλήρωσε τη χρήση με κέρδη 16,7 εκατ. ευρώ και φέτος αναμένεται να διπλασιάσει την κερδοφορία της, σύμφωνα με τον κ. Κυπαρίσση. “Ίσως είμαστε η μοναδική τράπεζα διεθνώς που φτάσαμε σε breakeven στους 18 μήνες λειτουργίας και έκτοτε καταγράφουμε σταθερά κέρδη”, σημειώνει ο κ. Τανισκίδης. Το δανειακό χαρτοφυλάκιο (υπόλοιπο) ανέρχεται σήμερα σε 1,45 δισ. ευρώ, ενώ οι καταθέσεις προσεγγίζουν τα 2 δισ. ευρώ. Παράλληλα, η τράπεζα έχει εκδώσει 397 εκατ. εγγυητικές επιστολές κυρίως στον κλάδο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Η Optima είναι μία από τις έξι ελληνικές τράπεζες που συμμετέχουν στις χρηματοδοτήσεις του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανασυγκρότησης (RRF). Ήδη, έχει δεχθεί αιτήματα για επενδυτικά σχέδια ύψους 200 εκατ. ευρώ και η εκτίμηση της διοίκησης είναι ότι στο εξής οι χορηγήσεις θα προχωρούν πολύ ταχύτερα απ’ ό,τι τους πρώτους μήνες του προγράμματος. Στην κατεύθυνση αυτή συμβάλλει και η απότομη αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ τους τελευταίους μήνες, γεγονός που καθιστά ακόμη πιο συμφέρουσα την αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων.

Η είσοδος στο Χρηματιστήριο

Σημαντικό ορόσημο στην ανάπτυξη της τράπεζας αναμένεται να είναι η είσοδός της στο Χρηματιστήριο Αθηνών εντός του 2023. Η ακριβής χρονική περίοδος, εξηγεί ο κ. Τανισκίδης, θα εξαρτηθεί από το πολιτικό/εκλογικό περιβάλλον, καθώς εκτιμά ότι οι οικονομικές συνθήκες δεν θα επηρεάσουν την επιτυχία της IPO.

Ο λόγος που επιλέγει η διοίκηση τη χρηματιστηριακή οδό είναι για λόγους κάλυψης των εποπτικών ιδίων κεφαλαίων. “Η είσοδος στο ΧΑ είναι αναγκαίο βήμα για την ανάπτυξη μιας τράπεζας και επιβεβαιώνει τον θεσμικό της χαρακτήρα”, εξηγεί ο κ. Τανισκίδης.

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-color: #5dacee;background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 450px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}