Φυσικό αέριο: 15 χώρες “στα κάγκελα” για την ατολμία της Κομισιόν με το πλαφόν

 12/12/2023    12 : 34 : 59
europe scaled
66 / 100

Η ομάδα των «15» κρατών-μελών της ΕΕ που ζητά εδώ και μήνες την επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου στο ολλανδικό χρηματιστήριο φυσικού αερίου TTF είναι εκνευρισμένη από την κωλυσιεργία και απροθυμία της Κομισιόν να προβεί σε συγκεκριμένες προτάσεις για πλαφόν. Ως εκ τούτου, διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι οι «15» πλέον απειλούν να μπλοκάρουν όλο το ενεργειακό πακέτο, εάν δεν δουν συγκεκριμένη νομοθετική πρόταση της Κομισιόν πριν τη σύνοδο των υπουργών Ενέργειας στις 24 Νοεμβρίου.

Η Κομισιόν έχει ήδη ετοιμάσει κανονισμό που περιλαμβάνει μόνο τα δύο σκέλη από τα συμπεράσματα της τελευταίας συνόδου κορυφής: την πρόβλεψη για κοινές αγορές φυσικού αερίου από τρίτες χώρες και τον μηχανισμό αλληλεγγύης που θα εξασφαλίζει ότι οι χώρες που ξεμένουν από φυσικό αέριο θα προμηθεύονται από άλλα κράτη. Το θέμα του πλαφόν, όμως, παραμένει στον αέρα, με Ολλανδία, Αυστρία, Δανία και Γερμανία να επιμένουν να αντιτίθενται.

«Μέχρι στιγμής δεν έχουμε δει τίποτα από την πλευρά της Κομισιόν για το θέμα του πλαφόν», τόνισε διπλωματική πηγή στις Βρυξέλλες, προσθέτοντας ότι είναι αδικαιολόγητο να «μην έχει ανταποκριθεί η Κομισιόν» στο κάλεσμα του Συμβουλίου για σχετική πρόταση.

Σήμερα θα πραγματοποιηθεί συνάντηση των Ευρωπαίων σε επίπεδο COREPER, όπου οι «15» -πλην εκπλήξεων- θα καταστήσουν σαφές ότι θα μπλοκάρουν τα άλλα δύο σημεία του προτεινόμενου κανονισμού που αφορούν στις κοινές αγορές φυσικού αερίου και στον μηχανισμό αλληλεγγύης -για τον οποίο πιέζει κυρίως η Γερμανία-, εάν δεν δουν «συγκεκριμένη νομοθετική πρόταση της Κομισιόν πριν τις 24 Νοεμβρίου».

Σύμφωνα με τη διπλωματική πηγή, οι «15» έχουν τον απαραίτητο αριθμό κρατών για να μπλοκάρουν τον κανονισμό στο σύνολό του, εάν δεν ανταποκριθεί η Κομισιόν στο κάλεσμά τους. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Κομισιόν ισχυρίζεται ότι έχει τον «σκελετό» της πρότασης αλλά δεν θέλει ακόμη να την παρουσιάσει. Αντίθετα, επιθυμεί να ακολουθήσει τον γνωστό δρόμο των «non-papers», πριν προβεί σε επίσημη παρουσίαση, γεγονός που οι «15» φοβούνται ότι θα οδηγήσει σε νέες καθυστερήσεις.

Ακόμη, αβέβαιη πλέον θεωρείται η στάση της Γαλλίας, η οποία μέχρι στιγμής ήταν στους «15», με αρκετούς να προεξοφλούν ότι δεν θα ακολουθήσει τη λογική του «βέτο».

ΠΗΓΗ

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-color: #5dacee;background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 450px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}